Annonce

Annonce

Svar: Sprog når man er 20-21 mdr. og lidt om sutten


24. august 2012

Kategori:
Alder:
20 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Mikkels mor

Øret består af det ydre øre, mellemøret og det indre øre. Imellem det ydre øre og mellemøret sidder trommehinanden og fra mellemøret og til det indre øre sidder også en membran, som markerer overgangen til det indre øre. Mellemøret er et luftfyldt hulrum og det indre øre er væskefyldt.

Det er vigtigt at mellemøret fungerer, fordi det er i mellemøret at lyden fra det ydre ører videresendes til det indre øre, så signalerne kan komme til hjernen og lyden der blive afkodet og fortolket. Mellemøret forstærker lyden der kommer ind, netop fordi mellemøret er luftfyldt og derfor vil børn, der har væske i mellemøret i længere tid, kunne få påvirket tale og sprog.

Et barn der hører dårligt i starten af sit liv og på det tidspunkt, hvor barnet skal igang med at tilegne sig sprog, vil naturligt få vanskeligt ved at høre nuancer i sproget og vil naturligt ofte være lidt senere til at tale. Det er rigtig godt at jeres dreng har fået lagt dræn, det vil hjælpe på hans sproglige udvikling - men det kan være en god idé at I stadig får kontrolleret hans ører og det vil være rigtig godt at I medtænker forskellige ting, for at støtte ham sprogligt.

I vuggestuen er der et ret højt støjniveau, hvilket kan gøre det vanskeligere for ham at høre lydene. Det er meget svært at opfatte, hvad der bliver sagt, når der er meget støj og vi voksne vil ofte gætte os frem, når vi taler med nogen og lydniveauet er højt - f.eks. til en fest, hvor mange taler, der spilles høj musik osv. Vi kan bruge vores viden om sproget og "gætte os frem til", hvad den anden siger. Det kan jeres dreng ikke. Han har brug for at der er ro omkring ham, når han skal opfatte lyde og sproget.

Det vil derfor være rigtig godt at I hjemme er opmærksomme på at slukke for radioen, fjernsynet osv. så det ikke står og kører hele dagen. Det vil være rigtig godt at I er opmærksomme på ikke at tale i munden på hinanden. Det vil være rigtig godt at I er opmærksomme på at have øjenkontakt med jeres dreng, når I taler med ham, så I er sikre på at han er opmærksom på at skulle høre, hvad I siger.

Det kan også være en god idé at I sætter jer med ham på skødet, når I læser højt, fordi I der kan placere jeres mund bag ved hans ører. På den måde hører han jer bedre.

Og så er det også en rigtig god idé at bede ham tage sutten ud af munden, når han taler og generelt være opmærksomme på at han ikke skal gå rundt ...


Annonce

... med sutten i munden hele tiden - fordi det naturligt er sværere for ham at tale med sutten i munden og også sværere for jer at forstå, hvad han siger.

Der er stor forskel på, hvornår børn begynder at tale. Nogle taler tidligt og andre taler senere. De fleste børn vil i 15-18 måneders alderen kunne forstå ca 100 ord, men vil kun sige 10-20 ord selv. Når børn er omkring 2 år, vil nogle børn kunne sige ca 200 ord og andre børn bruge ca 120 forskellige ord - og det er helt normalt. Det er også helt normalt at udtalen ikke er korrekt og at barnet f.eks. ikke kan sige "f", som I oplever hos jer.

De første ord barnet siger vil ofte falde inden for disse kategorier:

- Lyde - ofte dyrelyde som "miav, vov, pip".
- Leg og rutiner - f.eks. "sove, spise, nej".
- Mennesker - f.eks. "mor og far".
- Legetøj - f.eks. "dukke, bil, bold".
- Mad og drikke - f.eks. ord som "mad, mælk, mmm smager godt, tørstig".
- Legemsdele - f.eks. "mave, næse, mund".
- Dyrenavne - f.eks. "hund, kat, fugl, and".
- Transportmidler f.eks. "tog, bus".


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Ofte kan man på barnets ordforråd høre, hvad barnet interesserer sig særlig for. Hvis barnet f.eks. har en bondegård at lege med, så vil barnet ofte lære navne på dyrene før det barn, der f.eks. leger mere med klodser eller biler. Børns første ordforråd vil ofte også indeholde navne på de personer som betyder mest for barnet - mor, far, søster, bror eller måske hunden i familien.

Det er vigtigt at du ikke presser din dreng til at tale ved f.eks. at sige "kan du sige ..?!", men at du i stedet gentager tingene og bruger ord på forskellig måde. Du kan f.eks. sige "kan du finde bilen ?" i stedet for at sige "kan du finde den?" og når han finder bilen så tale med ham om den "fin bil", "bilen er rød", "bilen siger brrr" osv. så han hører ordet bil brugt flere gange og på forskellig måde. Og så han hører ordet bil imens I sammen kikker på bilen og taler om den.

Hvis barnet slet ikke siger noget i 2 års alderen, så er det en god idé at reagere. I første omgang få barnet set af en ørelæge. Derudover også tale med dagplejer eller personalet i vuggestue, som også vil have en fornemmelse af barnets sprog og så vil det være en god idé at tale med en talepædagog. Der vil være en talepædagog ansat i kommunen, tilknyttet dagpleje, vuggestue og børnehave.

Jeg håber du kan bruge ovenstående lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Reservebedste

En reservebedste er en ældre person, der gerne vil hjælpe småbørnsfamilier med at passe børnene, når de er syge, har brug for at blive hentet tidligt eller skal passes en dag, hvor forældrene skal i byen.

I nogle kommuner kan man søge om en reservebedste, hvis man er enlig og ikke har mulighed for at trække på sit netværk, men det er også muligt at søge en reservebedste privat.

Det kan være en rigtig god idé at have en reservebedste (M/K), som kan hjælpe i...

Læs mere i Babylex

Vitaminer børn

Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vitaminer til børn:

- D-vitamin gives dagligt til alle børn, fra barnet er 14 dage, og til det fylder 4 år. D-vitamin er med til at styrke barnets knogler. Der gælder særlige regler for D-vitamin til børn med mørk hud, og børn som får modermælkserstatning.

- Jern-dråber gives til børn, der er født for tidligt (< 37 uger) og til alle børn, som har en fødselsvægt på under 2500 gram. For tidligt fødte børn har behov for...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

1000 tak for din altid varme og kærlige måde at gribe udfordringerne an på - det er helt rigtig for mig!
Jeg nyder både dine personlige svar til mig, men bestemt også de svar du giver til andre.

Tak,
Mor til pige på 15 måneder


Annonce