Annonce

Annonce

Brev:

Redskaber til sensitiv storebror med signalstærk lillesøster søges


23. september 2012

Kategori:
Alder:
3 år

Redskaber til sensitiv storebror med signalstærk lillesøster søges

Kære Helen

Først; tak for dit svar ang. vores signalstærke datter. Det var meget brugbart - selvom "gør sådan, så sover dit barn" alt andet lige havde været federe end "det her vil være en udfordring i adskillige år endnu" :oD. Nej, seriøst - du gav mig nogen gode redskaber til at håndtere - og acceptere - livet med min lille naturkraft.

Nå, men grunden til at jeg skriver igen, er den lille storebror på 3. Han er temmeligt sensitiv på en del områder, noget vi ikke opfatter som et problem, men det giver selvfølgelig nogen udfordringer. Vi synes faktisk selv vi er ret gode til at finde balancen mellem at skærme ham på den ene side - og give ham succesoplevelser uden for hans komfortzone på den anden side.

Han blev storebror da han var 2, og har aldrig reageret synderligt på det. Han var hjemmepasset indtil han startede i børnehave i August i år, så der kom bare en mere ind i familien og det var helt fint for ham.

Men efter at lillesøster begyndte at gå for godt en måned siden, kan vi mærke at konfliktniveauet er steget. Eller rettet - hans "panik-niveau" så at sige. Han er ret sensitiv omkring sit personlige rum, og bryder sig ikke om voldsomme børn som kommer for tæt på, skubber eller ikke respekterer at han trækker sig. Han er blevet meget bedre til at håndtere det, men en lille tromlende 1 årig som kommer væltende og vil være med, er simpelthen for meget for ham nogengange.

Vi kan sagtens skelne mellem når han bare er en 3 årig lille bandit som skubber/kaster ting efter hende/hiver ting ud af hånden på hende fordi det skal afprøves og fordi han kan - og når han reagerer fordi han ikke kan håndtere at hun er der, og får skubbet hende for hårdt væk eller slået ud efter hende i "panik".
Det bliver selvfølgelig værre når han er træt, hvilket vi også er obs på. Han ved at han gerne må gå ind på sit værelse og lukke døren hvis han har brug for fred, men når ...


Annonce

... han befinder sig i fællesarealerne, så er hun der altså også, og man kan ikke på samme måde bede hende gå afsides for at få fred.

Vores problem er at vi ikke helt ved hvordan vi skal agere når han reagerer meget voldsomt overfor hende. Det er så snublende nær at skælde ud over at han skubber eller skriger af hende, men det er jo ikke specielt hensigtsmæssigt at han får af vide at han skal stoppe lige nu, når problemet er at han mister kontrollen! Vi prøver at sige ting som "du skal huske at være forsigtig med din lillesøster" "lad være med at skubbe, det er ikke rart for hende, bed hende om at flytte sig" "Lad være med at skrige af hende, hvis du har brug for hjælp så kald på os, så hjælper vi dig" eller lign. når han er i et mode hvor han kan høre hvad vi siger, og "find noget hun gerne må lege med" eller "kan du finde på en leg hvor det er ok hun er med" når han bliver vred over at hun kommer og blander sig i det han leger med. Men vi mangler redskaber til hvad vi skal sige til ham når han flækker på langs over hende. Hvordan får vi signaleret at det ikke er ok at skrige hende ind i hovedet eller slå/skubbe/sparke, samtidigt med at vi viser ham at vi godt forstår han reagerer fordi han ikke lige kan rumme situationen?

Det skal lige siges at de faktisk godt kan lege sammen når han kan rumme det, vi har ikke indtryk af at han reagerer mod hende som sådan, mere det at hun invaderer hans "rum". Og det meste af tiden er de vældigt glade sammen, det er slet ikke hele tiden han har problemet. Vi oplever heller aldrig at han skubber hende væk for at få mors eller fars opmærksomhed, ikke at jeg ved om man overhovedet taler om søskendejalousi i den alder, men det oplever vi i hvert fald aldrig.

Venlig hilsen

Mette

Ps: Og så kan han iø - som den eneste i huset - fuldkommen sove fra når hun brøler. Det er lidt imponerende når man tænker på hvor lydsensitiv han er :o)

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Uro i kroppen - 2 år, 6 mdr.

Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rygning

Når mødre ryger passerer nikotin og andre giftige stoffer fra tobakken over til barnet via modermælken. Derfør bør kvinder der ammer ikke ryge.

Passiv rygning er farligt. Det er vigtigt at det lille barn ikke udsættes for tobaksrøg. Det er vigtigt at begge forældre er bevidst om at have et ansvar i forhold til at beskytte barnet mod tobaksrøg. Vokser et barn op i et hjem, hvor den ene eller begge forældre ryger, har barnet stor risiko for at få mellemørebetændelse og udvikle...

Læs mere i Babylex

Klumpfod

Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.

Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.

Drenge fødes hyppigere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Hvor er det altså fedt, at kunne skrive alle sine dumme og til tider overflødige spørgsmål her, og så få et godt og brugbart svar fra dig.

Venligst Susan, mor til Anna 13 måneder


Annonce