Annonce

Annonce

Svar: Opstart i dagpleje


21. september 2012

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Mor til lille vims

Det lyder som om at det går rigtig godt hos jer - hvor dejligt! :)

Det lyder også som om at det vil passe rigtig godt at starte i dagpleje for jeres datter, når hun er 16 måneder. Det er, som du selv er inde på, et godt tidspunkt på mange måder. Og hvor dejligt at du har mulighed for at gå hjemme så længe:)

Det er rigtigt, at hun i den alder begynder at have lidt bevidsthed om at I er der, selvom I ikke kan ses. Derfor kan det være lettere at køre hende ind i dagpleje her. Det vil være en rigtig god idé at I inden øver det at sige "farvel" og "god dag". Det kan I gøre som en helt naturlig ting i hverdagen. At sige farvel, når du eller far kører, vinke i vinduet eller lignende og forsøge at efterligne den situation som jeres datter naturligt vi opleve, når hun skal i dagpleje.

Det vil også være en god idé at lege gemmeleg med hende, hvor I skiftes til at gemme jer og hvor hun så samme med den anden forældre skal finde den der har gemt sig. Den der gemmer sig kan sige lyde, som I kan lytte og gå efter og på den måde stille og roligt lærer hende, at man ved at lytte kan høre at den anden er der og at man kan flytte sig fra rum til rum og lede efter den anden.

Og så kan det være en god idé at give hende et lille fotoalbum med i dagplejen, så hun hvis hun savner jer eller er i tvivl om, hvor I er, kan kikke på billedet og dagplejer kan berolige og betrygge "det er mor og far, de kommer igen", så hun på den måde hjælpes til at forstå, at I ikke er forsvundet helt :)

En indkøringsplan kan se således ud:

2-3 dage, hvor du er med hele tiden, signalerer ro, taler med de andre børn og voksne og viser jeres datter at her er hyggeligt og dejligt at være. Lidt ligesom når du nu er på biblioteket, i legestue eller lignende.

2-3 dage, hvor I øver at vinke og gå kortvarigt, lader jeres datter prøve at ...


Annonce

... spise alene med de andre, lader hende blive skiftet af dagplejer osv. Hvor hurtigt du skal gå efter aflevering afhænger af hvordan jeres datter reagerer. Nogle gange vil det være godt at være der lidt tid, og hjælpe hende igang med leg osv. hvorefter man så vinker farvel og går. Andre gange vil det være meget bedre at aflevere hende i favnen på dagplejer og gå med det samme, så det er dagplejer, der vinker farvel i vinduet, beroliger og hjælper igang med dagens aktiviteter.

Hvis du bliver hængende for længe i dagplejen, så kan du risikere at hun tolker det som om at noget er galt, at du er utryg ved at gå og ved at lade hende blive. Derfor kan det nogle gange være godt at aflevere hende direkte i favnen hos dagplejer, fordi du derved signalerer at "nu passer dagplejer på dig" og derefter sige farvel og så gå. Din datter vil måske bedre lade sig trøste af dagplejer, hvis hun bliver ked af det, fordi hun har oplevet denne tillid fra dig ...

2-3 dage, hvor I træner længere tids fravær, lader jeres datter spiser, lege med de andre, puttes til lur og tages op af dagplejer, hvorefter du så kommer og henter hende igen. Når hun har oplevet både at spise og at sove på stedet, har hun haft en rutine der og vil naturligt blive glad for at vågne og se at du er der igen :)


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og så er det tid til at lade hende være i dagpleje lidt længere tid og naturligvis forsøge at være fleksible i forhold til hvad signaler hun sender og hvordan det hele går.

Mange børn vil i 18-20 måneders alderen have en urolig periode, men det er helt naturligt og hænger sammen med den alder og store udvikling de går igennem. Netop når I starter i 16 måneders alderen, så vil hun kunne nå at blive kørt lidt ind inden denne næste periode opstår .. :)

Håber ovenstående hjælper lidt videre på vej og også giver lidt ro med på vejen.

Rigtig meget held og lykke med det! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.

Rød i hudfolder

Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.

Er fontaneller forskellige

Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...

Læs hele brevet og Helens svar


31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Uro i kroppen - 2 år, 6 mdr.

Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...

Læs hele brevet og Helens svar


13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Mistrivsel i vuggestue

Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Legetøj til baby og børn

Barnet har bedst af det nære samspil, der er mellem barnet og forældrene. Men i takt med at barnet bliver større og begynder at forholde sig lidt mere til verden omkring sig, vil det være godt, at der er legetøj, som barnet kan kigge på og undersøge.

Når barnet begynder at gribe, skal legetøjet passe til barnets lille hånd, og det er vigtigt, at legetøjet også egner sig til at komme i munden. Tingene skal være solide og uden skarpe kanter og spidser. Brug så vidt muligt legetøj,...

Læs mere i Babylex

Rhesus-uforlignelighed

Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.

Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.

Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Du har efterhånden reddet mig nogle gange. Jeg er meget taknemmelig for din rådgivning, især nu hvor jeg befinder mig i udlandet og er mor til mit første barn, hvilket betyder, at alt er nyt.

Hilsen
Mor i udlandet


Annonce