Annonce

Annonce

Svar: Godt i gang med skemaden


15. august 2012

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Lotte

Tak for dit brev og dejligt at høre at det går stille og roligt fremad, det lyder som om at I er kommet rigtig fint igang med skemaden :)

Det lyder som om at du lige nu kommer lidt for meget hakket kød i mosen, så han ikke rigtig kan kapere det. Prøv kun at give ham ganske lidt og giv ham også gerne lidt sovs sammen med. Det kan være lidt smørsovs, tomatsovs eller lignende, som er med til "at smøre" og hjælper med til at han bedre kan bearbejdes mosen i munden.

Prøv også med lidt milde fisketyper i stedet, - det kunne være lidt kogt rødspætte, kogt torsk eller lidt laks lavet i ovnen. Igen ganske lidt, så han ikke får for meget i munden af gangen, der skal tygges, men så det stadig er blendet mad med en lille smule struktur.

Giv ham også mad i hånden, som han selv kan sidde og gumle på, opbløde med spyt og øve sig mundmotorisk på. Det hjælper også i forhold til på sigt at kapere mad med mere og mere bid.

I min bog "Helens bog om børn og mad" finder du forslag til forskellige opskrifter. Du finder dagsplaner måned for måned og et leksikon, hvor du kan slå alle fødevarer op, hvis du er i tvivl om hvad du må give, hvornår og hvordan :)

Det vil være rigtig godt at du nu forsøger at arbejde på, at amningerne om natten sættes ned. Det vil være rigtig fint hvis du kunne amme f.eks. kl 20, 24 og 05, så han begynder at springe amningen kl 03 over og således sover igennem. Det vil være realistisk at arbejde på at han sover 5-6 timer om natten uden mælk og det vil være dejligt for jer begge to.

Prøv om du kan amme ham fra begge bryster kl 24, så han der fyldes ekstra godt op og se om du så kan afkorte amningen kl 03 mere og mere, så han tilsidst helt kan undvære og det i stedet vil være nok at du hjælper ham med stillingsskift, kærtegn osv.

Det er helt okay, hvis han ikke spiser mere end ½ dl grød eller mos af gangen, hvilket de 3 kuber sikkert svarer til. Stille og roligt skal han naturligvis spise mere og udgangspunktet skal være jeres mad, så maden også smager af mere og han naturligt får mere og mere variation. Vær opmærksom på at det ikke anbefales at fryse babymad i isterningebakker, fordi de kan afgive skadelige stoffer. Fryser du mos ned til ham, så bør du gøre det i beholdere beregnet til babymad ... :)

Avokado kan indgå som en del af en varieret kost og du kan også blande det med lidt mme og olie, så det bliver mere cremet som en slags Guacamole. Men det er vigtigt at du varierer mellem forskellige typer af grøntsager og han må få stort set alle typer: Gulerod, squash, blomkål, broccoli, ...


Annonce

... pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl) osv. Også f.eks. græskar kan bruges og rodfrugter med smag er ofte et hit.

Visse grøntsager som f.eks. selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder nitrat. Han må meget gerne få det, men i små mængder. Det bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen ellers skal det gives med 14 dages mellemrum. Rodfrugter kan med fordel bages i ovnen, så trækkes den naturlige sødme frem.

Vælling må han gerne få, men det er ikke noget han skal have. Vælling er i princippet det samme som en meget tynd grød og han kan derfor ligeså godt få grød og derefter blive ammet. Nogle forældre oplever dog at vælling mætter mere, hvilket sandsynligvis hænger sammen med at barnet ofte indtager en ret stor mængde, måske omkring 200 ml, hvorefter barnet sover mere tungt. Andre forældre oplever ikke at vælling har nogen effekt.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis din dreng udelukkende ammes og ikke er vant til flaske, så er det slet ikke sikkert at han vil acceptere en flaske med den alder han har nu. Som udgangspunkt bør han ammes eller få modermælkserstatning til han er et år og hvis du allerede nu ved at du ikke ønsker at amme ham så længe, så kan det være en god idé at introducere en flaske og f.eks. give en flaske vælling inden natten, for at få ham ind i denne rutine, skabe et nyt putteritual ... Modsat, hvis du gerne vil amme så længe som muligt og er glad for dette, så er der ingen grund til at give ham hverken mme eller vælling i flaske ...

Det er helt normalt at han lader sig forstyrre mere ved brystet og det vil være rigtig godt at du i løbet af dagen hjælper ham med at koncentere sig, evt. går lidt afsides, når han skal ammes, så du sikrer dig at han fyldes godt nok op om dagen og derfor ikke søger brystet ekstra om natten. Antallet af amninger vil ændre sig stille og roligt, så han i 7 måneders alderen skrues ned til fire amninger i døgnet - de vil ofte ligge tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften. Dt at han der ammes mindre hyppigt vil ofte gøre at han er mere interesseret i brystet, når han ammes :)

Med hensyn til at sove på maven og på siden, så lyder retningslinjerne at når barnet selv kan vende og dreje sig, skifte stilling, så er det okay. Så er risikoen for vuggedød minimal. Hvis han endnu ikke selv er helt sikker i at kunne vende sig fra mave til ryg, så ville jeg lægge ham om på ryggen før jeg selv gik i seng :)

Håber du kan bruge ovenstående - fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Æg

Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.

I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.

Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...

Læs mere i Babylex

Navn - navngivning

Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.

Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

tusind tak for en eminent brevkasse, den har jeg fundet og finder meget trøst og viden i.

Mor til dreng 16 måneder


Annonce