Annonce

Annonce

Svar: Døgnrytme


15. august 2012

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Pernille og Claus

Tak for jeres brev og velkommen til - og tillykke med den lille dreng. Og dejligt at høre at I har købt min bog om børn og søvn - tak for det! :)

Jeres dreng har det man kan kalde for "en sen søvnfase", hvilket betyder at han vågner sent og sover sent hele dagen igennem. Det er der i og for sig ikke noget i vejen med, det må han gerne, hvis I alle trives godt på denne måde - men der kan dog også være nogle fordele i at han ikke står alt for sent op, netop fordi det tidspunkt dagen starter på, naturligt har betydning for hvordan resten af dagens rytme bliver.

Derfor tænker jeg umiddelbart at det vil være helt okay at I vækker ham om morgenen, hvis han ikke vågner af sig selv og at han således starter dagen senest kl 8, så formiddagsluren ikke kommer til at ligge senere end kl 10 ...

En dagsplan lavet ud fra jeres angivne tider kunne derfor se således ud:

Tidlig morgen 05/06: Flaske og sover videre, vågner og starter dagen med en lille flaske igen omkring kl 7.30-8, hvor han så kommer op, leger og er aktiv

Flaske og puttes til formiddagslur 9.30-10

Frokost 11.30: Tilbydes små smagsprøver af grød og vand af kop, når han vågner. Stadig meget små mængder, max ½ dl.

Flaske og puttes til middagslur kl 13-13.30. Put ham gerne i barnevognen og gå en tur med ham, så han på den måde holdes sovende.

Eftermiddag 16.30-17: Flaske

Og sover sin 3. lur som ofte er en powernap.

Aften 18: Tilbydes her små smagsprøver af grøntsagsmos, dette måltid introduceres normalt først, når grøden til frokost fungerer godt. Vand af kop.

Har evt behov for at spise lidt mindre, men mere hyppige mælkemåltider i løbet af aftenen og det er okay. Det kan også være at han powernapper lidt under et aftenmåltid .. Flaske gives derfor efter behov.

Flaske og puttes til natten 21-22 som nu

Først på natten f.eks. kl 01 evt. behov for endnu en flaske... men sover han igennem som nu er det lige nu også helt okay ... Det lyder som om at det lige nu fungerer. I skal dog være opmærksomme på at han godt på sigt vil kunne have brug for et ekstra måltid sen aften - i takt med at han bliver ældre, vil han begynde at kunne sove en lur mindre i løbet af dagen og hans puttetidspunkt rykker sig derfor frem. På sigt vil det derfor være rigtig fint med flaske f.eks. kl 20, 23.30 og 05 ...:)

Det kan som sagt hjælpe jer til en mere fast rytme, at starte dagen på nogenlunde samme tidspunkt hver dag og det vil være okay at vække ham stille, roligt og nænsomt. Når han vågner med gråd, så skyldes det sandsynligvis at han vågner direkte op af den dybe søvn ...


Annonce

... - det er som regel noget børn vokser fra.

De fleste børn vil i 4 måneders alderen trives med 15 timers søvn i døgnet. Ofte fordelt sådan at han sover f.eks. 10 ½ time om natten og sover 4 ½ time samlet i løbet af dagen ... Dette er et gennemsnit og nogle børn sover mindre, andre sover lidt mere.

I kan godt hjælpe jeres dreng til at sove. Blandt andet ved at have genkendelige ritualer, fordi det forbereder ham på hvad der skal ske og at det er sovetid. Det er en god idé f.eks. at lade mælk indgå som en fast del af putteritualet. Og det er også en god idé at holde lidt øje med klokken, så han bliver puttet nogenlunde til samme tid hver dag, hele dagen igennem. Det er med til at påvirke hans indre ur og dermed hans fornemmelse for træthed og vågenhed.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Nogle har rigtig stor glæde af en slyngevugge, for andre fungerer det ikke - der er desværre ikke nogen faste regler her. Generelt kan man sige at børn der tydeligt viser behov for at blive skærmet, som har brug for at føle sig svøbt og omsluttet og som har brug for at blive vugget, for at kunne falde i søvn vil kunne have glæde af en slyngevugge. Nogle har glæde af den i mange måneder og den giver stor stor ro, når barnet skal sove. For andre er glæden kort, - ofte fordi mange børn på et tidspunkt begynder at have brug for at skifte stilling, de vil gerne trille om på maven og sove videre der - og kan blive irriterede over at være i slyngevuggen. Nogen oplever det svært at skifte fra slyngevugge og til tremmseng, derfor har jeg også denne problemstilling med i min bog om børn og søvn :)

Nogen har glæde af at bruge en voksipose, slee-bee, duni-duo, drømmepose osv. De fås i mange forskellige kvaliteter og priser. Det at kunne putte barnet i en sovepose kan være det trygge og genkendelige, barnet kan føle sig omsluttet og posen kan bruges uanset om barnet sover hjemme eller hos andre, og den kan med fordel bruges i barnevognen. Barnet kan f.eks. puttes i posen indendøre og kan derefter flyttes ud i barnevognen, hvor man så kan trille en lille tur og lulle barnet til ro. Igen gælder at nogle børn bruger denne i mange måneder og falder fuldstændig til ro, hvor andre børn vil protestere - det vil hellere kunne sidde op i barnevognen, kikke på verden osv. når de skal sove og vil ikke puttes i en sovepose.

Så nogle børn trives derfor bedst med en sovedragt, en dyne og måske et lille ekstra tæppe, når det bliver koldere i vejret ... der er desværre ingen faste regler, I er nødt til at vurdere, hvad der mon vil passe jer og passe jeres dreng :)

Jeg håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vaner og børn

Alle familier har deres egne vaner og rutiner. Det, at tingene gøres på en bestemt måde, giver tryghed for barnet. Et lille barn vil altid have det bedst, når noget er genkendeligt.

Hvis det lille barn skal passes, er det derfor en rigtig god idé, at den der passer barnet, forsøger at efterligne de rutiner og vaner, som barnet kender.

Børn elsker gentagelser og elsker derfor også lege som borte-tit og klappe-kage. De større børn føler stor glæde ved at se den samme...

Læs mere i Babylex

Søvn

Børn sover ikke som os voksne, og søvnen og måden barnet sover på, ændrer sig lidt hele tiden. I nogle periode vil børn naturligt sove dårligere end i andre perioder - det sker især, når barnet udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, ligesom børn der starter i daginstitution, er syge eller måske får en ny lillebror eller lillesøster, naturligt også sover dårligt i disse perioder.

Jeg bliver tit spurgt: "Hvad gør jeg galt?" eller "Hvordan skal jeg præcist gøre for at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

... mange tak for dit sidste svar vedrørende vores problemer med skemaden. Vi er kommet godt videre, bl.a også inspireret af dit dejligt detaljerede svar, og Ingrid spiser nu som bliver hun betalt for det.

Kh Karen (og Ingrid)


Annonce