Annonce

Annonce

Svar: En håndfuld spørgsmål om uld


6. oktober 2012

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udstyr.

Kære Charlotte

Tak for dit brev og alle dine spørgsmål om uld :)

Tøj i 100 % uld er det optimale. Nogle børn synes dog at ren uld kradser lidt og her kan en uld/bomuld være en rigtig god idé. Det er vævet sådan, at bomulden sidder ind mod kroppen og ulden yderst (uden at man kan se det). Derfor synes nogle børn at det er rarere at have på og det skønnes at uld/bomuld har 75% af egenskaberne i forhold til en 100% uld.

Der er ingen grund til at udskifte hele garderoben, for at få glæde af uldens egenskaber. I forhold til at holde kroppen tør, så er det nok at bruge uldundertøj og derudover kan du bruge almindeligt tøj - også i bomuld. Du kan således også bruge bomuldsstrømper og vil du give din dreng lidt ekstra varme på fødderne, så kan du give ham et par sutsko på i uld.

Fleece er altid lavet i syntetiske materialer. Derfor kan det ikke regulere kropstemperaturen på same måde som uld. Men igen, vil det at din dreng har uld inderst på kroppen hjælpe ham - også hvis han puttes i en fleecedragt. Du kan dog også sagtens købe en sovedragt i uld. Man kan få dragter i "børstet uld", det er tykt og lækkert - og kradser normalt ikke.

Jo koldere det er, jo mere glæde kan man naturligt have af at bruge flere lag uld. Du kan derfor godt give din dreng uldundertøj på og så f.eks. en bomuldsbluse og slutte af med en vest i uld eller en trøje i uld. Ulden inderst holder kroppen tør, og eventuel fugt bliver ledt videre til bomuldslaget. Når du så bruger en uldvest eller uldtrøje til sidst, så sikrer du afslutningsvis et dejligt lunt isolerende lag på en kold dag.

Hvis du bruger tre lag uld og også putter ham i en ulddragt, så kan han godt få det for varmt ... Du er nødt til at forsøge dig lidt frem og sammensætte hans tøj efter, hvordan han virker til at ...


Annonce

... have det bedst. Og sammensætningen af tøj vil naturligt kunne variere fra nu og de næste måneder og hele vinteren igennem.

Børn bør, når det er koldt, have en hue på, når de sover ude. Det kan f.eks. være en elefanthue og den må gerne være i uld eller i uld/bomuld - igen hvor bomulden vender ind mod huden og ulden er yderst.

Uldtøj findes i mange prisklasser - som du måske har set, så har jeg en serie i Føtex, som er lidt billigere, men stadig samme gode kvalitet :) Du kan som sagt sagtens blande uldtøj med det normale tøj ud over.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Om personalet i vuggestuen vil give ham en natdragt på .. tja, måske. Men jeg tænker, at hvis han har uldundertøj inderst og sit normale tøj på yderst og så puttes med en vest, trøje eller lignende og derudover i en dragt, så burde han være klædt fint på.

Og når alt dette er sagt, så skal du huske, at der er mange andre faktorer der spiller ind på, hvorvidt I kan gå vinteren igennem uden for mange sygedage. Det er f.eks. vigtigt at man har en god håndhygiejne, det vil sige at man vasker hænder på både sig selv og sit barn i forbindelse med bleskift, spisning og når der pudses næse. Det er vigtigt at legetøj, sutter, puttebamser og -klude vaskes jævnligt. Det er vigtigt at barnet får en sund og varieret kost - herunder at barnet f.eks. tilbydes fisk. Det har betydning, hvor mange børn der passes sammen på lille plads, om børnene kommer ud og får frisk luft, og børnenes alder spiller også ind. Det siges at det tager 2 vintre at opbygge et stærkt immunforsvar, så derfor er børn under 2 år naturligt ofte meget syge ... osv. Der er rigtig mange faktorer. Uld er godt og det kan hjælpe rigtig mange børn og jeg synes bestemt du skal forsøge det, men det er desværre ikke hele løsningen :)

Håber du hermed er hjulpet videre på vej :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udstyr:

16. november 2024 | Udstyr | 14 mdr.

Jakke og flyverdragt i autostol?

Kære Helen Jeg har bare lige et kort spørgsmål, som jeg håber, at du kan...

Læs hele brevet og Helens svar


7. november 2024 | Udstyr | 0 mdr.

Uld til baby, hvordan?

Kære Helen. Jeg har termin om 14 dage og tror, at jeg efterhånden er så...

Læs hele brevet og Helens svar


30. september 2024 | Udstyr | 0 mdr.

Lammeskind til baby

Kære Helen Graviditeten skrider fremad og vi er efterhånden ved at have styr...

Læs hele brevet og Helens svar


2. september 2024 | Udstyr | 7 mdr.

Kravlegård, højstol og daglig gåtur i bæresele?

Kære Helen Jeg vil gerne høre, hvad din holdning er til...

Læs hele brevet og Helens svar


6. august 2024 | Udstyr | 5 mdr.

Sove i klapvogn?

Kære Helen Vores datter er nu 5.5 måned gammel og efterhånden en stor pige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

RS virus

RS-virus eller respiratorisk syncytialvirus er i vintermånederne den hyppigste årsag til akut bronkitis hos små børn og RS-virus kan også udvikle sig til lungebetændelse.

RS-virus er meget smitsomt og det rammer typisk børn under to år og ofte er børnene under seks måneder. Det er især større søskende, som smitter de mindre søskende, som så kan blive rigtigt syge og kræve indlæggelse. RS-virus er dog sjældent livstruende og barnet kommer sig igen uden men.

De...

Læs mere i Babylex

Spinalbedøvelse

Spinalbedøvelse er en bedøvelsesform, som bruges ved blandt andet kejsersnit. Man lægger bedøvelsen ind via en kanyle, som føres ind i rygmarvskanalen og kvinden bedøves fuldt fra taljen og ned.

Bedøvelsen gør som regel ikke særlig ondt at få lagt, og det tager meget kort tid at lægge den. Spinalbedøvelse har den fordel at kvinden er vågen under kejsersnittet og derfor kan følge med i fødslen af barnet - og også se barnet med det samme, barnet kommer ud. Der sættes en skærm op,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dit svar angående min datter, som græd sig selv i søvn. For første gang i lang tid havde jeg en rigtig god fornemmelse i kroppen efter at have læst dit svar. Jeg kunne mærke, at du fik sat mange af de rigtige ord på situationen.

Tak fra Sanne, mor til pige på knap 4 måneder.


Annonce