Svar: Søvnudfordringer på alle tidspunkter af døgnet
Kære trætte forældre
Tak for jeres brev og velkommen til :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med jer.
I fortæller at jeres datter er født fire uger før tid, hun er født med sædefødsel, har haft kolik, ligget i sele i syv uger og det lyder som om at det på mange måder har været en lidt svær start, hvilket hun naturligt vil være påvirket af - det vil sige at hun på mange måder nok er en lidt følsom lille pige, der har ekstra meget brug for tæt fysisk kontakt og nærhed, for at føle sig tryg nok, når hun skal sove. Og det er okay - det er sådan hun er og det skal I naturligvis hjælpe hende med og det ændrer sig stille og roligt med tiden.
I fortæller mig at det der virker bedst er hvis I sidder med hende i armene og vugger hende på en pilates bold. Og jeg tænker at det er helt naturligt at det virker - når hun holdes i jeres favn, så føler hun sig omsluttet og dermed tryg. Hun fornemmer jeres varme, nærhed, vejrtrækning osv. og samtidig bevæges hun, fordi I kan sidde og hoppe og vugge hende. Og jeg forestiller mig at ligeså snart I lægger hende fra jer, så vågner hun, så protesterer hun - hvilket igen er helt naturligt, fordi skiftet mellem jeres favn og seng eller barnevogn naturligt er for stort for hende.
I fortæller at I har forsøgt med slyngevugge, kugledyne og sikkert mange andre ting og det som lige umiddelbart vil være mit forslag er at I forsøger med en sovepose. Det kan være en voksipose, duni-duo, slee-bee, drømmepose eller lignende. Dette af flere årsager:
- Posen giver genkendelighed. Uanset om hun skal sove hjemme eller ude, puttes i sin barnevogn eller i sin seng, så er posen der og det er posen hun forbinder med sit soveritual. Det kan tage lidt tid at vænne hende til det, men lærer hun det, så vil posen kunne hjælpe hende på sigt.
- Hun vil føle sig omsluttet, som når hun ligger i jeres arme. Det vil gøre hende tryg og skiftet mellem favn og seng vil ikke være så stort. Det vil minde om det hun kender og måden hun puttes på nu.
- Hun vil kunne blive ammet i posen. Det vil sige at det vil være en rigtig god idé at du starter med at amme hende, herefter skifter hende og putter hende i posen og imens hun så ligger i posen, så ammer du hende igen. Hun får således mulighed for at falde fuldstændig til ro i ...
... posen, som hun er vant til med brystet.
- Hun vil kunne blive vugget og hoppet med imens hun er i posen. I vil stadig kunne sidde på bolden, berolige osv som I plejer, men I vil stille og roligt kunne putte hende i seng og tiden på bolden kan gøres mindre og mindre, så den tilsidst helt kan undværes og hun på sigt kan puttes direkte ned at sove - netop fordi posen er blevet genkendelig.
Hun skal naturligvis klædes på efter om hun sover ude eller sover inde, om det er nat eller dag osv. Men følelsen af at være omsluttet og dermed tryg er rigtig vigtig og det tænker jeg at en sovepose kan give hende ...
Derudover tænker jeg at det måske vil hjælpe jer med hjertelyd, hvid støj , hverdagslyde eller lignende. Mange børn falder til ro med disse lyde. Man kan købe f.eks. en DooDoo bamse, man kan downloade apps med forskellige lyde og man kan købe en CD med hvid lyd. Der er flere muligheder for at give sit barn tryghed gennem lyd og en del børn har faktisk stor glæde af dette.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hun er en pige, der har brug for lidt ekstra ro omkring sig og det er vigtigt at I ved, at det er naturligt at børn født før tid har søvnproblemer. Det handler både om deres tidlige start i livet og den uro de har haft omkring sig under indlæggelsen samtidig med at barnet har et umodent nervesystem. Undersøgelser viser, at hjertelyd blandt andet hjælper med at modne barnets umodne nervesystem, og giver barnet en følelse af tryghed og sikkerhed, hvilket igen påvirker søvnen positivt. Børn sover længere tid ad gangen og mere roligt end de børn, der ikke lytter til f.eks. hjertelyd.
Og det er også vigtigt at I ved, at "børn født før tid" også er børn født mellem uge 34 og 36+6. Disse børn kan godt have særlige behov og skal ikke ses som små mature børn.
Vær opmærksom på at lyset ikke må være for skarpt. Når hun skal sove er det vigtigt at I dæmper belysningen, fordi det hjælper hende til at koble bedre fra. Det betyder ikke at der skal være bælgravende mørkt, men dæmpet belysning, som virker beroligende.
Jeg håber at mine tanker hjælper lidt videre på vej - og vil naturligvis anbefale jer at læse min bog "Helens bog om børn og søvn" :) I den er der både et kapitel om børn i 3-4 måneders alderen og et kapitel om for tidlig fødte børn ...
Fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Fennikel, Fennikelte og børn
Fra 6 mdr´s alderen kan du give børn rigtig mange forskellige slags grøntsager. Vær dog opmærksom på bl.a. fennikel, som indeholder nitrat, og som derfor ikke bør udgøre mere end 1/10 af portionen. Alternativt bør det kun gives med 14 dages mellemrum.
Nitrat omdannes let til nitrit. Nitrit i stor mængde giver opkastninger og blåfavning af huden, fordi det reagerer med blodets hæmoglobin, så det ikke kan binde sig og transportere ilt rundt i kroppen.
Det anbefales...
Flaskegivning
Når du giver dit barn flaske, så er det vigtigt, at du gør det til en hyggestund for jer begge. Det er vigtigt, at du sidder godt, og det er vigtigt, at dit barn har kropskontakt, når det spiser. Derfor er det rigtig godt, hvis du kan sidde med dit barn i din favn og ikke lader barnet ligge alene med flasken.
Når du sidder med dit barn i dine arme og giver barnet flaske, så sørg for, at barnet en gang imellem får en pause, hvor det har mulighed for at komme af med en bøvs. Sid...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.