Svar: Mælkeallergi?
Hej med dig
Når man har mælkeallergi så tåler man ikke proteinerne i mælken og det er typisk børn under 1 år, der udvikler mælkeallergi. Mælkeallergi kan give forskellige symptomer. Det kan vise sig ved opkastning og diarré, det kan også give "høfeber-symptomer", med irritation af øjne og næse, det kan give nældefeber og det kan også give børneeksem eller astmasymptomer.
Jeg synes umiddelbart at det lyder som en god idé at tale med lægen om at undersøge for mælkeallergi. Diagnosen stilles ved at man måler antistoffer i en blodprøve og man kan først stille diagnosen helt, når barnet først har været på en diæt helt uden mælk og derefter tilbydes mælk igen. Dette kaldes at "provokere" barnet og det må ikke gøres uden at lægen er involveret. Børn kan reagere voldsomt og blive meget dårlige, så det gøres altid i samarbejde med og under opsyn af læge. Ofte på sygehuset.
Din datter kan godt reagere med opkastninger af andre årsager. Hun kan have en lidt løs mavemund, der gør at maden lettere kommer retur, hun kan også have problemer med refluks. Det betyder egentlig bare at noget af maveindholdet glider op - det vi voksne kan opleve som sure opstød. Når børn har refluks vil de ofte gylpe og du skriver at din datter gylpede 2-4 gange ...
... dagligt, da hun var spæd ... Det kan godt være refluks eller tilbageløb af mavesyre - det behøver dog ikke være det.
Børn kan også gylpe, være småtspisende osv. hvis de har problemer med forstoppelse og det kan være en god idé at holde hendes mave godt igang. Hvis hun har tendens til forstoppelse, så kan du give hende laktulose eller tale med lægen om, hvorvidt I f.eks. skal forsøge med movicol.
Din datter kan måske også have laktoseintolerans. Laktose er mælkesukker, som findes naturligt i mælk. Det kan give mavesmerter og diarré - hvilket det ikke lyder som om at din datter har.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Nogle børn vil, selvom de ikke tåler mælk, godt kunne tåle modermælk og derfor ser man ikke reaktionen før man begynder at give barnet komælk, eller modermælkserstatning der er baseret på komælk. Andre børn vil kunne reagere på modermælken, hvis mor indtager komælk. Da du tydeligt oplever en ændring, når din datter får mad med komælk eller modermælkserstatning, så synes jeg du skal drøfte dette med jeres læge.
Det er en lægelig vurdering, hvorvidt man vil undersøge hende videre og det er vigtigt at du ikke selv sætter hende på diæt. Sundhedsstyrelsen har lavet en pjece om mælkeallergi - jeg skal sende den til dig, så du kan læse mere :)
Fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Faderskab
Et barn, der er født i Danmark, skal som udgangspunkt have registreret en far. Det er vigtigt, fordi barnet har ret til at kende sin biologiske baggrund, og fordi faderskabet giver både barnet og faren en række rettigheder og pligter.
Hvis I forældre er gift, så får faderen automatisk faderskabet. Hvis I forældre ikke er gift, så skal du ansøge om faderskabet - og det skal du gøre i forbindelse med barnets fødsel og inden for 4 uger. Hvis I ikke har anmeldt faderskabet inden for...
RS virus
RS-virus eller respiratorisk syncytialvirus er i vintermånederne den hyppigste årsag til akut bronkitis hos små børn og RS-virus kan også udvikle sig til lungebetændelse.
RS-virus er meget smitsomt og det rammer typisk børn under to år og ofte er børnene under seks måneder. Det er især større søskende, som smitter de mindre søskende, som så kan blive rigtigt syge og kræve indlæggelse. RS-virus er dog sjældent livstruende og barnet kommer sig igen uden men.
De...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder