Annonce

Annonce

Svar: Svært at dele legetøj og lege med andre børn


23. september 2012

Kategori:
Alder:
21 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære alle tre

Tak for jeres brev og dejligt at høre at I kunne bruge mit sidste svar :)

Når børn er mellem 1-3 år gamle, så oplever man ofte en del små konflikter og ofte stor frustration. I det ene øjeblik kan jeres dreng være så lykkelig, sprudlende og glad - leger med sit legetøj, ved siden af et andet barn og i næste øjeblik, så styrter hele verden sammen og han bliver rigtigt ked af det eller måske vred - og dele legetøj kan han slet ikke finde ud af.

Det er en alder, som kræver rigtig stor omsorg og forståelse og hvor I som forældre skal prøve at rumme ham, rumme hans følelser og vise ham, at det er okay at han har det som han har det, at det er okay at verden lige nu er svær at overskue.

Han har brug for at have ting for sig selv. Han har brug for at have noget, som er hans og som andre ikke rører ved eller leger med. Han vil naturligt nu og i årene frem have visse ting, som han er særligt glad for og meget øm omkring. Disse ting kan det være nødvendigt at fjerne fra hans værelse, når der kommer gæster, og I må gøre det, for han kan ikke selv overskue det. Og andre ting skal han naturligvis lære at dele og lære at kende forskel på om man låner eller tager.

Han skal stille og roligt lære hvad "låne" betyder. Og det er naturligt svært for ham med den alder han har. Han er stadig en meget lille dreng og han lærer det hen af vejen - men det tager tid. I vil opleve at han i 2 års alderen vil begynde at sige "min min min" gentagende gange - også om ting der ikke er hans - og det er ikke fordi han er særligt besidderisk, men det er en naturlig del af den udvikling han går igennem og det selvbillede han stille og roligt skal danne. I kan læse mere om dette i min bog "Helens bog om dit barns udvikling".

Lige nu kan det være en god idé at I bruger det "at låne" i hverdagen. F.eks. "må mor låne din bil?", takke ham, studere bilen, lege med den og så levere den tilbage igen, sige tak osv. Så han på den måde lære, hvad låne betyder at I bruger det kortvarigt og så får han det igen. I skal gøre det med ting han er glad ...


Annonce

... for og som betyder meget for ham og med ting som har mindre betydning. På samme måde kan I, hvis han vil låne noget af jeres, f.eks. gerne vil kikke på jeres mobiltelefon eller lignende sige "låne den" og så bede om at få den tilbage og takke. Så han på den måde også lærer at visse ting er jeres, han kan kikke og så forventer I at få det tilbage og bruge dette bevidst i hverdagen.

I skal også hjælpe ham med at se, hvad reaktion han får fra andre, hvis han tager deres ting "se nu bliver pigen ked af det", sur eller hvad det nu kan være, så han stille og roligt lærer at se, hvad det han gør ved andre betyder. Og modsat, hvis nogen tager noget fra ham eller hvis han f.eks. bliver frustreret over at skulle vente på at det bliver hans tur - det er også at dele - så kan I sige "du bliver bare så ked af det fordi drengen tog ..." eller "du bliver sur, når du skal vente, det er også svært" eller lignende. Han må gerne have disse følelser, det er helt okay at han bliver ked af det, frustreret osv og det er vigtigt at I viser ham, at I forstår den frustration. Derfor er det f.eks. ikke nogen god løsning af sige "hold nu op med det pjat" eller "så må du ligge og hyle der indtil du kan finde ud af det" - det hjælper ham ikke. Derimod hjælper det at sætte ord på de følelser han har, så han hører at I forstår ham og også hjælpe ham videre ved at bekræfte "det bliver din tur når drengen er færdig med at gynge" eller hvad det nu kan være.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Små børn under 3 år vil naturligt ofte føle at deres legetøj er en del af dem selv og derfor har de svært ved at dele det med andre. Og derfor er løsningen den, som I også nogle gange bruger - at fjerne jeres dreng fra situationen, hjælpe ham med at finde roen og dermed også overskuddet til at lade andre være der, lade andre dele. Hvis tingene kører helt op i en spids, så får I ikke noget ud af at kæmpe i situationen, så er det bedre at afbryde konflikten og skabe ro, hvorefter I så kan tale lidt om tingene og hjælpe ham videre i leg.

Håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tommelfinger - sutte på

Allerede mens barnet ligger i mors mave under graviditeten, øver det sig i at sutte på finger. Derfor ser man ofte, at nyfødte og småbørn ligger og sutter på deres fingre - det har de også gjort inde i maven.

At sutte på tommelfinger har akkurat samme beroligende effekt som al anden sutten hos spædbørn. Suttebehovet er naturligt og må ikke undertrykkes, da det giver barnet en form for tryghed. Det er dog stadig vigtigt, at barnet får den tryghed og opmærksomhed, som det har...

Læs mere i Babylex

Sikkerhed i hjemmet

Det er i hjemmet, at de fleste ulykker sker, og når dit barn begynder at kravle, rejse sig og bevæge sig rundt i hjemmet, så er det vigtigt at du sikrer dig, at jeres hjem er et trygt sted at færdes.

Dit barn skal have lov til at undersøge og opleve verden omkring sig. Derfor skal du sikre at dit barn kan gøre dette.

Alle rum kan være farlige og kan kræve et ekstra sikkerhedstjek - især skal du være opmærksom på køkkenet, badeværelset og stuen.

Gå...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Selvom jeg kun har sendt dig to spørgsmål, så kan jeg allerede mærke glæden og roen ved at jeg kan skrive til dig.

Tusind tak!
Hilsen mor til dreng på 7 måneder


Annonce