Svar: Søvn i dagtimerne og rytme
Kære Katrine
Tak for dit brev og velkommen til :)
Du fortæller at storesøster havde samme søvnmønster som lillesøster, da hun var samme alder - og måske er det "bare" sådan dine piger sover. Nogle børn sover korte lure og trives med dette. Hvis din datter vågner frisk efter 40-45 minutter og tilsyneladende ikke virker til at have brug for at sove mere, så er det svært at kræve at hun gør det ...
Modsat, hvis hun vågner, virker uoplagt, ked af det og ikke har overskud til at møde dagen, bruge sig selv både motorisk og mentalt, men tydeligt virker til at have brug for mere søvn - ja så er det en god idé at arbejde på at hjælpe hende til længere lure.
De fleste børn i 5 måneders alderen vil trives med 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen. Sammenlagt vil de måske sove 4 timer - det kan være en formiddagslur på 1 time, en middagslur på 2 ½ time og en powernap om eftermiddagen på ½ time. Om natten vil hun så måske sove 11 ½ time, så hun samlet sover ca 14 ½ time i døgnet. Dette er naturligvis gennemsnitligt, så nogle børn sover lidt mere og andre sover lidt mindre.
Det er vigtigt at de vågne perioder er aktive perioder og du må gerne hjælpe hende med at bruge sig selv både motorisk og mentalt. Jo mere hun underholdes og stimuleres og oplever, jo lettere vil hun have ved at holde sig vågen og jo mere træt bliver hun naturligt også og vil derfor efterfølgende have lettere ved at overgive sig til søvnen og vil ofte så også sove lidt længere.
Det kan om formiddagen, inden middagsluren være en god idé at indføre et bad. Det kan stimulere hende ekstra, det er med til at holde hende vågen, indtil ca 1-1 ½ time efter, hvor der naturligt sker et fald i temperaturen og hun bliver træt og efterfølgende, så vil kunne sove. Så i en periode at bade hende godt en time inden middagsluren kan være et forsøg værd :)
Derudover vil mad hun ...
... indtager, faste spisetider osv. også spille ind og det vil være rigtig godt at I forsøger at arbejde på en rytme, hvor hun får skemad, når hun vågner og flaske inden hun skal sove. På den måde arbejder tiden også for jer, fordi hendes rytme naturligt ændrer sig lidt i takt med at hun får mere og mere skemad :)
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Tidlig morgen 05/06: Flaske og sover videre
Morgen 7.30-8: Grød, evt. med frugtmos som topping, vand af kop.
Flaske og puttes til formiddagslur 9.30-10
Frokost 11-11.30: Grød (anden slags end om morgenen) eller grøntsagsmos, vand af kop.
Kommer i bad, frotteres godt i håndklædet, smøres evt. ind i lidt creme osv.
Flaske og puttes til middagslur ca kl 13
Storesøster hentes - lillesøster sover imens
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Eftermiddag 16-16.30: Flaske
Sover dagens 3. lur som er en powernap
Aften 18: Grøntsagsmos, vand af kop.
Flaske og puttes til natten ca kl 20 - tidspunktet kan dog variere efter hvor sent den 3. lur ligger
Sen aften 23-24: Flaske
Midt nat 03: Evt. flaske. Det kan også være at hun trives med en rytme, hvor hun får flaske kl 20, 02 og 06 og det er også helt fint.
Planen her skal ses som et mål I kan arbejde hen imod. Og ud over de ting jeg allerede har nævnt, så vil det ofte også være en idé at flytte din datters sovetidspunkter med 15 minutter af gangen. Det vil sige, at hvis du f.eks. plejer at putte hende kl 8.30 til første lur, så putter du hende nu kl 8.45, så kl 9 osv. indtil du rammer det tidspunkt, som du gerne vil prøve at få hende til at sove på. Ikke holde hende vågen i timer og kræve for meget af hende, - ofte vil 15 minutter af gangen være passende.
Og når dette er sagt, så er det også vigtigt at du ved, at det kan være meget svært at ændre rytme på så lille et barn - men du kan forsøge :) Og ja, det kræver tålmodighed og tid - det kan sagtens tage op til 5 uger ...
Fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Ekstra væske baby
Børn, der får flaske, kan i visse perioder have behov for at få ekstra væske. Det kan være ved sygdom med feber, eller i særligt varme sommerperioder.
Nogle gange vil barnet vise behov for en ekstra flaske mælk, og det er helt fint. Børn der får flaske skal have lov til at selvregulere deres behov. Men andre gange vil det være fint at tilbyde væsken som vand. De første 4 mdr. skal vandet koges. Derefter kan barnet få vand fra hanen, med mindre man har privat vandboring.
Strækmærker
Under graviditeten oplever mange kvinder at de får strækmærker i takt med at maven vokser.
Har man først fået strækmærker forsvinder de ikke igen, men de bliver som regel næsten usynlige indtil en næste graviditet.
Mærkerne skyldes bristninger i underhuden. De kommer både fordi at maven vokser, men også fordi der sker nogle hormonelle forandringer. De kommer ofte på maven, lårene, brysterne, ballerne og/eller armene, og i starten ses de ofte som rosa eller blålige...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.