Svar: Status på mad
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Børn er forskellige - de udvikler sig forskelligt, har forskelligt temperament og de er også parate til at spise mad på lidt forskellige tidspunkter. Nogle er klar til skemaden, når de er 4 måneder, andre først når de er 6 måneder. Nogle kan fint finde ud af at tygge brødhapsere og lignende, når de er 7 måneder, andre først når de er 9 måneder - og den fleksibilitet må til.
Din dreng lyder til at være rigtig godt igang med skemaden. Han er begyndt med kødboller i grøntsagsmosen og han spiser nu de lidt grovere grødtyper som havregrød. Det lyder fint.
Det lyder dog også som om at du skal til at tilbyde ham mere variation og mad der tager mere og mere udgangspunkt i jeres mad. Du kan sagtens give ham grøntsagsmos af alle slags grøntsager, du kan give ham både kød og fisk, han kan få mad i hånden at gumle på selv og det er en god idé at bruge de fødevarer, som I andre også spiser. Så han naturligt får mad, som I andre også spiser og så han oplever at I spiser sammen og spiser det samme.
I min bog om børn og mad finder du opskrifter og forslag til hvad I kan give af retter måned for måned, for netop at komme mere og mere igang med familienmaden. I 7 måneders alderen foreslår jeg blandt andet at I begynder med risretter. Det kan f.eks. være rødspætte med ris, boller i karry, ris med kylling og ...
... sursødsovs osv. Hvad I nu kunne tænkes at spise. Mad i hånden kunne være en kartoffelbåd fra ovnen, et stykke kogt blomkål eller broccoli eller hvad I nu får.
Det er fint at lave lidt grøntsagsmos og fryse det ned, så du har lidt tilham hvis I en dag skal have noget, som han ikke kan spise. Men når du fryser en stor portion ned, så risikerer han meget hurtigt at få det samme at spise hver dag og det bliver naturligt kedeligt i længden. Ligesom vi voksne også gerne vil have forskellige retter, så gælder det også vores børn. Og netop derfor er det igen en god idé at lade hans mad tage udgangspunkt i det I spiser, fordi han så naturligt får variation. Kartoffel-Broccolimos kan godt blive lidt kedeligt i længden :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Børn i 7 måneders alderen bør fortsat få skemad og kan ikke nøjes med mad i stykker. Skemaden er med til at holde maven igang naturligt, barnet kan optage føden på en anden og bedre måde, barnet får nok at spise og samtidig så er det lettere at energiberige skemad end mad i stykker. Og et lille barn på 7-8 måneder vil have brug for meget energi. Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med børn i denne alder og deres energi skal komme via skemaden. Så selvom man begynder med små hapsere og lader barnet spise selv, så er det en god idé at man stadig supplerer med skemad.
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Dåb
Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret eller til præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler så i fælleskab et tidspunkt for dåben, og I mødes også og taler om dåbsritualet, og hvordan det hele foregår.
I de fleste kirker foregår barnedåben som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres særlige dåbsgudstjenester f.eks. om lørdagen.
Før dåben skal I vælge mindst 2 og...
Klumpfod (varusfod)
I Danmark fødes ca. 1 ud af 1000 børn med klumpfod. Det svarer til ca. 60 børn årligt i Danmark. Hos ca. halvdelen er der klumpfod på begge fødder.
Klumpfod kaldes også varusfod eller talipes equinovarus. Det er en fejlstilling i en eller begge fødder. Når barnet bliver født, ser foden normal ud, men den kan ikke rettes til normal stilling. Når man ser på foden, vil hælen dreje indad, forfoden pege ind mod midten, og samtidig vil mellemfoden (svangen) være løftet. Foden...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.