Svar: Spisevaner
Kære Rikke
Tak for dit brev :)
Det er rigtig dejligt at din dreng sover så godt og kan sove så mange timer om natten - nyd det, for det er desværre ikke sikkert at det varer ved ... :) Det vil ofte være sådan at børn har brug for en ekstra amning sen aften, det vil sige gerne før du selv går i seng og han kan her spise mere eller mindre i søvne og derefter sove til næste morgen tidlig, hvor han så bliver ammet igen.
Det er rigtig fint at du lige nu ammer 5-6 gange i døgnet, dette bør bibeholdes. Når han bliver 7 måneder vil 4 amninger sandsynligvis være passende og de vil ofte ligge hensigtsmæssigt tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften.
Hvis det viser sig at han hører til de få børn der simpelthen bare sover hele natten, så må du naturligvis forsøge at sikre ham mælken/væsken i løbet af dagen. Det er her vigtigt at du holder mængden af skemad nede, så han stadig har plads i maven til sin mælk. Det vil således være bedre at han spiser ¾-1 dl. grød eller mos og derefter stadig tager imod brystet end at han spiser 1 ½ dl. grød eller mos og så afviser brystet.
Og på samme måde er det med morgenmaden eller det tidlige formiddagsmåltid som du nu skal indføre - det er vigtigt at han får maden, men mængden skal holdes nede på et niveau, hvor det ikke erstatter hans mælkeindtag, men hvor han får begge dele. Det er først i 7 måneders alderen at mellemmåltiderne kan ...
... begynde at erstatte 1-2 amninger.
En dagsplan lavet ud fra dine tider, kunne se således ud:
Tidlig morgen 6.30: Ammes og dagen begynder
Morgen 8: Havregrød, vand af kop.
Ammes og puttes til formiddagslur 8.30-9 som nu
Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, hver anden dag kan han f.eks. også få lidt øllebrød. Suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Ammes og puttes til middagslur 13.30-14
Sen eftermiddag: Tilbydes lidt frugtmos og frisk frugt i hånden og ammes som han plejer
Aften 17.30: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk, udgangspunktet bliver stille og roligt den mad I andre spiser, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv, vand af kop.
Ammes og puttes til natten 19.30
Sen aften 23: Har sandsynligvis brug for amning her. Hvis han fortsat sover uden at vågne, så må han gerne sove - men være opmærksom på om han pludselig begynder at melde sig, så er det sandsynligvis et reelt behov :) De fleste børn vil i denne alder ikke kunne dække deres behov for både mad og væske på kun 12 timer af døgnet:)
Håber ovenstående hjælper videre på vej og vil naturligvis også anbefale dig at læse min bog "Helens bog om børn og mad", hvor du finder forskellige opskrifter, forslag til "næste skridt", dagsplaner osv. måned for måned indtil 1 ½ år :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Brok (hernie)
Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.
Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.
Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...
Vestibulærsans
Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.
Vestibulærsansen registrerer hovedets bevægelser i forhold til tyngekraften, og den hjælper os med at finde ud af, hvad der er op og ned, når vi bevæger os. Dette sker via receptorer, som er beliggende i det indre øre....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.