Annonce

Annonce

Svar: Amning og skemad til 6 mdr.


20. september 2012

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev og velkommen til :)

Det kræver lidt logisstik at få hverdagen til at hænge sammen, når man har en datter der skal sandsynligvis skal afleveres i skole og en storebror der skal i børnehave - og så samtidig har en ny lillebror, der skal igang med skemad og også meget gerne have lidt rytme, så dagen kan være bare lidt forudsigelig ... Umuligt er det ikke:)

Det er rigtig dejligt at du nyder at amme og gerne vil amme så længe som muligt. At amme ham til han er ca. 14 måneder er sandsynligvis også muligt - i hvert fald går det rigtig godt med amningen lige nu og der er ingen grund til at tro, at det ikke skal kunne fortsætte :) Det vil dog være rigtig godt at du nu begynder at skrue antallet af amninger ned og du bør ikke længere amme både når han vågner og inden han skal sove. Det vil være en rigtig god idé at arbejde på en rytme, hvor han får skemad, når han vågner og ammes inden han skal sove. På den måde sikrer du ham plads i maven til begge dele og han vil naturligt stadig kunne ammes før søvn, som er et putteritual der er helt naturligt og dejligt for jer begge :)

Du har fortalt mig at hans dag ofte starter kl 6 og at han kommer i seng ca. kl 19.30-20 og ud fra dette ser mit forslag til en dagsplan således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og dagen starter herefter stille og roligt

Morgen 7: Havregrød, vand af kop. I og børnene kan spise morgenmad sammen.

De ældste børn afleveres

Formiddag 8.30-9: Frugtmos (jerntilskud), frisk frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 11-11.30: Tilbydes grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med brødskorper, agurk eller lignende i hånden at gumle på, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur

Eftermiddag 15: Frugtmos, frisk frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Ammes og powernapper om eftermiddagen. Det er helt okay at han har brug for en lur om eftermiddagen, når han starter dagen tidligt :) De større søskende kan hentes når han tager denne powernap eller før han tilbydes sin eftermiddagsfrugt.

Aften 17-17.30: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk, suppleres igen med brødskorper, agurk eller lignende at gumle på selv, vand af kop. Stille og roligt vil han naturligt få mere af jeres mad og spise sammen med jer ved bordet.

Ammes og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt - prøv at amme ham fra begge bryster, så han er fyldt rigtig godt op.

Midt nat 03: Ammes måske lige nu, men denne amning skal stille og roligt trappes ud, så han begynder at kunne sove ...


Annonce

... fra midnat og til næste morgen tidlig uden at få mælk. Og ja - det er vigtigt at han ligger lidt på afstand og dermed ikke har fri adgang til "mælkebaren" om natten ...

Så de amninger han om dagen får, når han vågner, erstattes nu af mere rigtig mad, frugtmos, frisk frugt i hånden og vand af kop. Og amningerne inden hans lure bibeholdes - det er altså ikke et spøgsmål om at du skal stoppe med at amme, men om at finde balancen mellem at give ham nok bryst og samtidig også sikre plads i maven til mere rigtig mad :)

Når han bliver 7 måneder vil det være passende med 4 amninger dagligt og de fire amninger vil ofte ligge tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften. På den måde stimuleres dine bryster stadig til at producere nok mælk, amningerne ligger jævn fordelt over døgnet og samtidig gives der fortsat plads til anden og mere rigtig mad. Der tages mere og mere udgangspunkt i familiemaden, så måltidet bliver noget I spiser fælles :)

Amningen midt nat skæres væk stille og roligt ved at afkorte amningen mere og mere, så han ikke fylder sig med mælk. Når han vågner og søger brystet i løbet af natten, så giver du ham det, men stille og roligt trækker du brystet til dig. Forsøger igen og igen at lirke brystvorten ud af munden på ham, så han får mindre og mindre mælk. I starten vil han søge brystet igen og igen, så får han det og når der så er ro på ham, så lirker du brystet ud af munden. Det kan godt være at du skal gøre det mange gange, men tilsidst vil han acceptere at falde i søvn uden at have brystet i munden.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Samtidig med at du lirker brystet ud af munden på ham, så skal du stadig have ham ved siden af dig. Du ligger ned og ammer og han får på den måde masser af nærhed, du kan kærtegne ham, holde ham i hånden, lægge hånden på hans hofte og vugge ham lidt imens han ligger ved siden af dig, så han hele tiden mærker at du er der, men så det er brystet, der fjernes mere og mere igen og igen. Og stille og roligt vil du så kunne berolige ham netop med dine hænder og kærtegn og uden at han behøver brystet.

Det kan være en god idé at koble hans tremmeseng til din seng, fjerne tremmerne fra den ene side og sætte de to senge sammen. På den måde kan han ligge i sin egen seng og du være i din seng. Du er der tæt på ham, men alligevel lidt på afstand og væk fra duften af mælk og den frie søgning mod brystet. Du kan berolige ham med nærhed og kærtegn, men ikke hvor du giver ham bryst/mælk ...:)

Håber du kan bruge dette lidt videre og vil også anbefale dig to af mine bøger "Helens bog om børn og mad" og "Helens bog om børn og søvn" ... :)

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Leg

For det lille barn er leg meget vigtigt, da det er igennem leg, at barnet udforsker verden og dermed udvikler sig. Og I begyndelsen er I forældre det bedste legetøj, og jeres barn vil elske jeres mimik, lyde og berøring.

Jeres barn har stor glæde af, at I tumler, triller, hjælper barnet med at cykle med benene, danser med barnet i armene... Ligesom jeres barn har brug for at mærke jer tæt på, ligge hud-mod-hud, blive kysset, krammet, kærtegnet og sunget for.

I takt...

Læs mere i Babylex

Sko

Det er vigtigt at barnets muskulatur i fødderne får mulighed for at udvikle sig rigtigt. Dette gøres bedst, hvis barnet får lov til at gå så meget som muligt på bare fødder.

Som hovedregel har børn ikke brug for sko, før de begynder at rejse sig og gå rundt. Når barnet skal have sin første sko, er det vigtigt at skoen er blød og passer til barnets fod. Der bør være en fast hælkappe og skoen bør ikke være så stor, at barnet risikerer at glide frem i den. Hvis foden glider, er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen ...

Jeg ville bare blot meddele dig, at det går så godt i øjeblikket at jeg næsten ikke kan få armene ned..

Jeg gik jo rundt og tumlede med tanker om at min datter "kørte" på mig osv.. Men du fortalte mig at hendes humør skifter rigtig hurtigt og at lige netop hendes alder / denne såkaldt selvstændighedsfase gør at det kan være svært for både forældre og barn..

Jeg tror, at fordi jeg er blevet opmærksom på det, så tager jeg det ikke mere personligt og det gør at jeg ikke bliver ked af det mere..

Hvor er det dog dejligt at der også er nogle perioder der faktisk går godt..

Jeg er sikker på at der ligger udfordringer der ude i fremtiden som venter på os, men dem kan jeg ikke komme udenom..

Så rigtig mange tak herfra Helen..
HVOR HAVDE DU DOG RET!!!!!!!!!!!!!

Med venlig hilsen
M´s Mor


Annonce