Svar: Putte til natten - 4 mdr.
Kære Mie
Planen for dagen ser rigtig fin ud :)
Jeg tænker at det I oplever lige nu er et udviklingsspring. Der sker rigtig meget med jeres dreng både motorisk og mentalt og det gør at han lige nu har svært ved at overgive sig til søvnen og også sover lidt dårligere ...
Med den alder jeres dreng har nu, så vil han ofte virke lidt mere pylret, han kan være mere småklynkende, end du tidligere har oplevet. Han begynder at skelne mere og mere tydeligt hvor han er, opfatter rummet han er i, han vægrer sig overfor fremmede og kan pludselig græde højt, hvis en anden en mor eller far holder ham, han mister koncentrationen når han spiser, slipper flasken, pludrer og snakker og mange børn begynder i denne alder at slatspise og slatsove lidt - rytmen kører ikke helt som før ...
Han begynder at kunne bruge sine motoriske færdigheder mere bevidst. Fra blot at kunne gribe omkring sit legetøj, så begynder han nu at se på legetøjet, række ud efter det, gribe det, ryste det og putte det i munden. Det lyder simpelt, men er for ham rigtigt svært.
Han begynder også at bruge sine lyde, pludrer mere og mere varieret, øver sig med sin tunge, pludrer mere og mere i dialog og har flere og flere verbale lyde i sit repertoire. Jeres pludresamtaler kan være længere og virke mere intense, han er nu mere og mere bevidst om at han med lyd kan få en reaktion fra dig :)
Motorisk begynder han også at vende sig fra ryg til mave eller omvendt, og han begynder måske at forsøge at krybe lidt hen over gulvet (ofte baglæns), hvilket kan frustrere ...
... ham ekstra, så han også der virker irritabel, træt og pylret ...
Jeg tænker derfor at den uro I oplever hos ham om aftenen, når han skal sove, meget vel kan hænge sammen med at der sker så meget med ham, at han naturligt har svært ved at koble fra. Du kan gøre som du gør nu, gå med ham, slukke lyset, køligt rum, afspille den kendte melodi osv. for på den måde at hjælpe ham med at koble fra. Du kan også prøve at lægge ham i sengen og først give ham flasken, når han ligger der. Sørg for at elevere hans hovedgærde, så han ikke ligger helt fladt og se så om han vil spise sin flaske i sin seng. Nogle børn vil gerne koble fra på denne måde.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Ender han med at falde i søvn uden sin flaske, så giv ham den, når han sover - mange børn vil kunne spise mere eller mindre i søvne - f.eks. sen aften. Det kan også sagtens tænkes at han vil vågne op efter 45-60 minutter, klynke, virke søgende osv. og så kan I give ham flaske her, hvorefter han så kan sove videre.
Det kan også godt tænkes at I skal prøve at putte ham en lille smule senere. Hvis han først sover ved 20.30 tiden, hvilket lyder reelt nok, så er der ingen grund til at putte ham allerede kl 19.30 ... :) Det er kun frustrerende for jer alle :) Mange børn vil faktisk sove meget sent i denne alder, det er ikke usædvanligt at børn i denne alder ikke sover før kl 22 om aftenen og det ændrer sig igen, når de bliver ældre.
Håber ovenstående giver lidt ro og idéer med på vejen. Læs også meget gerne mine bøger "Helens bog om dit barns udvikling" og "Helens bog om børn og søvn" :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Kosttilskud - børn
Følgende kosttilskud anbefales til børn:
- D-vitamin tilskud gives til alle børn i alder 0-4 år. Der gives 10 mikrogram dagligt. Børn med mørk hud og/eller børn, som går klædt, så kroppen er tildækket om sommeren skal forsætte med D-vitamin gennem hele barndommen/livet.
- Calcium gives til børn, der har mælkeallergi eller til børn, hvor forældrene ikke ønsker at give deres barn mælkeprodukter. Der gives 500 mg dagligt fra 1 års alderen.
- Jerntilskud...
Ører - øreproblemer hos baby og børn
Siden 2005 får alle nyfødte i Danmark tilbudt en screening for hørenedsættelse få dage efter fødslen. Hvis det viser sig, at barnet har en medfødt hørenedsættelse, er det vigtigt, at man får startet behandling så tidligt som muligt.
Mange børn vil have nedsat hørelse i en periode f.eks. på grund af mellemørebetændelse eller væske i mellemøret. Et barn, som gennem længere tid har nedsat hørelse, vil ikke reagere på lyde og vil have langsom eller manglende sprogudvikling. Hvis...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.
Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.
Tak fordi du har skrevet den!
Hilsen de glade forældre