Svar: Vitaminer
Kære Stine
Tak for dit brev :)
I februar 2012 undersøgte TÆNK, forbrugerrådet, børnevitaminpillerne på det danske marked og meldte ud at flere af produkterne indeholdt for store mængder vitaminer. Det var fremme at mange forældre per automatik giver barnet en vitaminpille dagligt og at mange tænker "det kan jo ikke skade" - men at danske børn ofte spiser så varieret og god en kost, at deres behov fint er dækket ind og at den daglige vitaminpille, derfor kan give barnet en overdosering af vitaminer.
I august 2012 skriver fødevarestyrelsen, at de er igang med at ændre grænserne for, hvor mange vitaminer og mineraler der må være i kosttilskud. Det gælder også multivitaminpiller til både børn og voksne og det sker blandt andet, fordi der er kommet nye tal over forbrugernes kostvaner. De skriver derudover, at der ikke er nogen sundhedsrisiko ved at tage en daglig multivitaminpille sammen med sin morgenmad. Du kan læse mere på tænk.dk og også på altomkost.dk.
MIt umiddelbare råd er at du ikke ukritisk skal give din dreng ekstra vitaminer og mineraler og hvis han spiser varieret og spiser lidt fra alle fødevaregrupper, så burde han normalt være dækket ind via kosten. Hvis du skønner at han ...
... i en periode, kan have brug for lidt ekstra tilskud, så bør det være i form af en multivitaminpille beregnet til børn.
Med hensyn til D-vitaming og andre vitaminer for den sags skyld, så kan jeg bedst lide at man får det "i naturlig form" og det betyder at D-vitamin får man når man opholder sig udendørs - og det får man, når man spiser fisk. Derfor er det en god idé at I har fisk på menuen et par gange om ugen om aftenen og gerne flere gange ugentligt til frokost. Det kan være f.eks. torskerogn, makrel, tun, fiskefilet eller lignende som mange børn faktisk godt kan lide - måske jeres dreng også kan lide sushi ... :) Frisk fisk indeholder også Selen, som kan virke som en antioxidant og som er vigtigt for immunsystemet.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Kosttilskud kan ikke forebygge eller helbrede sygdom. Og det er sådan, at hvis producenterne af kosttilskud mener, at et produkt har en sådan virkning og de gerne vil markedsføre dette overfor forbrugerne, så skal produktet godkendes som et lægemiddel. Da jeres dreng har astmatisk bronkitis, så kan det godt være at han har brug for en eller anden form for tilskud eller lægemiddel, men det bør I så tale med lægen om :)
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Uld til børn
En gammel tommelfingerregel lyder, at alle de måneder, som ender på "r", kan uld være en fordel - det vil sige september, oktober, november, december, januar og februar.
Uld har mange fordele:
- Det har blandt andet en rigtig god isoleringsevne, så det hjælper dit barn med at holde sig varm. Uld består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft, og det gør, at ulden isolerer rigtig godt.
- Det kan absorbere 30-40 procent af sin egen vægt i væske. Det...
Opbevaring af modermælk
Hvis du malker ud og vil gemme din mælk til senere, så bør du straks efter udmalkning hælde mælken på en engangsflaske, der lukkes og mærkes med navn, dato og evt. klokkeslæt. Umiddelbart herefter placeres mælken i køleskab eller fryser.
Holdbarhed for ny udmalket mælk:
3 døgn i køleskab ved maks. +5 C
3 måneder ved min. -18 C
Mælk, der ikke er optøet ved hjælp af varme, d.v.s. optøet i køleskab, kan holde sig 1 døgn i køleskab
Mælk, der er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.