Annonce

Annonce

Svar: Koncentration i forbindelse med fælles aktiviteter


1. oktober 2012

Kategori:
Alder:
3 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære frustrerede mor

Tak for dit brev :) Der er masser af børn i 3 års alderen, der har svært ved at sidde stille, og et eller andet sted er det jo ret smart, for det er netop, når børnene er i bevægelse at de udvikler sig motorisk ...

For drenge kommer det med at sidde stille og koncentrere sig ofte senere end hos piger. Det hænger sammen med at drenges pandelapper i hjernen ikke udvikles helt så tidligt, som man ser hos piger.

Hos jer kan det naturligt også handle om at din dreng ikke helt har forstået konceptet med at være til gymnastik og at han derfor skal hjælpes med at finde ud af at sidde stille. Det kan være en god idé at han f.eks. sidder hos dig, så du hjælper ham til fysisk ro - ligesom det generelt vil være godt at du hjemme, gør ham opmærksom på at "nu sidder vi lige stille lidt", så han på den måde lærer, hvad det betyder og hvad der forventes af ham, når han får en sådan besked.

Når I er på besøg hos nogen, så kan du som noget helt naturligt tage ham på skødet og sige "vi skal lige sidde stille og høre hvad xx siger" eller "vi skal lige blive siddende til vi er færdige med at spise" eller lignende. Så han i forskellige situationer hjælpes til at lære det. Det er på den måde vigtigt at du sætter ord på og forklarer ham, hvad der forventes af ham og samtidig med din ro, hjælper ham til ro.

Og så skal du naturligvis give ham masser af mulighed for at løbe rundt og bruge sig selv motorisk når han kan. Jo mere han får lov til at bevæge ...


Annonce

... sig og bruge sig selv fysisk, jo lettere vil han også kunne sidde stille efterfølgende.

Du skal være opmærksom på at mange mennesker, skarpt lys, høje lyde og lignende, også kan være med til at øge hans aktivitetsniveau. Han kan naturligt godt blive forstyrret af omgivelserne og kan have svært ved at lukke lyde og synsindtryk ude. Samtidig er der i forhold til gymnastik tale om en helt ny situation, hvor han også har skulle forholde sig til at du var i et tilstødende lokale. Dette kan naturligvis også have øget hans indre uro og været medvirkende årsag til at han har svært ved at sidde stille.

Børn under 3 år, vil ofte ikke kunne koncentrere sig mere end 10 minutter af gangen og skal ikke "tvinges" til mere. Børn har brug for at kunne få små hvil ind imellem og bevæge pauser, når man kan mærke at de mister koncentrationen.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Evnen til at koncentrere sig stiger med alderen - men det varierer meget efter, hvilke aktiviteter barnet udsættes for eller er igang med. De fleste børn vil i 3-5 års alderen kunne koncentrere sig mellem 10-20 minutter af gangen.

Det betyder at din dreng nogle gange vil kunne blive opslugt af en aktivitet, hvor han sagtens kan koncentrere sig og lege i 20 minutter, men andre gange, så holder koncentrationen kun i 10 minutter og så skal der ske noget nyt. Så vil han naturligt blive urolig, begynde at hoppe og man kan mærke på ham at han bare må røre sig. Det er helt normalt :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Termin

Termin er betegnelsen for, hvornår man forventer at føde, når man er gravid.

Terminen fastsættes normalt til 40 uger efter man er blevet gravid. Termintidspunktet er således sluttidspunktet for graviditeten.

Man beregner normalt terminen efter første dag i den sidste menstruation.

Terminen bruges også til at vurdere, hvor langt du er henne i din graviditet. I løbet af graviditeten tæller man uger, således at man f.eks. siger at kvinder er 34+6 uger...

Læs mere i Babylex

Krydderurter

På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.

"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusinde tak for dit svar på mit sidste brev vedrørende min dreng. Det varmede at blive mødt med forståelse og indsigt – i forhold til lige netop den problematik vi var i på daværende tidspunkt.

Venlig hilsen
Mor til dreng på 3 år


Annonce