Svar: Vågen om natten
Kære nybagte mor
Tak for dit brev :)
Vores døgn er opdelt i lyse og i mørke timer og vi er sådan indrettet, at vi så vidt muligt er vågne, når det er lyst og sover når det er mørkt. Det er vores indre ur, det der også hedder vores cirkadiske rytme.
Hos os voksne kører det indre ur upåklageligt, men hos små børn skal det fintunes lidt og din datter skal have hjælp til at finde ud af at det er om dagen hun skal være vågen og aktiv (selvom hun naturligt også skal sove meget) og om natten at hun skal sove. Derfor er det vigtigt at du om natten forsøger at holde aktiviteterne på så lavt et niveau som muligt.
Det vil være rigtig godt hvis du kan ligge ned og amme om natten, så du bare tager hende over til dig og ammer hende, mere eller mindre i søvne. Det vil være rigtig godt at du ikke tænder lys om natten - hvis du har brug for lys for at kunne orientere dig og se hvor hun er og hvad I laver, så brug en lampe med så svag belysning som muligt. Hun behøver som udgangspunkt ikke at blive skiftet om natten, hvis hun kun har tisset - en tisseble kan du lade være, men hvis hun har afføring skal du naturligvis ...
... skifte hende. Naturen gør sit ved at "sænke" lyset om aftenen og rent instinktivt går verden i et andet gear ud på aftenen. Det er det gearskifte, din datter skal lære at kende og tage ind i sin krop. Og det skal du hjælpe hende med, ved at stimulere hende om dagen og stimulere mindst muligt om natten.
Amning, jeres rytme om dagen, hendes dagslure osv. har naturligvis alt sammen noget at sige - rytmen dag og nat hænger jo sammen. Hun er naturligt stadig så lille og ny at hun ikke rigtigt skelner mellem dag og nat og endnu ikke har nogen rytme, så derfor er det bedste du kan gøre lige nu, netop at sørge for at natten er så mørk og rolig som muligt, sørge for at der så vidt muligt ikke aktiveres, ikke pludres. Hun skal naturligvis have sin mælk, men uden for meget rumsteren :) Så meget ro på som muligt om natten, så hun lærer at sove der, og så kommer det stille og roligt hen af vejen:)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Læs også meget gerne min bog "Helens bog om børn og søvn", som vil give dig et indblik i søvnen både nat og dag og hvad du kan forvente lige nu og også i månederne og i årene frem :)
Rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Omega-3 og amning
Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.
Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse) og undersøgelser viser at indtag af fisk og omega-3 tilførelsen til barnet via modermælken har stor betydning helt op til barnets 2 års alder.
Et for lavt indtag af fisk og dermed omega-3 fedtsyrer er også sat i forbindelse med forringet finmotorik og...
Sushi til gravide og ammende
Gravide og ammende må meget gerne spise sushi, og det kan være en udmærket måde at få varieret sit indtag af fisk på. Der er dog lidt forholdsregler du skal tage.
Fødevarestyrelsen pålægger både forhandlere, sushi-restauranter og øvrige leverandører at dybfryse fisken før den sælges. Fisken skal være frosset ned til til -20 grader i 24 timer for at komme eventuelle parasitter i fiskekødet til livs.
Vælger du at lave sushi selv, skal fisken på samme måde fryses ned...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.