Svar: Blefri hjemme, hvad med børnehave?
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Det lyder for mig som om at din datter rent fysiologisk er parat. Hun kan fornemme både vandladnings- og afføringstrang og hun kan også holde sig til hun når toilettet - og tidligere til hun fik en ble på. Det er rigtig fint at det nu er lykkes at lave afføring på toilettet hjemme og hvis lidt slik er nødvendigt lige nu, for at hun kommer over den hurdle det lige nu er, så er det okay.
Det kan generelt være en god idé ikke at spørge hende "skal du tisse?", "vil du prøve toilettet?" eller lignende, for så siger hun "Nej!" og vil naturligt ikke. I stedet bør hun tages i hånden og følges derud med en besked ala "kom vi skal lige tisse før vi går ud og leger", så det er sådan det er, en helt naturligt regel. Hvis hun siger "jeg skal ikke tisse" så svare man "det er okay, du behøver ikke tisse, men du prøver lige og jeg går med dig" eller lignende. Så man holder fast i at nu er det sådan og det kan hun sagtens, som noget helt naturligt.
At hun ikke vil tisse i børnehaven kan godt handle om at hun er meget blufærdig og jeg synes du skal prøve at undersøge toiletforholdende. I mange børnehaver er toiletterne skærmet til siderne, men ikke med dør, hvilket betyder at man skal tisse imens flere børn f.eks. står og vasker hænder og kan se på .. Det er der nogle børn som synes er enormt hyggeligt, men der er også børn, der bestemt ikke bryder sig om det.
I nogle børnehaver vil der naturligt også være tis i toilettet fordi børnene glemmer at skylle ud, nogle gange er der tisset ved siden af osv. Nogle børn lægger ikke mærke til dette, men for andre børn er det bestemt ikke rart og det kan være årsagen til at de ikke vil bruge toilettet i børnehaven.
Det er derfor en god idé hvis du kunne prøve at spørge lidt ind til hvorfor hun ikke vil tisse i børnehaven - uden at lægge ordene i munden på hende - for at se om I så kan ...
... finde en løsning, hvor det faktisk vil være okay. Du kan tale med pædagogerne om at gå med ud og gøre toilettet klar, måske finde et toilet, hvor hun kan få lov til at tisse i fred - der kan godt være flere toiletter og det kan være en god idé at udpege et toilet for din datter, som hun kan bruge og som hun måske vil være mere tryg ved.
Med hensyn til ble i børnehave eller ej ... Det er vigtigt at renligheden sker i et samarbejde og det er rigtigt synd for hende, hvis hun presses og ikke er helt parat. Modsat, så skal hun naturligvis også have det lille ekstra skub, der hjælper hende til at kunne og opleve den succesoplevelse det så er, når det lykkes. Præcis som I oplevede med afføringen derhjemme.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du skriver at I har prøvet med buksebleer uden held, da det at hun har bleen på gør, at hun bare tisser i den ... Jeg tænker at det måske er fordi en ble er en ble. Derfor kunne det hos jer måske være en idé at købe "ImseVimse-træningsbukser". De bruges som et par trusser/underbukser og skal naturligt præsenteres for hende som de nye trusser og at hun skal gå på toilettet. Det er som sagt et samarbejde. De kan slet ikke suge som en ble og derfor kan hun ikke bare tisse, men de kan lige tage et par dråber og gøre at hun kan nå toilettet, når hun fornemmer at det er nu. Det kan altså være en overgang mellem de almindelige trusser og bleen og måske lige den overgang hun vil føle sig tryg ved.
Lån bøger om renlighed og om hvordan kroppen fungerer. Tal med hende om at I vil hjælpe hende med, så det lykkes for hende. Fortæl hende f.eks. at hun har en drilleblære og at I sammen vil hjælpe blæren med at finde ud af det. Det er ikke hende det er galt med, det er ikke fordi hun ikke kan finde ud af det eller ikke er god nok - det skal have lidt tid - og I er der hele tiden og hjælper hende, så I kan klare det sammen.
Håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:
2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.
Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...
30. september 2024 | Renlighed | 5 år
Kære Helen. Vores dreng F. er lige fyldt 5 år. Han smed bleen for ca. 2 år...
23. juli 2024 | Renlighed | 2 år, 7 mdr.
Hej Helen! Mange tak for svaret på mit sidste spørgsmål! Nu står vi...
Viden om børn:
Cykelhjelm
Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.
Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.
Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...
Erstatning - modermælk
Hvis du ikke ammer dit barn, eller hvis du ønsker at supplere din amning med mælk, så er det meget vigtigt, at du giver dit barn modermælkserstatning. Barnet må ikke få almindelig komælk at drikke, før det er 12 måneder gammel.
Modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Det er af høj kvalitet, der er store krav til produceringen og sammensætningen af modermælkserstatning, og børn der får modermælkserstatning vokser og trives rigtig godt. Modermælkserstatning forhandles som...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.