Annonce

Annonce

Svar: Mad og faldende mælkeindtag


25. september 2012

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Selvom det er svært, så er det vigtigt at du ikke sammenligner med andre børn, for det vil naturligt gøre dig frustreret. Du fortæller at din datter er født før tid og at hun altid har været "en lille pige" - og det er helt okay. Det der er vigtigt er at hun følger sin egen kurve. Du kan i livets bog på medlemssiderne oprette din datter med hendes længde- og vægtmål fra fødslen og til nu og her se, hvordan hun ligger på kurverne og netop se om hun følger sin egen kurve.

Du kunne prøve at spørge sundhedsplejersken om der er en mødregruppe for mødre med for tidligt fødte børn - måske ville du passe bedre ind i en sådan gruppe.

Det er vigtigt at du ikke går alt for hurtigt frem med skemaden, men giver hende tid til at smage, undersøge og vænne sig til ny konsistens og smag. Det er generelt en god idé at gå ud fra en mellemalder - det vil sige den alder der ligger mellem det tidspunkt hvor hun skulle have været født og det tidspunkt hvor hun rent faktisk blev født. Derfor vil jeg f.eks. anbefale dig at du begynder med kød, fisk, havregrød osv. når hun er ca 6.5 måned.

Det er vigtigt at du giver hende små hyppige måltider og at du holder mængden af skemad nede, så hun ikke spiser så store mængder, at det fjerner pladsen og lysten til mælk. Det er således bedre at du giver hende ½ dl grød eller mos, vand af kop og hun så får sin flaske inden hun skal sove, end at du giver hende 1 dl grød eller mos og hun så afviser flasken eller ikke drikker nok.

Jeg tænker at du lige nu godt må forsøge med 3 små måltider skemad dagligt og mit forslag til en dagsplan vil se således ...


Annonce

... ud:

Tidlig morgen 06: Flaske og sover videre

Morgen 8: Tilbydes ca ½ dl. grød med frugtmos som topping, vand af kop. Varier mellem forskellige typer af grød - hjemmelavet eller færdiglavet.

Formiddag 9.30-10: Flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Tilbydes ½ dl grød (anden type end om morgenen) eller ½ dl. grøntsagsmos - hjemmelavet eller færdiglavet, variation er godt. Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur 13-13.30 - tidspunktet afhænger af hvor lang en formiddagslur hun tager.

Eftermiddag 16-17: Flaske


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Sover en tredje lur

Aften 18: Tilbydes ½ dl grøntsagsmos - hjemmelavet eller færdiglavet, udgangspunktet skal naturligt stille og roligt blive mere og mere jeres mad. Vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca kl 20

Sen aften 24: Flaske

Midt nat 03: Evt. flaske

Som du kan se så har jeg her skitseret en rytme, hvor din datter får lidt skemad når hun vågner og får flaske inden hun skal sove. På den måde går der tid imellem begge dele og hun får bedre plads i maven til både mad og mælk. Samtidig holdes mængden af skemad nede, så hun max spiser ½ dl.

Du kunne overveje at forsøge med en anden type erstatning, så hun får en ny smag. børn der bliver ammet får naturligt mælk der smager forskelligt, fordi mælken skifter smag efter hvad moderen indtager af mad. Børn der får flaske, får samme smag hele tiden og kan derfor godt blive lidt trætte af erstatningen og derfor kan det hjælpe nogle gange at skifte mellem forskellige produkter, fordi de alle smager forskelligt.

Jeg håber du kan bruge ovenstående lidt videre og at du får lidt ro med på vejen, fortsat held og lykke med hende :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Madras til barneseng

Der findes mange slags madrasser på markedet, og når du skal vælge en madras til dit barns seng, så vil anbefalingen ofte være, at du vælger en skummadras, en latexmadras eller alternativt en madras i et naturmateriale. Vælger du en skummadras (polyurethanskum), skal den være mindst 5 cm tyk og helst med betræk, der kan tages af og vaskes.

Det anbefales, at dit barn ligger på et fast underlag, fordi det giver barnet mulighed for at bruge og udvikle sine muskler. Samtidig sikrer...

Læs mere i Babylex

Børnemad, færdiglavet

Færdiglavet babymos er lavet af kontrollerede råvarer og gjort holdbart ved varmebehandling. Det er intet ernæringsmæssigt i vejen med de færdiglavede børnemadsprodukter. Hjemmelavet mad er dog lige så godt.

Vær opmærksom på at færdiglavet børnemad let bliver for findelt i konsistensen og det er vigtigt at barnet stille og roligt vænnes til familiemad og også tilbydes mad, som kræver en vis tyggefunktion og som indeholder naturligt "mere bid".

Du kan finde...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk hjemmeside. Hvem er det egentlig udover dig som besvarer alle disse spørgsmål på denne side. For du kan da umuligt besvare dem alle ...

Tak for fantastiske guldkorn.

Mor til Mathias knap 8 måneder


Annonce