Svar: Spisning i vuggestuen
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Sundhedsstyrelsen har i 2009 udarbejdet en bog med retningslinjer for hygiejne i daginstitutioner. Omkring spisning skriver de blandt andet: "Før spisning skal borde afvaskes eller dækkes med rengjort voksdug". Der bliver ikke nævnt noget om at man skal bruge tallerkener - men der bliver dog gjort opmærksom på at børnene skal spise ved et rent bord. Jeg skal sende retningslinjerne til dig.
Generelt er det vigtigt at hygiejnen i vuggestuer er i orden. Det handler om at forebygge sygdom og fremme sundhed. I Sundhedsstyrelsens bog er der ikke medtaget noget om ernæring eller æstetik - men jeg vil give dig ret i at mad naturligt bør serveres af tallerkener eller af madpakkepapir, låget af en madkasse eller lignende og ikke direkte af et bord. Og de mindste børn skal naturligvis hjælpes med, hvordan maden pakkes ud og spises.
Ser jeg på de pjecer og bøger der er udgivet af Fødevarestyrelsen omkring mad og måltider til børn i daginstitutioner, så er alle måltider også serveret på en tallerken. Det er helt naturligt at det er sådan vi spiser vores mad - det gør vi, når vi er voksne, og det gør vi også når vi er børn. I ...
... dagpleje, i vuggestue og i børnehave er måltidet vigtigt. Det skal være rart at spise og det skal være noget der prioriteres og noget man hygger sig med og ser frem til. Og på den måde er borddækning også vigtig. Fra børn er ca. 1.5 år gamle kan de sagtens være med til at dække bord og de kan netop deltage og få en oplevelse om at det med maden er noget der prioriteres.
Jeg synes du skal tage emnet op med forældrerådet i institutionen og drøfte det med pædagogerne. Det vil være helt relevant at institutionen har en mad- og måltidspolitik og at det herunder drøftes, hvordan maden indtages, at man f.eks. vasker bord, kommer dug på bordet og serverer maden af tallerkener - og at børnene helt naturligt deltager i dette. Et godt måltid handler om mere end sund mad, det handler også om sociale relationer, om at spise sammen og hvordan maden indtages.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
På samme måde som man bør have en mad- og måltidspolitik, bør man også have en hygiejne politik - herunder f.eks. nogle regler om at alle børn vasker hænder før et måltid. Hvis de ikke allerede har det, så er det helt relevant at du tager emnet op, så de får det :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Renlighed
Renlighed betyder, at barnet har kontrol over vandladning og afføring. Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige.
De fleste børn bliver renlige inden for de første 3 år, hos andre sker det langt senere. Børn bliver ofte først renlige om dagen og senere også om natten.
At træne renlighed bør altid ske i et samarbejde med barnet. Der skal være plads til små uheld og det er vigtigt at støtte barnet og aldrig skælde ud, hvis og når det går...
Fisk og børn
Det er vigtigt at børn tilbydes fisk. Gerne flere gange om ugen, det vil sige næsten hver dag til frokost og et par gange til aftensmad.
Det er vigtigt at børn tilbydes forskellige typer af fisk. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk. Fisk er rige på næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige for udviklingen af barnets hjerne.
Er dit barn mellem 0-14 år, er det vigtigt,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...