Svar: Majs i madretter
Kære Anette
Der er normalt ikke problemer med at genopvarme majs i madretter og du kan godt genbruge en kødsovs eller en lasagne, der er tilsat majs.
Spinat, rødbede, fennikel og selleri har et højt nitratindhold. Derfor bør disse grøntsager ikke udgøre mere end en tiendedel af mosen/retten, når man serverer det til børn efter 6 måneders alderen. Indgår der større mængder nitratrige grøntsager i maden, så bør den kun serveres for barnet med 14 dags mellemrum.
Generelt anbefales det at vi spiser grøntsager og at vi spiser så mange forskellige grøntsager som muligt. Til små børn bør man undlade "grønt drys" og er der rester på barnets tallerken bør disse smides ud. Evt. rester på tallerkenen kan indeholde bakterier fra barnets mund.
Alle grønsager indeholder nitrat, men nogle altså i større ...
... mængder og der er som sagt især rødbede, spinat, fennikel og selleri. Indtag af store mængder nitrat er ikke godt for kroppen og det kan gøre spæd og småbørn meget syge. Nitrat kan omdannes til nitrit, der reagerer med blodets hæmoglobin, så der dannes methæmoglobin. Hvis det sker, så mister blodet sin evne til at binde ilt og kroppen får ikke transporteret ilt nok rundt med blodet.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
På persille, purløg og andre krydderurter samt bladgrønsager som bl.a salat og spinat kan der være jord og dermed jordbakterier - også selvom man vasker det grundigt. Bakterierne kan vokse i antal ved henstand og genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Derfor bør persille og andre bladgrønsager ikke bruges som "grønt drys" til spædbørnskost.
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Mødregruppe
De fleste kommuner tilbyder nybagte mødre at komme i en mødregruppe, som oftest vil bestå af 5-8 mødre, som har barn i nogenlunde samme alder.
Sundhedsplejersken spørger, om man er interesseret i at være med i en mødregruppe og sender så invitationer ud til første gang, man mødes. Nogle gange mødes man første gang privat hos en af mødrene, andre gange mødes man i et lokale, som sundhedsplejersken bruger til formålet.
Det kan være en stor glæde at mødes med andre...
Pudendusblokade ved fødsel
Pudendusblokade er en bedøvelse af skeden og mellemkødet, som kan gives til kvinder, der er i fødsel.
Blokaden lægges oppe i skeden i slutningen af presseperioden, og den modvirker den voldsomme udspilingsfornemmelse, man føler, lige før barnet bliver født. Desuden virker blokaden bedøvende på mellemkødet, hvis man skal syes lige efter fødslen.
Pudendusblokaden er for de fleste lidt ubehagelig at få lagt, og den kan dæmpe presseveerne, så man som kvinde ikke kan...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.