Brev:
Redskaber til at tackle trodsalder
Kære Helen
Vi har en lille dreng på to et halvt år, som generelt er en glad, men også temperamentsfuld dreng, der lige nu er i trodsalderen/selvstændighedsalderen. Problemet er, at min mand og jeg mangler redskaber til at takle denne trods på en hensigtsmæssig måde.
En typisk situation kan være, at han ikke vil have morgenbleen skiftet, selvom vi har forberedt ham på det, fx ved at sige, at "nu får du lov at se et afsnit af postmand per, mens jeg laver morgenmad, og derefter skal du have en ren numse". Når vi så slukker for fjernsynet går han helt i spåner og vil ikke skiftes. Vi forsøger at appellere til ham ved at sige, at han kan tage noget legetøj med ind på puslebordet, mens han får skiftet ble, eller vi forsøger at aflede ham. Det virker også nogle gange, men af og til bliver han så sur, at vi ikke rigtig kan løse konflikten.
Vi bliver også nogle gange sure og råber ad ham, selvom vi godt ved, at det ikke er vejen frem, men det skyldes, at vi bliver så frustrerede og magtesløse over, at vi ikke kan nå ind til ham. Han kan fx blive ved med at råbe, at det skal være mor, der skal skifte numse på ham, selvom det nu engang er far, der er i gang med det, og mor er i gang med noget andet. Her skal det nævnes, at vi også har en lille dreng på 6 måneder i familien, og det bevirker jo, at mor også skal være der for den lille, når der fx ammes osv. samtidig med, at vi synes, at den forælder, der er gået i gang med at skifte ble også må fuldføre det, så det ikke bliver det helt store cirkus. ..
Det er træls at starte dagen på en så dum måde. Vi har tænkt, at vi helt skal droppe fjernsynskiggeri om morgenen - og ja faktisk hele dagen, da vi ofte synes, at det giver anledning til frustrationer, når vi skal slukke. På den anden side kan det være en god måde at slappe af på for ham. Vi er opmærksomme på, at han ikke sidder der for længe, men noget egentligt regelsæt for tvkiggeriet har vi ikke..
En anden typisk konfliktsituation er, når han skal puttes til nat/ eftermiddag i weekenden. Han sover nu i juniorseng, fordi han, da han var ca. to år kunne kravle ud af tremmesengen. Men han kan jo også ...
... kravle ud af juniorsengen, hvilket han gør temmelig tit, når han skal sove. Han løber så ud af sengen og ind i stuen til os. Han griner, og vi kan se, at han synes, at det er vældig sjovt.
I starten lagde vi ham stille og roligt i seng igen, men efter at cirkusset havde stået på i halvanden time uden virkning, er vi nu begyndt at lukke døren for ham ind til hans værelse, når vi kan se, at han løber ud af sengen. Vi siger så, at vi lukker døren, fordi han er løbet ud af sengen, og at han skal lægge sig tilbage i sengen for at sove. Han reagerer ved at blive ked af det, men lægger sig op i sengen igen. Vi åbner så døren og siger, fint at du lægger i sengen, for nu skal du sove. Ofte siger han så, at vi ikke må lukke døren, og vi siger, at det gør vi heller ikke, hvis han lægger i sengen. Problemet er bare, at vi ikke synes, at det er så fedt at lukke døren for ham på den måde. Det er ikke en særlig god måde at afslutte en dag på, men på den anden side ved vi heller ikke, hvordan vi ellers skal få ham vænnet fra at løbe ud af sengen...
Vi tænker at nogle af konflikterne opstår som følge af, at han er i selvstændighedsfasen med alt, hvad det indebærer, men noget af det kan også sagtens skyldes, at han er blevet storebror. Vi savner dog lidt nogle redskaber til at takle ham, når han går imod vores regler. Vi vil også lige nævne, at han altid har været en dreng med temperament, men også en meget følsom dreng. Han er generelt ikke glad for "overgange". Da han skulle starte i dagpleje (da han var ca. 9 måneder) var han meget ked af det. I dagplejen var han ikke glad for at komme ud i større flokke med andre voksne og børn, men han blev rigtigt glad for sin dagplejemor. Nu er han så startet i vuggestue for et halvt år siden, og det tog næsten fire måneder før han faldt rigtigt til der. Ikke fordi han var ked af det, men han var meget stille. Nu er han så kommet over i en ny stue i vuggestuen for større børn, og vi fornemmer, at han hellere vil tilbage til sin gamle stue, selvom hans bedste legekammerat også går i den nye stue.
Det var lidt forskelligt. Vi håber, du kan hjælpe os.
Venlig hilsen
M og P
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....
17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....
31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...
21. august 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Hej igen Helen Og som altid tak for dine meget grundige svar! Hvor er det...
Viden om børn:
Babynest
En babynest er oprindeligt en svensk opfindelse, som efterhånden har spredt sig over hele verden. Også i Danmark er det meget populært at bruge en nest til sit barn.
En babynest kaldes også en babyrede, og den bruges til at lægge dit barn i, når du gerne vil have, at dit barn skal føle sig omsluttet og holdt, og du ikke selv kan have dit barn i armene. Det vil sige, at hver gang du lægger dit barn fra dig, fordi du f.eks. skal ordne vasketøj, lave mad, tale i telefon eller...
Børneeksem
Børneeksem hedder også atopisk eksem eller dermatitis. Barnet får meget tør hud og hos de små børn kan eksemet sidde over alt på kroppen. Hos de lidt større børn sidder eksemen ofte i albuebøjninger og knæhaser.
Atopisk eksem kaldes børneeksem fordi det stort set kun rammer børn og ofte starter indenfor det første leveår. Hvis barnet har meget eksem og er generet af dette, vil det altid være en god idé at få barnet undersøgt, for at afklare om eksemen skulle hænge sammen med...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for kampen i medierne mod ’skrig dig i søvn’ metoden. Den er godt nok sej!
Jeg videresendte dit indlæg fra din egen side til en kollega, som var grædefærdig af tvivl over om hun var en dum og dårlig mor, når hun bare blev ved med at gå ind til sin grædende søn om aftenen. Hun var simpelthen så lettet og følte sig så godt bakket op. Hun havde fået mange ’gode råd’ fra venner og familie, som også havde forsikret hende om at hun både forkælede barnet og gjorde det utrygt (?!?) med sin inkonsekvens og blødsødenhed.
Det er en vigtig, vigtig kamp du kæmper for at få spredt et væsentligt budskab!