Annonce

Annonce

Svar: Putte til natten - 4 mdr.


23. august 2012

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Mie

Planen for dagen ser rigtig fin ud :)

Jeg tænker at det I oplever lige nu er et udviklingsspring. Der sker rigtig meget med jeres dreng både motorisk og mentalt og det gør at han lige nu har svært ved at overgive sig til søvnen og også sover lidt dårligere ...

Med den alder jeres dreng har nu, så vil han ofte virke lidt mere pylret, han kan være mere småklynkende, end du tidligere har oplevet. Han begynder at skelne mere og mere tydeligt hvor han er, opfatter rummet han er i, han vægrer sig overfor fremmede og kan pludselig græde højt, hvis en anden en mor eller far holder ham, han mister koncentrationen når han spiser, slipper flasken, pludrer og snakker og mange børn begynder i denne alder at slatspise og slatsove lidt - rytmen kører ikke helt som før ...

Han begynder at kunne bruge sine motoriske færdigheder mere bevidst. Fra blot at kunne gribe omkring sit legetøj, så begynder han nu at se på legetøjet, række ud efter det, gribe det, ryste det og putte det i munden. Det lyder simpelt, men er for ham rigtigt svært.

Han begynder også at bruge sine lyde, pludrer mere og mere varieret, øver sig med sin tunge, pludrer mere og mere i dialog og har flere og flere verbale lyde i sit repertoire. Jeres pludresamtaler kan være længere og virke mere intense, han er nu mere og mere bevidst om at han med lyd kan få en reaktion fra dig :)

Motorisk begynder han også at vende sig fra ryg til mave eller omvendt, og han begynder måske at forsøge at krybe lidt hen over gulvet (ofte baglæns), hvilket kan frustrere ...


Annonce

... ham ekstra, så han også der virker irritabel, træt og pylret ...

Jeg tænker derfor at den uro I oplever hos ham om aftenen, når han skal sove, meget vel kan hænge sammen med at der sker så meget med ham, at han naturligt har svært ved at koble fra. Du kan gøre som du gør nu, gå med ham, slukke lyset, køligt rum, afspille den kendte melodi osv. for på den måde at hjælpe ham med at koble fra. Du kan også prøve at lægge ham i sengen og først give ham flasken, når han ligger der. Sørg for at elevere hans hovedgærde, så han ikke ligger helt fladt og se så om han vil spise sin flaske i sin seng. Nogle børn vil gerne koble fra på denne måde.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Ender han med at falde i søvn uden sin flaske, så giv ham den, når han sover - mange børn vil kunne spise mere eller mindre i søvne - f.eks. sen aften. Det kan også sagtens tænkes at han vil vågne op efter 45-60 minutter, klynke, virke søgende osv. og så kan I give ham flaske her, hvorefter han så kan sove videre.

Det kan også godt tænkes at I skal prøve at putte ham en lille smule senere. Hvis han først sover ved 20.30 tiden, hvilket lyder reelt nok, så er der ingen grund til at putte ham allerede kl 19.30 ... :) Det er kun frustrerende for jer alle :) Mange børn vil faktisk sove meget sent i denne alder, det er ikke usædvanligt at børn i denne alder ikke sover før kl 22 om aftenen og det ændrer sig igen, når de bliver ældre.

Håber ovenstående giver lidt ro og idéer med på vejen. Læs også meget gerne mine bøger "Helens bog om dit barns udvikling" og "Helens bog om børn og søvn" :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Æg

Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.

I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.

Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...

Læs mere i Babylex

Moderkagebiopsi, moderkageprøve

En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.

Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Hvor er det altså fedt, at kunne skrive alle sine dumme og til tider overflødige spørgsmål her, og så få et godt og brugbart svar fra dig.

Venligst Susan, mor til Anna 13 måneder


Annonce