Svar: Slugefarlig størrelse
Hej med dig
Det er ganske fornuftigt at være opmærksom på smådele og små børn. Det gælder både hård mad i små stykker, små stykker legetøj, perler, skruer osv. Små børn vil undersøge ting ved at komme dem i munden og det kan være farligt, hvis de kommer til at sluge noget, der sætter sig fast i halsen.
Derfor er det en rigtig god idé at bruge en legetøjstester eller sikkerhedstester, som du har bestilt. Og grænser går ved 3 år. Hvis du kan komme legetøj eller mindre stykker ned i testeren, så bør barnet ikke lege med det.
Og ja - så er der naturligt visse fødevarer der er undtaget eller sagt på en anden måde, - med hensyn til mad, så skal du overveje, hvad du giver og der er visse ting, som du skal passe særligt på med. Selvom brødhapsere eller mad skåret i stykker uden problemer kan gå i testeren, så skal din datter naturligvis have mad i stykker. Når hun spiser, skal hun sidde ved bordet og selve spisesituationen gør at hun lærer sig at tygge, før hun synker. Og netop brødhapsere, kogte grøntsager, stykker af frikadelle, pastaskruer osv. er så blødt, at det normalt ikke giver problemer.
Vindruer, popcorn og især peanuts kræver særlig agtpågivenhed. Faconen kan gøre at de kiler sig fast i halsen på barnet mellem luftrør og spiserør og det kan være meget farligt. En vitaminpille ville jeg også knække over. Mange steder kan man læse at aldersgrænsen for at give sit barn hele nødder og f.eks. peanuts er ...
... 1.5 år - jeg synes ikke man skal give det før tidligst 3 års alderen. Jeg har, da jeg var ansat på intensiv afdeling desværre oplevet flere tilfælde af større børn på 3-4 år, som kom ind med peanuts i halsen og store konsekvenser ... så lige med dette er jeg nok også lidt "hysterisk" .. Når det er sagt, så er advarsler omkring smådele til børn, jo lavet ud fra et fagligt grundlag og skal tages alvorligt.
Du skal være opmærksom på at der til børn over 3 ofte følger smådele med legetøjet, hvorfor der på mange pakker med legetøj står, at det ikke er egnet til børn under 3 år. Hvis man kun har et barn, så giver det ofte sig selv, men har man større søskende, der for en mindre søskende, så er det vigtigt at holde børnenes legetøj adskilt. Og man kan med fordel lære den ældste, at det der kan være i legetøjstesteren må lillebror eller lillesøster ikke lege med.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Man skal også være ekstra opmærksom hvis ens barn leger med magnet legetøj Hvis barnet sluger to magneter, kan de finde hinanden i tarmen og det kan ødelægge tarmvæggene, hvilket også kan være farligt.
Da din datter tygger æble, knækbrød osv. uden problemer, vil hun sandsynligvis også kunne spise små stykker rå gulerod. Men skær dem meget små eller kogt dem let. Giv hende gulerod på forskellig vis, så hun lærer at gulerod kan serveres på mange måder og generelt forbindes med lidt tyggemodstand.
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Dagtilbud til børn
Vi har i Danmark kommunale dagtilbud til vores børn.
Dagtilbud omfatter:
- Vuggestuer og dagplejeordninger for ½-3 årige
børn
- Børnehaver for 2-6-årige
- Aldersintegrerede institutioner for flere aldersgrupper
- Fritidshjem
- Skolefritidsordninger (SFO) for børn i skolealderen.
Aldersopdelingen kan variere lidt fra kommune til kommune.
Hvis I ønsker at få jeres barn...
Muslingeskaller - brystvorte
Du kan købe muslingeskaller, også kaldet ammeskaller. Disse blev introduceret i Danmark omkring år 2000 og var meget populære. Senere blev de frarådet, fordi mange fik problemer med svampeinfektion i brystet netop i forbindelse med brug af ammeskallerne.
Da skallerne bæres direkte på brystet og inde i BH´en, skulle de have en helende virkning på ømme og revnede brystvorter - men skulle altså samtidig også kunne medføre svampeinfektion. Virkningen af ammeskaller/muslingeskaller...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.