Annonce

Annonce

Svar: Lange og intense skrigeture om aftenen


17. august 2012

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte forældre

Tak for jeres brev og meget fine beskrivelse af hvad I har forsøgt hos jer og hvordan dagen forløber :)

Det er rigtig godt, at I forsøger at arbejde på en fast rytme dagen igennem og at I forsøger at sikre jeres dreng 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen/først på aftenen. Det er også rigtig fint at han sover mellem 14-15 timer i døgnet, det lyder meget passende for hans alder - så langt så godt ...

Det jeg umiddelbart tænker når jeg ser jeres plan for dagen er, at jeres dreng ofte sover længst lur om formiddagen. Det må han naturligvis gerne og jeg synes ikke I skal vække ham - men I kan godt forsøge, hvis han en dag ikke sover så lang en formiddagslur i stedet arbejde på at det er middagsluren der er den længste lur. Og I må her meget gerne gå en tur med ham, så middagsluren vare et par timer. Det at middagsluren er længst gør ofte at eftermiddagen ikke bliver for lang og at han dermed ikke bliver overtræt - det vil dog også gøre at den sene powernap måske flytter sig og kommer til at ligge lidt senere end nu, hvorfor han måske først vil være parat til at gå i seng kl 21 - men det er helt normalt for alderen og det ændrer sig igen. Det der er vigtigt er at I får ro på om aftenen og at han således ikke er ked af det. Jeres dreng må meget gerne have en længere vågenperiode om aftenen.

Jeg tænker også at han godt må begynde at være vågen i lidt længere tid i løbet af dagen. Han kan måske godt klare at være vågen i 2.5 time mellem hver lur, mod så at være mere parat til at sove - og igen få flyttet rytmen lidt, så han sover lidt senere hele dagen igennem og så eftermiddagen igen ikke bliver for lang for ham.

Det kan nogle gange være en god idé at indføre et bad i løbet af dagen inden middagsluren. Det vil være en måde at få rykket lidt på rytmen på og samtidig få skabt en rutine, hvor han sover en længere middagslur ... Det vil være godt, hvis badet kan ligge mindst en time før han bliver puttet.

Det kan nogle gange være en god idé at lægge sig ned og amme eller at supplere med en flaske - og lade ham få mælken der, hvor han skal sove. Det vil sige at hvis du ammer ham, så læg dig med ham i dobbeltsengen og lad ham falde i søvn med brystet og vågner han så op efter 20-30 minutter, så giv ham brystet igen og lul ham på den måde videre i søvnen. Hvis han suppleres med en flaske, så giv flasken i barnevognen så han ikke oplever det skift der er mellem ...


Annonce

... favn og vogn, men får lov til at falde i søvn i vognen, hvor han også får sin flaske. Her er det en god idé at elevere hans hovedgærde lidt, ved f.eks. at komme en lille pude eller et sammerullet håndklæde ind under madrassen i hovedenden.

I kan gøre det samme om aftenen - lade ham falde i søvn i dobbeltsengen med brystet og evt. lade ham ligge der, til I selv går i seng. Naturligvis sikre jer at han ikke kan trille ned. Eller give ham en flaske imens han ligger i sin tremmeseng og lade ham falde i søvn der.

Når I oplever at han om aftenen tydelig har svært ved at sove, så kan det naturligvis godt handle om at han er så fyldt af oplevelser og indtryk, at han har svært ved at koble fra. Og det er okay - han udvikler sig rigtig meget lige nu, får mere og mere rumfornemmelse, skelner mere og mere mellem om han er hjemme eller ude, i favn hos jer eller en fremmed osv. Og når man har en dreng er der så meget på, som jeres dreng er, som følger rigtig godt med, ja så er der naturligt ekstra udfordringer i at få ham til at slippe det hele og koble fra ...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er her vigtigt at I bevare roen og at I gør det, som I fornemmer virker og som hjælper ham (og jer). Det betyder at I ikke skal kæmpe med ham og det kan være en rigtig god idé at tage ham med ind i stuen igen. Accepter det - hvis han ikke kan falde i søvn inden for 20-30, så drop det, sæt jer ind i stuen med ham, giv ham lidt ekstra mælk og snak lidt med ham. Lad ham mærke at I er der, giv ham roen og se så på ham og hvornår han igen viser sig parat til at blive puttet.

Rent søvnteoretisk siger man at der kører et søvntog og at det handler om at springe på dette tog, når det holder ved perron. Og hvis man ikke når toget, så er det frustrerende for alle parter og så kan man ligeså godt stige ud af sengen og vente på at næste søvntog kommer forbi. Disse tog kører ofte med 20 eller 40 minutters interval. Derfor er der ikke nogen idé i at kæmpe med ham i timer, det gør ham kun ked af det og gør både jer og ham ekstra frustreret og han begynder at forbinde det at komme i seng om aftenen med noget som ikke er rart - og det er ikke en god erfaring at have med sig ... Så tag ham ud af hele situationen, når I kan mærke at det ikke fungere, vente 20-40 minutter, se på ham, se hvornår han atter er parat, am ham og prøv så at putte ham igen.

Jeg håber at mine tanker og forslag hjælper jer lidt videre og giver lidt ny inspiration til hvad I kan forsøge :)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Allergidisponerede børn

Når man taler om allergidisponerede børn skelner man imellem dobbelt forældre disposition og svær enkeltdisposition.

Dobbelt forældredisposition er når begge forældre har/har haft flerårig, svær lægediagnosticeret behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit, børneeksem eller sikker fødevareallergi).

Svær enkeltdisposition er når en af forældrene og/eller søskende har/har haft flerårig svær lægediagnosticeret, behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit,...

Læs mere i Babylex

Krydderurter

På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.

"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusinde tak for en informationsrig hjemmeside og nogle virkelig fantastiske bøger om børn! Jeg har erhvervet mig hele din bog-serie og efter at have læst dem, bruger jeg dem stadig ofte som opslagsværk. Tak for dem!

Venlig hilsen
Cecilie


Annonce