Svar: Gumle, tygge, synke og IKKE galt i halsen?
Kære Ditte
Tak for dit brev - jeg skal prøve at uddybe :)
De fleste forældre er rædselsslagne for at deres børn skal få noget mad galt i halsen og det er naturligvis vigtigt at børn altid er under opsyn, når de sidder med mad. Det er også vigtigt at man forsøger at afkode, hvad barnet er parat til - og her er børn forskellige. Nogle børn vil kunne spise små hapsere uden problemer allerede i 7 måneders alderen og andre kan ikke før de er 10 måneder gamle. Nogle børn vil først kunne bide af en bolle eller en kvart skrive brød, når de er 10 måneder og andre kan ikke før de er over et år ...
Derfor gælder der ikke helt faste retningslinjer for, hvornår det rigtige tidspunkt er og det lyder som om at I er ret godt på vej hos jer.
Det vil normalt være meget passende med lidt grovere grød, f.eks. flerkornsgrød i 7 måneders alderen. Det vil være rigtig fint med små bidder af indmaden af en frikadelle, lidt laks moset ned i grøntsagerne eller lidt kødsovs. Maden skal generelt stadig være meget sovset og cremet, for at barnet kan tygge og kapere det. Det vil i denne alder ofte også være rigtig godt med større stykker mad i hånden, som barnet kan sidde og gumle på - det kan være brødskorper, - ristede rugbrødsbjælker, enden eller kanten af et franskbrød, en tvebak eller lignende. Det kan være et stykke blomkål eller broccoli der er let kogt, eller det kan være en kartoffelbåd bagt i ovnen, så overfladen er lidt sej og midten blød.
Hård frugt soom f.eks. æble skal man passe på med, da det knækker let, men et stykke melon, lidt appelsin, fersken eller lignende kan forsøges. Dog er man nødt til at udskifte det, når barnet får det gumlet for ødelagt - også selvom barnet protesterer :) Og så kan det nogle gange være en god idé at holde det for barnet, ligesom man også kan give mikrobidder 5mm x 5mm stykker, som barnet kan sidde og ...
... køre rundt i munden, bevæge med tungen osv. for at øve sig. Lidt på størrelse med et enkelt eller to riskorn. Banan bør gives i meget små bidder, hvis barnet skal kunne kapere det. Lidt bær f.eks. jordbær eller hindbær skåret i små stykker kan være en idé, lidt kiwi, blomme, vindruer uden skræl og kerner, som er skåret i mikrobidder kan være en idé.
I 8-9 måneders alderen vil det være rigtig fint at begynde med små brødhapsere, det bør være blødt brød, ofte starter man med lidt blødt rugbrød uden kerner med forskelligt smørbart pålæg, som igen hjælper barnet med at kapere det i munden. Igen er hapserne meget meget små til at begynde med, men i takt med at barnet bliver bedre til at tygge, så bliver hapserne større. Stille og roligt begyndes så med små hapsere af en bolle og lidt lysere brødtyper. Nogle børn har ingen problemer med at finde ud af hapserne, andre børn har glæde af at man f.eks. bløder hapserne lidt op i mælk eller vand, før barnet får dem i munden.
Ærter og majs vil mange børn først kunne finde ud af at tygge i 10 måneders alderen og stadig i den alder, vil de ofte komme hele ud, - det kan man se, når bleen skiftes. Det er dog rigtig fint at øve sig på og det træner i den alder også pincetgrebet.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Der findes kurser i førstehjælp til børn, netop så man kan lære hvordan man skal reagere, hvis barnet får mad galt i halsen eller i øvrigt kommer til skade. Det kan være fornuftigt at tage et sådan kursus. Et førstehjælpskursus bør so minimum bestå af hjertemassage til børn, førstehjælp ved fremmedlegemer i hals, øre og næse og førstehjælp ved forbrændinger og ætsninger.
Med små børn kan der ske masser af ulykker i hjemmet og det er en rigtig god idé at være forberedt. Førstehjælpskurser tilbydes ofte til mødregrupper :)
Håber ovenstående hjælper lidt videre, fortsat held og lykke :)
Og rigtig god appetit :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Sut
Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.
Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt...
Fiskeolie og børn
Fiskeolie eller det der også hedder Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk. De er livsnødvendige for os mennesker, både for børn der skal vokse og udvikle sig og for ældre der skal "vedligeholdes". Derfor skal der være omega-3 fedtsyrer tilstede i vores kost.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at du selv spiser og også giver dit barn fisk 2 gange om ugen som hovedmåltid. Derudover næsten hver dag som pålæg til frokost.
Det er vigtigt at variere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.