Svar: Vågner på klokkeslet hver time hele natten
Kære A
Tak for dit brev :)
Der kan være flere årsager til at din dreng vågner hele natten igennem og jeg vil gerne dele lidt tanker med dig.
Som udgangspunkt er det rigtigt at dagens rytme spiller ind på nattens rytme og det kan derfor være hensigtsmæssigt at han så vidt muligt puttes til samme tid hver dag, uanset om det er hverdag eller weekend. Det betyder at det også vil være en rigtig god idé at I står op til samme tid i weekenden, selvom det kan være fristende måske at sove lidt længere ...
Du har helt ret i at når han vågner kl 06-06.30, så vil han naturligt ofte være klar til at blive puttet kl 9 og det er en god idé at tale med vuggestuen om, hvorvidt de kan prøve at putte ham som en af de første børn, så han ikke bliver lagt til at sove for sent. Det vil igen påvirke hans puttetidspunkt for middagsluren og han kan så sove en god lur der og blive puttet til natten 19.30-20. Præcis som I forsøger.
Derudover skal du naturligvis sikre dig at han ikke vågner, fordi han er sulten eller tørstig og det kan være en god idé at indføre en godnatgrød som en fast del af hans putteritual. Det betyder at I f.eks. kan spise aftensmad kl 18, han kan komme i bad kl 18.30, få godnatgrød kl 19.30 og blive puttet med sin flaske derefter.
Det er vigtigt at han ikke falder i søvn med flasken i munden, når du putter ham. Det er vigtigt at han lige registrerer hvor han er, at han ligger i sin seng og at du fjerner flasken lige der, hvor han smiler til dig, triller om på siden og falder i søvn. Hvis han falder i søvn med flasken i munden så kan han vågne hver time fordi han savner sin flaske og det er uhensigtsmæssigt.
De samme gælder, hvis han får sutten i munden, hver gang han vågner. Jeg kalder det vanebetinget afbrudt søvn. Hvis jeres dreng får sutten i munden, hver gang han vågner, så lærer han at han ikke kan sove uden at have en sut i munden. Når han sover, så slappes alle muskler i kroppen, også i kæben og sutten falder ud af munden. Når han så sover let, så registrerer han at sutten ...
... mangler og hvis I så per automatik giver ham den, så lærer han at han skal vågne hver time, for at få sutten, han vågner hver gang den tabes i visheden om at I putter den i munden på ham.
Han kan godt med den alder han har nu lærer selv at finde sin sut om natten. Løsningen er ofte at lære ham det om dagen først og så overføre denne vane til også at kunne om natten. I kan altså prøve at give ham sutten i hånden, hjælpe ham med at søge efter den og så lade ham selv putte den i munden.
Og så skal du naturligvis også sikre dig at han ikke vågner hver time, fordi han har ondt. Det kan være ondt for tænder, ondt i ørerne, forkølelse eller andet der spiller ind. Sygdom kan ødelægge alle ellers så gode søvnvaner ...
Du beder om en tidsplan og den kommer her:
Tidlig morgen 06-06.30 Vågner og dagen begynder
Morgen 7: Havregrød, vand eller letmælk af kop
Formiddag 8.45-9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden at gumle på, vand af kop
Puttes til formiddagslur og sover måske 45-60 minutter
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt pålæg, suppleret med kogte grøntsager, kartofler, ris, pasta eller lignende. Eller varm mad til frokost med kød, fisk, grøntsager, sovs, ris, kartofler, pasta osv. Vand af kop.
Puttes til middagslur og sover her måske 2 timer
Eftermiddag 15.30-16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. Tilbydes en lille portion tykmælk med revne æbler eller lignende, vand af kop. Dette måltid deles nogle gange i to, så han både får noget i vuggestuen om eftermiddagen og også får et mellemmåltid, når I kommer hjem.
Aften 18: Familiemad, almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, grøntsager, kartofler, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også stadig moset mad. Vand eller letmælk af kop.
Kommer i bad, gøres klar til natten.
Godnatgrød og puttes 19.30-20 med en flaske
Dette giver et lille indblik i hvordan en dag kan skrues sammen i denne alder.
Håber du kan bruge ovenstående lidt videre, fortsat held og lykke :)
Rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Babyalarm
Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.
Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.
De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...
Kosttilskud - børn
Følgende kosttilskud anbefales til børn:
- D-vitamin tilskud gives til alle børn i alder 0-4 år. Der gives 10 mikrogram dagligt. Børn med mørk hud og/eller børn, som går klædt, så kroppen er tildækket om sommeren skal forsætte med D-vitamin gennem hele barndommen/livet.
- Calcium gives til børn, der har mælkeallergi eller til børn, hvor forældrene ikke ønsker at give deres barn mælkeprodukter. Der gives 500 mg dagligt fra 1 års alderen.
- Jerntilskud...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.