Svar: Sover uroligt
Kære Charlotte
Tak for dit brev :)
Da jeres datter har sovet rigtig godt om natten siden hun var 9 måneder gammel og pludselig nu begynder at vågne op, smågræde, klynke osv. i søvne, så kunne det tyde på at hun måske ikke er helt rask og at I derfor skulle få tjekket hendes ører. Det kunne også være at hun har kindtænder der bryder frem eller at hun måske har blærebetændelse ... Børn kan have ondt mange forskellige steder.
Når det er sagt, så har hun også en alder lige nu, hvor hun begynder at få lidt bevidsthed om at I er der, selvom hun ikke kan se jer. Det vil ofte give lidt ro om natten, netop fordi hun ved at I er der og derfor ikke føler sig forladt og alene, men nogle gange så ser man, at det påvirker til ekstra drømmeaktivitet og man kunne forestille sig at hun måske lige nu drømmer om at blive forladt, at blive væk fra jer. Hendes søgning mod jer og hendes tydelige behov for ekstra fysisk kontakt og nærhed kunne derfor godt handle om at hun stille og roligt er bevidst om at hun kan "blive væk" fra jer ... Dette kan naturligvis forstærkes af at hun om dagen også er i vuggestue og at I derfor er adskilt lige nu.
Jeg tænker at det vil være en rigtig god idé at I arbejder på at fylde hendes mor- og far depot godt op i løbet af dagen, så hun på den måde har noget at tære af, når I er adskilt. Giv hende så mange kys, knus, fysisk kontakt og nærhed, som I har mulighed for. Brug lidt ekstra tid på sengekanten, når hun puttes og indfør også gerne en godnatbamse. De fleste børn er mellem 12-18 måneder når de tager en bamse til sig og det kunne være en rigtig god idé at introducere denne nu. Den vil hun også kunne have med sig, når hun skal sove ude og ...
... hun vil kunne trøste og berolige sig med den om natten, når I sover ved siden af - den kan altså stille og roligt fungerer som en substitut for jer.
Sørg også for at hun får mange gode måltider dagen igennem, da det har stor betydning for både hendes humør og søvn. Serotonin er et af de stoffer som er med til at holde vores humør stabilt og forbedre vores søvnkvalitet. Serontonin bliver produceret, når vi indtager tryptofanholdige fødevarer og dette sikres blandt andet når vi indtager bananer, brød, pasta, fede fisk som laks og makrel, kylling og kalkun, en bagt kartoffel og forskellige grøntsager er også vigtigt.
Det er vigtigt at man allerede fra morgenstunden starter dagen med protein og fiberrig morgenmad. Havregrød eller havregryn får blodsukkeret til at stige langsomt hen over nogle timer, hvilket vil give vedvarende energi og stabilisere humøret. Derfor anbefaler jeg ofte også havregrynsboller som mellem måltider, fordi det er med til at stabilisere og gøre at barnet føler sig godt tilpas.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Sørg for at hun får et godt mellemmåltid om eftermiddagen, når I kommer hjem fra vuggestue. Giv hende også gerne lidt "før aftensmad" og efter aftenbadet og inden sengetid kan det være en idé at indføre en godnatgrød og hvis ikke hun kan spise dette, så prøv med en banan.
Undgå så vidt muligt saftevand og unødigt søde fødevarer. Ren frugt er at foretrække og vand bør som hovedregel være tørstslukker. Jeg ved at det kan være svært, når der også er en storesøster, men det kan have betydning for overskuddet og humøret og faktisk også søvnen ...:)
At I har skiftet gulv tror jeg ikke er årsagen :)
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Vuggedød - uventet spædbarnsdød
Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.
Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:
1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er...
Bæresele
En bæresele giver barn og forældre mulighed for at være tæt sammen, hvilket er ideelt især de første måneder, hvor barnet har brug for tæt kontakt og man også gerne vil have hænderne fri til at lave praktiske ting en gang imellem.
I starten bruges selen kun kortvarigt. Et barn har brug for afveksling, nogle gange vil det have ro og være i fred, andre gange har det behov for varme og nær kropskontakt.
Indtil barnet kan holde hovedet selv, er det vigtigt, at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.