Svar: Nu er søvnen helt tosset
Kære Linda
Tak for dit brev :)
Der kan sagtens være tale om en periode lige nu. Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med din datter og det er meget normalt at børn netop i 8-10 måneders alderen både protesterer over at skulle sove og også sover kortvarigt.
Det handler ofte om at de oplever verden meget bevidst og gerne vil følge med i det hele. Det kan næsten virke som om at de ikke vil eller ikke kan overgive sig til søvnen, fordi der er så meget, der er langt mere spændende - de vil ikke gå glip af noget.
Det vil være rigtig godt at forsøge at arbejde på en nogenlunde fast rytme. Det vil sige fast stå op tidspunkt om morgenen og også faste spise og sove tider i løbet af dagen. Det er vigtigt at du aktiverer din datter rigtig godt både fysisk og mentalt, så hun er træt og parat til at sove, når hun bliver puttet. Og det er vigtig at du også giver hende mad nok.
Mange børn vil i denne alder rigtig gerne spise selv og det skal hun også have lov til, men hun har stadig brug for at du mader hende med lidt grød og mos, så hun bliver fyldt lidt ekstra op, så prøv om du kan få lov til dette ... :)
Nogle gange kan det være en god idé at putte hende lidt senere end du umiddelbart gør lige nu og mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9: ½ bolle med smør og ost, frisk frugt i hånden og suppleres også med frugtmos (evt. jerntilskud), vand af kop.
Puttes til formiddagslur ca 9.30 (altså ikke en morgenlur, men nu en formiddagslur) og sover her måske kun 30-45 minutter
Frokost ...
... 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskellige pålæg og suppleres med grøntsagsmos med kød eller fisk, vand af kop.
Tilbydes flaske og puttes til middagslur 13.30. Lad hende evt. sidde op i barnevognen, blive fyldt op med indtryk og put hende først, når hun tydeligt er parat til at sove
Eftermiddag 16-16.30: ½ bolle med smør og ost, tilbydes også her en lille portion tykmælk med revne æbler, frugtmos eller lignende, vand af kop.
Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, kartofler, grøntsager, sovs. Der skal være mad i stykker og også moset mad. Vand af kop.
Kommer i bad, gøres klar til natten
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Godnatgrød - lavet med mme, vand af kop
Flaske og puttes til natten ca kl 19.30-20
Sen aften 23-24: Flaske og sover uden yderligere mælk til næste morgen tidlig
Hvis du kan flytte lidt på rytmen, så hun sover lidt senere dagen igennem så kan det ofte hjælpe hende til at sove længere og bedre. Samtidig kan du forhindre at hun sover eftermiddagslur, hvilket kan være vigtigt, fordi det kan gøre at hun har opvågninger om natten - når det er sagt, så fortæller du dog at hun lige nu sover om natten, trods sin 3. lur og hvis du skønner at hun har brug for 3 mindre lure i stedet for to længere, og at hun trives på denne måde, så er det naturligvis også godt. Man skal som udgangspunkt ikke ændre på noget der fungerer ...:)
Håber du kan bruge ovenstående videre, og har fået lidt idé til hvad der sker hos jer og hvordan du kan komme videre - og om I skal afvente og se tiden an. Det afhænger helt af, hvordan du synes hun trives lige nu ...
Fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Udslæt - hos børn
Børn kan få mange forskellige slags knopper og udslæt. Det kan være svært at afgøre, om det bare er noget forbipasserende, og hvis du er i tvivl, så kontakt altid lægen. De mest almindelige former for udslæt hos babyer er:
- Ble-eksem: Voldsom rød numse, knopper, og det kan være smertefuldt. Det kan skyldes at barnet ikke tåler det materiale, som engangsbleen er lavet af, og det kan derfor være en fordel at prøve et andet blemærke. Det kan også skyldes, at barnets hud reagerer på...
Donorhjælp
Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:
1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.
Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.