Svar: 2,5 år og sover først kl. 22.00
Kære Anne
Tak for dit brev og velkommen til - og tillykke med at du venter dig igen :)
Ligesom vi voksne kan være A og B mennesker, så kan børn også være det. Hos børn kalder vi det lærker og ugler og det kan godt tænkes at jeres datter er en lille ugle. Det betyder at hun er en pige, der har mest energi om aftenen, det er hendes bedste tid på dagen, det er her hun er årvågen, tænker klart, leger godt osv. og derfor vil hun naturligt ikke i seng og sove om aftenen. Ofte vil morgenerne så være svære, her vil hun helst ikke vækkes, det hele vil gå langsomt, hun vil pjevse, virke ked af det og have brug for rigtig meget hjælp om morgenen, det vil være svært for hende at klare særlig meget selv, for morgenen er bare ikke hendes bedste tid på dagen ...
Hos jer lyder det faktisk om om at morgenen går meget godt og også som om at hun vågner tidligt, trods det at hun sover sent ... Så hos jer kan det også godt handle om at hun nu efter 3 måneder, har fået en vane med at det at blive puttet er noget der godt må tage halvanden time eller mere og at det hører med til putteritualet at tulle rundt og lege på sit værelse ...
Det er altid en god idé at se på hele dagens rytme og der er ikke noget hos jer, som jeg umiddelbart vil ændre på der. Det der er vigtigt er at I forsøger at holde fast i nogenlunde samme rytme dag for dag. Når børn kommer sent i seng, kan det nogle gange medføre at hele dagens rytme ændre sig, så alt sker senere og senere og dermed forskubber sig - så hold fast i den rytme I har lige ...
... nu.
Løsningen vil nogle gange være at I bliver hos hende, når hun er puttet. Holder i hånden, sidder der og holder fast i at det er sovetid og at hun skal lukke øjnene og falde i søvn. På den måde kan I nogle gange få hende til at sove, netop fordi I er der og holder fast i at det er det, der skal ske nu og dermed hindrer at hun ikke står op og leger, "luk øjnene skat, sove nu, nat-nat, jeg er lige her" osv.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Men de fleste gange vil dette ikke være nok og løsningen vil være at I først putter hende kl 22, hvis det er der hun normalt først falder i søvn. Hun skal stadig op som hun plejer, sove 1.5 time til middag osv. men hun skal først puttes så sent, at I er sikre på at hun er parat til at sove, når hun puttes. Ved at putte hende så sent, så undgå I at hun leger, hun er simpelthen for træt og falder derfor i søvn i løbet af ca 15 minutter. Og netop dette gør at hun stille og roligt begynder at fornemme at det at blive puttet hænger sammen med et ritual, hvor man falder i søvn når man kommer i seng og ikke som nu et ritual, hvor man står op og leger, efter man er puttet.
Herefter så flytter I hendes puttetidspunkt frem, så hun puttes kl 21.45, derefter 21.30, 21.15, 21, 20.45 osv. Stadig samme ritual hver aften. Nogle gange vil I kunne flytte tiden frem fra den ene aften til den anden, andre gange er I nødt til at holde fast den samme puttetid nogle aftener i træk, før I kan ændre på tiden igen. Det er vigtigt at give det tid :)
Jeg håber ovenstående hjælper lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Nakkefoldsscanning
En nakkefoldsscanning foretages i 11.-13. graviditetsuge, og her kigger man via et ultralydsapparat, som køres rundt på den gravides mave, på barnet inde i livmoderen.
Denne scanning kaldes også 1. trimester-scanning, og man ser efter:
- om der er liv
- om der er mere end ét foster
- hvor langt du er henne - man fastsætter datoen for forventet fødsel.
Hvis du ønsker at vide, om dit barn kan have en kromosomafvigelse som f.eks. Downs Syndrom, så...
Kosttilskud - børn
Følgende kosttilskud anbefales til børn:
- D-vitamin tilskud gives til alle børn i alder 0-4 år. Der gives 10 mikrogram dagligt. Børn med mørk hud og/eller børn, som går klædt, så kroppen er tildækket om sommeren skal forsætte med D-vitamin gennem hele barndommen/livet.
- Calcium gives til børn, der har mælkeallergi eller til børn, hvor forældrene ikke ønsker at give deres barn mælkeprodukter. Der gives 500 mg dagligt fra 1 års alderen.
- Jerntilskud...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.