Svar: At hjælpe sit barn
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Det er et rigtig godt og relevant spørgsmål du stiller, men også et spørgsmål, som det er rigtig svært at svare helt kort på ... For måden du skal reagere på er naturligt lidt forskellig, alt efter om det er et barn på 1 år, et barn på 2 eller 3 år, fordi der jo sker meget med barnets udvikling hele tiden.
Helt overordet, så er det dog en rigtig god idé at sætte ord på, når der opstår svære situationer og at motivere og opmuntre barnet netop ved "du kan godt", "prøv igen" osv. som du så fint allerede gør.
Din datter forsøger nu mere og mere at vise dig at hun gerne vil deltage, hjælpe dig og gøre ting, som hun ser, du gør. Hendes selvstædighed udvikles mere og mere og hun vil gerne gøre mange ting selv - også selvom det er svært for hende. Når det ikke lykkes, bliver hun rigtig ked af det. Nu har hun gjort sig sådan umage, og så lykkedes det ikke, det, hun ville. Det er hendes første forsøg på at mestre nye færdigheder, og det er rigtig svært for hende at mærke utilstrækkeligheden. Hun vil så gerne og kæmper en kamp for at kunne gøre ting selv, f.eks. tage tøjet af eller spise med en ske eller få brikkerne i puslespillet til at passe. Nogle gange lykkes det, men andre gange ...
... A 532;går det ikke, og når maden konsekvent ryger af skeen på vej til munden efter flere forsøg, ja så bliver hun oprigtigt ked af det.
En imellem bliver frustrationen over ting, hun så gerne vil kunne men ikke kan for meget og derfor vil din datter lige nu godt kunne blive lidt mere klyngende og omklamrende. Det er simpelthen, fordi hun har brug for ekstra trøst og støtte til at overkomme de nederlag, hun får.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Den støtte giver du hende bedst ved at sætte ord på og signalere, at det er okay, at tingene nogle gange driller, det skal nok gå alt sammen. Giv hende masser af fysisk kontakt, tag hende på skødet, sid med hende, og vug hende stille: “Driller skoen, det er også dumt, nu hjælper mor dig, sååå skat”. På den måde kan hun mærke, at du forstår, hvad hun vil (eller ikke vil), og at du fint kan bevare roen og hjælpe og støtte, når det kniber for hende selv.
Jeg har skrevet om dette i min bog "Helens bog om dit barns udvikling", hvor jeg beskriver den udvikling børn går igennem fra de er 0-3 år, og netop forklarer hvorfor de gør som de gør, og hvordan vi så skal reagere hensigtsmæssigt :) Så den vil jeg naturligvis anbefale dig at læse :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Tvillinger og trillinger
Du er berettiget til børnetilskud, hvis du føder tvillinger og trillinger. Du får også automatisk udbetalt børnetilskud, hvis du har adopteret flerlinger. Du kan få børnetilskud til og med det kvartal, hvor dine børn fylder 7 år.
Tal også med din sundhedsplejerske om muligheden for at komme med i en gruppe for mødre/fædre med flerlinger. Det kan være rigtig rart at møde ligestillede, drøfte de forskellige glæder og udfordringer, som børn giver, og rigtig mange har også stor glæde...
Barnevogn
Når I skal købe en barnevogn er det vigtigt at I gør jer klart, hvad vognen hovedsageligt skal bruges til.
Skal den mest stå på altanen, eller skal den bruges til at gå lange ture med. Skal den kunne bæres op og ned ad trapper? Og skal den kunne være i bilens bagagerum?
Det er også vigtigt at tænke på årstiden. Både sommer, men især om vinteren, er det vigtigt at både kassen og kalechen er vandtæt. Om vinteren er det vigtigt, at både sider og bund er godt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.
Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!
Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.
Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!
De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.
Familien S