Annonce

Annonce

Svar: Vågner om natten


30. september 2012

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Matilde

Tak for dit brev :)

Der kan være flere ting der spiller ind på jeres datters natlige opvågninger og jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med jer :)

For det første er jeres datter jo i separationsfasen og derfor rigtig godt igang med sin udvikling. Det giver både fysisk og mental uro om natten. Samtidig er hun startet i vuggestue og dette påvirker naturligt både den udviklingsfase hun er i og vil naturligt give ekstra natlig uro, fordi hun drømmer ekstra meget. Samtidig øger det hendes behov for at være jer nær, hun har ekstra meget brug for at mærke jer og se jer, for at føle at hun ikke er ladt alene, at I stadig er der for hende.

Derudover så spiller dagens rytme også ind. Og hvis jeres datter f.eks. når at tage en powernap i bilen eller bag på cyklen, når I henter hende om eftermiddagen - ja så kan dette gøre at hun får en opvågning mellem kl 2-4 om natten ... Det er ikke altid man kan gøre så meget ved dette, for hun vil naturligt være ekstra træt lige nu, hvor hun køres ind i institutionen og selvom hun nu har været der i ca. 1 måned, så er det måske også nu, at hun begynder at fornemme at det her er hver dag, det er ikke kun sjov, det er hele tiden ... :) Derfor bliver hun naturligt ekstra træt og kan af den grund også have ekstra brug for jer og jeres kontakt.

Sygdom kan spille ind. Hun kan naturligt godt blive syg i forbindelse med vuggestuestart og kan godt vågne om natten ...


Annonce

... fordi sygdom er på vej, fordi hun har ondt i ørerne eller andet. Også tandfrembrud kan påvirke nattesøvnen.

Nogle børn nyder også den natlige stilhed og kan have en periode, hvor de vågner, ligger og pludrer og egentlig har det okay. Og det er i orden. Det går ofte over af sig selv igen.

Det er generelt vigtigt at I prøver at hjælpe hende til så fast en rytme som muligt, hvor hun sover til samme tid om aftenen og kommer op til samme tid om morgenen, ligesom hun vil have godt af både at få en formiddagslur og en middagslur. Og så vil det være rigtig godt at hun så vidt mulig ikke når at powernappe om eftermiddagen - men måske har hun brug for det netop fordi der udviklingsmæssigt sker meget og hun naturligt er træt lige nu ...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og så skal I naturligvis give den tryghed og nærhed, som hun viser behov for og forsøge at vurdere, hvorvidt I skal være der og hjælpe hende videre i søvnen eller om det er bedre at hun prøver selv - præcis som I gør. I skal sikre jer at hun ikke er syg og I skal så vidt muligt forsøge ikke at skabe nogle rutiner, som på sigt kan være uhensigtsmæssige. Det er således ikke nogen god idé f.eks. at tage hende op, begynde at give flaske, gå i stuen eller begynde at underholde hende, det er vigtigt at I holder fast i at det er sovetid om natten :)

Og så må I se tiden an og se om ikke det ændrer sig stille og roligt ... Det lyder som en periode I lige nu skal igennem :)

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Omega-3 og amning

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse) og undersøgelser viser at indtag af fisk og omega-3 tilførelsen til barnet via modermælken har stor betydning helt op til barnets 2 års alder.

Et for lavt indtag af fisk og dermed omega-3 fedtsyrer er også sat i forbindelse med forringet finmotorik og...

Læs mere i Babylex

Ruskevold

Nogle gange sker det, at man i overskrifter kan læse om børn, der er blevet rusket af deres forældre. Men lige meget, hvor meget eller hvor længe et barn græder eller skriger, så må man aldrig slå eller ruske sit barn.

Et spædbarn der ruskes kan få blødninger i hjernen, som kan medføre hjerneskade eller død.

Kommer du i en situation, hvor du kan mærke at du ikke kan klare barnets gråd og hvor du kan risikere at gøre dit barn ondt, så læg barnet i seng, lift eller...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil gerne, som så mange andre, takke dig for en helt usædvanlig god brevkasse. Som bosiddende i England har det betydet rigtig meget for mig at finde svar på dette og hint derhjemmefra. Jeg kan rigtig, rigtig godt lide din kærlige holdning til tingende, og det har virkelig hjulpet mig meget at læse dine omhyggelige svar.

Mange kærlige hilsner
Sanne, mor til dreng 5 måneder


Annonce