Svar: Søvnrytme spædbarn
Kære Søs
Tak for dit brev :)
Dett lyder meget meget fint at en lille pige på 6 uger spiser hver 3-4 time hele døgnet. Det lyder præcist som det skal :)
Der vil være tidspunkter, hvor hun dier længe og effektivt og derefter falder i søvn og ofte falder i søvn ved brystet og det er helt okay. Der vil også være tidspunkter, hvor hun småklynker, søger, du lægger hende til og hun dier kortvarigt, får lidt tørstslukkende mælk og derefter atter er klar til at pludre lidt med dig. Og måske vil hun så en lille times tid efter atter søge brystet, spise godt og falde i søvn. Hun skal på den måde have lov til at være fleksibel og få brystet, når hun viser behov og det vil være helt naturligt og også rigtig godt, at mælk indgår som en fast del af hendes putteritual.
Omkring 2 måneders alderen kan man ofte begynde at skabe en lille smule rytme, hvor du konsekvent ammer hende, skifter hende, ammer hende igen og måske putter hende med en sut og en klud - altså forsøger at skabe små ritualer der på sigt giver genkendelighed og forbereder hende på søvnen.
I 3-4 måneders alderen vil ...
... det være en rigtig god idé at begynde at arbejde på en rytme, hvor hun sover 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen (eller først på aftenen - det kommer an på hvor lang den anden lur er) og det vil stadig være rigtig godt at holde fast i at mælk indgår som en fast del af putteritualet og gerne sammen med sut, putteklud, beroligende ord og de kærtegn som du hele tiden har brugt.
I takt med at hun bliver ældre, begynder med skemad osv. vil der naturligt komme mere og mere rytme. Maden serveres på nogenlunde faste tider, hendes vågne perioder bliver mere aktive, hun vil være vågen i længere tid og hendes søvn om dagen vil blive mere forudsigelig og du vil generelt få lidt mere overblik over dagen og hvornår hun spiser, sover og er aktiv :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Jeg vil anbefale dig at læse min bog "Helens bog om børn og søvn", hvor du netop kan læse om hvornår du kan indføre små ritualer, hvad de kan bestå i og også kan læse om hvad du kan forvente alt efter alder og udvikling :)
Rigtig meget held og lykke - håber du her er hjulpet lidt videre på vej :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Epiduralblokade ved fødsel
En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.
Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.
Vådservietter baby
Mange familier synes, det er praktisk at bruge vådservietter, når barnet f.eks. skal skiftes eller lige skal have tørret sine fingre.
Vådservietter kan dog indeholde parfume og miljøbelastende stoffer, som kan give dit barn allergi. Undgå derfor vådservietter med parfume- eller aromastoffer i indholdsdeklarationen.
Gå efter vådservietter, der er svanemærket med Svanemærket, eller med Astma Allergi Danmarks Blå Krans eller Allergy Certified.
Overvej også, om...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Vi vil bare sige dig tusinde tak!! Det er uvurderligt, at du findes og giver så mange gode råd! Men det bedste er, at du er så anerkendende i dine svar om alverdens små og store problemer hjemme i de små familier. Det er en rigtig rar følelse, at man ikke behøver holde sig tilbage, når man skriver til dig, fordi du aldrig dømmer i dine svar. Så tusinde tak for en fantastisk brevkasse!
Hilsen drengens forældre