Annonce

Annonce

Brev:

Sprogforståelse og kollektive beskeder


10. august 2012

Kategori:
Alder:
3 år, 6 mdr.

Sprogforståelse og kollektive beskeder

Kære Helen,

Vores søn begyndte i børnehave for et halvt år siden, da han blev tre.

Han har altid været en meget glad, kærlig og livlig dreng, som vi aldrig har haft store bekymringer over. I vuggestuen sagde de nogle gange - med kærligt glimt i øjet - at han var 'sin egen', og at han trivedes bedst med at være sig selv. Han er rigtigt god til at underholde sig selv og er utroligt god til at koncentrere sig og får med jævne mellemrum en interesse, der optager ham dybt (landbrugsmaskiner, brandbiler, eller lignende). Så læser vi en masse om emnet med ham og han husker næsten hvert et ord fra bøgerne.

Men selvom han nogle gange er en lille 'nørd' er han det sidste halve års tid også blevet meget mere interesseret i sociale lege med andre børn, har gode legekammerater og elsker også at lege og snakke/læse/hygge med sin mor og far:-)

Vores bekymring er først kommet nu, hvor børnehaven flere gange har påpeget ting omkring hans sprog og væremåde. Første gang handlede det om at de syntes han talte utydeligt og at han var svær at forstå. Vi var meget overraskede, for vi syntes selv (og alle der kender ham gav os ret) at han havde et stort og tydeligt ordforråd. Børnehaven rådede os til at de lavede en sprogvurdering, hvilket vi tog imod, da vi ikke ville modsætte os deres professionelle vurdering af ham.

Resultatet af sprogvurderingen var faktisk, at han har et ordforråd over gennemsnittet og at hans udtale og grammatik var helt i top! Tilgengæld påpegede pædagogen, som havde lavet testen, at der var andre områder, hvor han 'scorede lavt', fx var der nogle af opgaverne, som han slet ikke reagerede på med mindre hun rørte ved ham og havde øjenkontakt og nogle af opgaverne, som han bare ikke løste rigtigt (som at stille et stykke legetøj foran, bagved og ved siden af et andet stykke legetøj). Endnu en gang var vi overraskede, men vi nåede gennem en god samtale med pædagogerne frem til at vi derhjemme ville arbejde med hans evne til at forstå og handle på de beskeder vi giver ham, som fx at tage sit tøj på, tage skoene af, sætte sin tallerken hen på køkkenbordet, osv.

Det synes vi selv er gået rigtigt godt, og vores dreng har udviklet sig rigtigt meget her i sommer, hvor han har smidt bleen og sutten, er blevet meget mere selvhjulpent og selvfølgelig fortsat har udviklet sit sprog og sin forståelse af verden omkring ham. Det skal også siges, at vi generelt betragter os ...


Annonce

... selv som meget kommunikative og altid har lagt vægt på at snakke med vores søn, inddrage ham, læse med ham og snakke med ham om de ting vi oplever.

Vi har ikke haft et opfølgende møde med pædagogerne om det med sprogforståelsen.

I dag henvendte de sig så til mig og spurgte om vi havde fået hans hørelse tjekket - de har lagt mærke til at han har meget svært ved at tage imod kollektive beskeder, siger de. Når de andre rejser sig fordi de bliver bedt om at sætte deres kopper og tallerkner på plads, sidder han ligesom i sin egen verden som om han ikke har registreret det. Og nu overvejer de om det kan være nedsat hørelse.

Jeg ringede straks til en ørelæge og bestilte en tid. Vi har aldrig selv tænkt over om han kunne have nedsat hørelse og han har aldrig haft så meget som een mellemørebetændelse. Han er een gang blevet tjekket for væske i øret, da han havde været forkølet i lang tid, men der var intet.

Ørelægen sagde, at hun mente at hvis der var nedsat hørelse ville vi selv have lagt mærke til det for længst, men vi fik alligevel en tid.

Vi er bare meget forvirrede nu, fordi vi pludselig har fået tre forskellige beskeder fra børnehaven om vores søns sprog og sprogforståelse, som vi ikke ved hvordan vi skal reagere på. På den ene side vil vi gerne samarbejde med børnehaven, hvis de mener at der er grund til bekymring for vores søns udvikling. På den anden side har vi jo bare slet ikke selv oplevet hans væremåde eller sprog som et problem herhjemme, så vi er også lidt frustrerede over deres beskeder. Og det allervigtigste for os er jo at handle på en måde som er bedst for vores søn og hans udvikling. Vi er blevet meget berørte hver gang børnehaven har henvendt sig til os - det gør os bekymrede og vi bruger meget energi på det.

Mere konkret er vores spørgsmål måske: Hvordan skal vi vurdere pædagogernes bekymring over hans sprog/evne til at modtage kollektive beskeder? Er der noget vi kan gøre herhjemme for at hjælpe ham og er der overhovedet grund til at hjælpe ham, når han stadig kun er en 3 årig dreng i rivende udvikling? Kan hans manglende reaktion på beskeder måske skyldes 'selektiv hørelse', at han er lidt i sin egen verden, og måske er lidt verdensfjern? Eller kan der være andre, mere bekymrende grunde til det?

Det skal siges, at vi generelt er glade for børnehaven og at vores søn også virker rigtigt glad for den.

Med venlig hilsen
de forvirrede forældre.

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.

Hører ikke efter og sut

Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...

Læs hele brevet og Helens svar


18. april 2025 | Opdragelse | 4 år

Sur 4 årig pige der råber meget

Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Hjælp til barn der er bange

Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....

Læs hele brevet og Helens svar


28. marts 2025 | Opdragelse | 3 år

Børnehave og meget bestemt 3-årig

Kære Helen Jeg har skrevet før om vores familie, og er nu vendt tilbage til...

Læs hele brevet og Helens svar


2. marts 2025 | Opdragelse | 3 år

Hvordan får jeg min datter til at hjælpe til

Hej Helen Jeg kunne rigtig godt tænke mig, at min datter begyndte at hjælpe...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Donorhjælp

Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:

1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.

Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.

Læs mere i Babylex

Vitaminer præmatur

Børn der er født præmaturt, det vil sige børn som er født før 37 uge, anbefales følgende kosttilskud:

D-vitamin - 10 mikrogram (400 IE) dagligt. D-vitamin gives som dråber, samt
Jerntilskud:

Fødselsvægt <1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt til 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt i 6 måneder.

Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring dækket af modermælkserstatning skal have ½ dosis jern, dvs. ca 4 mg hver dag...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dine altid gode råd... Din hjemmeside er til stor hjælp. Især for os udenlandsdanskere som ikke har en sundhedsplejerske til rådighed på samme måde som man har i Danmark.

Tak, for alt det du gør.

Udlandsdanskeren


Annonce