Svar: Får vores søn på ca. 20 mdr. søvn nok i løbet af et døgn?
Kære morgentrætte mor og far
Tak for jeres brev og dejligt at høre at I har købt min bog om børn og søvn :) Tak.
Der er ingen tvivl om at der udviklingsmæssigt sker rigtig meget med jeres dreng lige nu og mange børn vil netop omkring 20 måneders alderen have en periode, hvor de har svært ved at overgive sig til søvnen og/eller vågner om natten med gråd, skrig og tydeligt behov for nærhed - nogle gange natteskræk, præcis som I beskriver.
Det er rigtig godt, at jeres dreng er tryg ved at komme i seng. I beskriver en dreng, som umiddelbart falder i søvn, når han puttes. I har ændret lidt på hans puttetidspunkt og det har gjort at I rammer det tidspunkt, hvor han er parat til at sove, hvor søvntoget kommer forbi og han er glad for at komme i seng. Det er rigtig godt, det er altid et godt udgangspunkt for en god søvn.
Det er også rigtig fint at I beroliger og betrygger, når han har sine opvågninger først på natten og her forsøger med så lidt aktivitet som muligt at få ham trygt videre i søvnen. Hvis han har brug for at komme op, skal han naturligvis det, men hvis I kan få ham videre i søvnen ved lidt "håndspålæggelse" og kærtegn, så er det rigtig fint og det må I gerne holde fast ved.
Med hensyn til hans tidlige morgener, så kan disse evt. udskydes lidt ved at tilbyde ham en godnatgrød sen aften. En grød som havregrød, flerkornsgrød eller mysliggrød kan godt give lidt ekstra mæthed og gøre at han ikke vågner fordi han er sulten - og dermed kan vågen tidspunktet nogle gange rykkes lidt.
Det kan også være en rigtig god idé at opsætte mørklægningsgardiner i hans værelse, så solens morgenstråler holdes lidt ude. Det kan også være med til at gøre at han måske kan sove bare ½ time længere om morgenen. Lys appellerer til vågenhed, hvor mørke appellerer til at skulle sove. Mørklægningsgardiner kan ofte købes billigt i Jysk eller i Ikea.
Og så kan det også være en god idé at stille en lille tallerken med lidt knækbrød, kiks og lidt frugt ved hans seng, sammen med en drypfri kop med vand. Naturligvis skal I sikre ...
... jer at han ikke kan få maden galt i halsen, men nogle gange kan man faktisk godt - med den alder jeres dreng har - sikre ham lidt mad og lidt at drikke, hvorefter han så vil falde til ro og sove videre. Det kan være et forsøg værd og med en drypfri kop er i sikre på at vandet ikke havner i sengen ...
Det vil også være en rigtig god idé at tale dagen igennem med ham, fordi I derved får sat ord på nogle af de oplevelser han har haft, så han får bearbejdet lidt af det tankemylder han har og dermed måske får minimere antallet af drømme. Det betyder at I kan sætte ord på de ting der er sket f.eks. "i morges da du stod på, fik du havregrød, mmm det smager godt", "så kørte vi i dagpleje, hvor du legede med ..", "så faldt ud og slog hul på knæet, AV det gjorde ondt", "men så fik du plaster på og så var det godt igen" - og så kikker i på plasteret og mindes den situation og får den derved bearbejdet ...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
De fleste børn vil i jeres drengs alder trives fint med kun en lur dagligt og det er rigtig godt at han også om dagen virker tilfreds med at blive puttet. Det er også meget fint at dagplejer kikker til ham og at I nogle gange triller ham lidt, når han har en let opvågning og på den måde holder ham sovende lidt længere, for han har brug for den søvn.
At han lige nu sover mindre end gennemsnittet er okay, så længe han virker til at trives, er glad, udvikler sig godt og har masser af overskud til at møde verden og alle dagens udfordringer. Og det lyder som om at han er en dreng der er igang med en sund og fin udvikling. De fleste børn vil i hans alder sove ca. 13 ½ time i døgnet, nogle lidt mindre og andre lidt mere. Og selvom han nogle dage kun sover måske 12 timer og dermed sover en del mindre end gennemsnittet, så er det okay i en periode. I gør jo hvad I kan for at sikre ham en god søvn og sikre at muligheden er der og forhindre at han vågner kan være svært og kræve at han kan sove på kommando er urealistisk.
Jeg håber at ovenstående giver lidt ekstra idéer til hvordan I kan komme videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Sut
Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.
Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt...
Ører - øreproblemer hos baby og børn
Siden 2005 får alle nyfødte i Danmark tilbudt en screening for hørenedsættelse få dage efter fødslen. Hvis det viser sig, at barnet har en medfødt hørenedsættelse, er det vigtigt, at man får startet behandling så tidligt som muligt.
Mange børn vil have nedsat hørelse i en periode f.eks. på grund af mellemørebetændelse eller væske i mellemøret. Et barn, som gennem længere tid har nedsat hørelse, vil ikke reagere på lyde og vil have langsom eller manglende sprogudvikling. Hvis...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.
Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger