Annonce

Annonce

Svar: Kom i gang med skemad


11. september 2012

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Mette

Tak for dit brev :)

Det lyder som om at I har forsøgt mange forskellige ting, for at få jeres dreng til at spise og det er rigtigt godt du skriver. Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig.

Du har ret i at hans indtag af mælk bør justeres lidt. Det vil være rigtig godt, hvis han kan nøjes med 4 flasker i døgnet og jeg vil anbefale at disse ligger tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften. Og ellers tilbydes vand af kop.

Derudover vil det være rigtig godt, hvis du udnytter, at han er glad for at få en skorpe og lignende i hånden - naturligvis vælge noget af det, som du erfaringsmæssigt ved at han gerne vil gumle på :) Og det vil være rigtig godt at du starter hvert måltid med dette. Det at sidde og gumle på noget, gør ham opmærksom på at det er spisetid, det sætter gang i spyttet, enzymerne og lysten til at spise og det stimulerer ham også mundmotorisk. Imens han sidder og gumler så laver du skemaden klar og så får han det tilbudt derefter.

Det vil være rigtig godt at du hjælper ham med at holde fokus, når det er spisetid. Du skal sætte ham i den høje stol foran dig, hold skål med grød/mos i din ene hånd og skeen i den anden og fange hans opmærksomhed ved at bruge din stemme og din mimik. "Mmm mam mam mam, dejlig mad" åbne munden, så han kan spejle sig i dig, ind med skeen, synke og igen "mmm mam, mam, smager godt", åbne munden ind med skeen. Det skal køre i en jævn strøm, så han ligesom ikke får mulighed for at blive afledt af andre ting.

Og en gang imellem, bliver han naturligt forstyrret af et eller andet og mister koncentrationen, det er helt normalt. Her skal du så bekræfte at du hører, hvad han oplever og f.eks. sige "hov der var en hund, vov-vov siger den", give ham lidt vand at drikke og fange hans blik igen "hej skat, er du klar, mere mad, mmm mam mam" og så starter I forfra.

Det er også vigtigt at du nu giver ham mad, som smager af noget og som er "rigtig mad" - altså ikke risgrød og kartoffelmos, men mad med smag og gerne mad, der tager udgangspunkt i den mad I spiser. Det vil f.eks. være rigtig fint at lave retter med ris og sovs - f.eks. boller i karry, eller han kan få lidt laks fra ovnen, indmaden af en frikadelle osv. Hvad I nu kan tænkes at spise. Han må også meget gerne få et stykke kogt blomkål eller broccoli at gumle på selv, eller måske en ...


Annonce

... kartoffelbåd fra ovnen.

Det er rigtig godt at lade maden tage udgangspunkt i jeres mad, så han oplever at I spiser det samme og så han naturligt får mad med smag. Du må dog også meget gerne en gang imellem variere med lidt mad fra glas eller frost, for at give ham nye smagsoplevelser, konsistens og variation. Du må også gerne give ham færdiglavet havregrød men prøv at komme lidt hjemmelavet i, så han vænner sig til at grøden har lidt større flager og lidt mere bid.

Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider, ser således ud:

Morgen 7:Tilbydes lidt frugt eller lignende i hånden at gumle på og du følger efter med lidt havregrød, vand af kop.

Formiddag 8.30: Frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop.

Puttes til formiddagslur uden flaske

Frokost 11-11-30: tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, og du følger efter med grøntsagsmos med kød eller fisk. Det kan være rester fra aftensmaden eller det kan være mos fra glas eller frost. Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca 13-13.30


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16: Tilbydes frisk frugt i hånden, agurk eller lignende at gumle på og du følger efter med flerkornsgrød med frugtmos. Vand af kop.

Aften 18: Familiemad, kød, fisk, kartofler, grøntsager, sovs - netop sovs er rigtig godt til at give smag. Han må f.eks. gerne få boller i karry, ris med rødspætte og mild karrysovs, frikadeller kartofler og sovs, ris med kylling og sur-sød-sovs, kødsovs, millionbøf osv. Suppleres gerne med kogte stykker blomkål, broccoli, en kartoffelbåd eller lignende i hånden, vand af kop.

Flaske og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Tilbydes flaske mere eller mindre i søvne før I selv går i seng.

Tidlig morgen 05: Flaske - netop fordi han tilbydes flaske sen aften, så vil den flaske han lige nu ofte får kl 03 sandsynligvis rykke sig til omkring kl 05 og det vil være helt fint.

Det er en fordel at give flaske sen aften i stedet for formiddag, fordi det naturligt giver mere plads i maven og lyst til at spise både formiddagsmad og frokost.

Jeg vil anbefale dig min bog "Helens bog om børn og mad" - i den finder du masser af opskrifter og du kan slå de fødevarer op, som du er i tvivl om. Du kan sagtens lave de opskrifter der ligger både før og under 7 måneders alderen og på den måde få mere smag og variation ind :)

Fortsat god appetit :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fødsel

En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.

Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...

Læs mere i Babylex

Mødregruppe

De fleste kommuner tilbyder nybagte mødre at komme i en mødregruppe, som oftest vil bestå af 5-8 mødre, som har barn i nogenlunde samme alder.

Sundhedsplejersken spørger, om man er interesseret i at være med i en mødregruppe og sender så invitationer ud til første gang, man mødes. Nogle gange mødes man første gang privat hos en af mødrene, andre gange mødes man i et lokale, som sundhedsplejersken bruger til formålet.

Det kan være en stor glæde at mødes med andre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når man læser din brevkasse får man indtryk af at mødre har lettere ved at betro sig til dig via brevkassen, samt at du ligesom kan noget i forhold til at "ramme" plet i forhold til, hvad det er folk har behov for.

For mit vedkommende har dine svar kunne give mig noget andet og mere værdifuldt i forhold til min rolle som mor som mine egne sundhedsplejersker (jeg har haft en 4 - 5 stykker) ikke har kunne give mig.

Tak fra en taknemmelig mor


Annonce