Svar: Ændret søvn og madrytme
Kære Louise
Tak for dit brev og velkommen til :) Det er godt du skriver :)
Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med din datter lige nu og det er højst sandsynligt det du mærker. Jeg kan naturligvis ikke udelukke at hun kan være ved at blive syg eller andet lignende også spiller ind, men det lyder som det udviklingsspring og de ændringer, som rigtig mange mærker i 3-4 måneders alderen.
Netop i 3-4 måneders alderen ændre børn ofte både spise og sovevaner og det kan være meget frustrerende, for ofte har man netop haft en periode, hvor det gik godt, hvor der var mere struktur på dagen og hvor barnet sov længere lure og nu er det pludselig vendt op og ned på det hele.
Med den alder jeres datter har nu, vil det ofte være sådan at hun begynder at "slatspise" lidt i løbet af dagen. Når du ammer, så har hun svært ved at koncentrere sig om det, hun slipper, tager fat, afviser, smiler til dig, pludrer, tager fat igen, dier og slipper igen. Kommer far eller storebror, så er de pludselig langt sjovere at kikke på og kikke efter, end det er at spise og derfor lader hun sig nøjes med lidt.
Hun er ekstra opmærksom på verden, fornemmer mere og mere tydeligt rummet hun er i, hun fornemmer tydeligt om hun er hjemme eller ude, om hun er i favn hos mor eller en fremmed og derfor reagerer hun naturligt på at I lige nu er på campingtur. Omgivelserne, duftene osv. er anderledes og det registrerer hun og interesserer hun sig for, samtidig med at hun naturligt også får rigtig mange nye stimuli og derfor kan have svært ved at slappe af og koble fra, når hun f.eks. skal sove. Derfor kommer rytmen med at hun både slatspiser og slatsover lidt hele dagen igennem.
Det vil være rigtig godt at du forsøger at skabe en nogenlunde fast rytme for dagen, hvor hun får spist et godt måltid, bliver fyldt rigtig godt ...
... op, har nogle gode aktive vågenperioder, tumles med, pludres med, stimuleres både motorisk og mentalt, hvorefter du så tilbyder mælk igen og derefter putter hende.
Det kan i denne alder være en god idé at amme eller give flaske to gange mellem hver lur, så hun får lidt mælk når hun vågner og tilbydes bryst igen inden hun skal sove næste lur. Det vil for det første øge din mælkemængde og gøre at hun på kortere tid får mere mælk og samtidig sikrer det at hun får mere mælk, som du jo er opmærksom på at hun skal have :) Denne rytme vil også være rigtig god i takt med at hun begynder med skemad, fordi hun så kan få lidt skemad, når hun vågner og så stadig få mælk inden hun skal sove. Det er helt naturligt at mælk indgår som en del af putteritualet.
Det vil være en rigtig god idé at arbejde på at hun sover 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på dagen. Længden af lurene kan sagtens være forskelligt fordelt hen over dagen, det må du prøve at passe ind, som det passer bedst. Det kan være fint nogle dage at kikke lidt på klokken og vurdere om hun skal sove eller måske skal aktiveres lidt mere, så hendes vågne perioder bliver mere aktive perioder, fordi hun så også vil kunne sove lidt længere og bedre bagefter. Hun er ikke længere et spædbarn, men er nu en aktiv lille baby og det er vigtigt at I hjælper hende med at bruge sig selv både motorisk og mentalt i løbet af dagen, så hun på alle punkter føler sig træt og parat til at sove når hun så puttes.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du kan læse om de ændringer I oplever lige nu, både i min bog "Helens bog om dit barns udvikling" og "Helens bog om børn og søvn".
Jeg håber at ovenstående giver lidt idé om, hvad der måske sker hos jer og at du samtidig får lidt ro med på vejen :)
Fortsat held og lykke og fortsat rigtig god sommer til jer alle fire :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Regntøj
Børn der bor i Danmark har brug for regntøj, når de skal være udenfor og lege, og vejret er mildt og vådt.
Regntøjet skal være vandtæt, men uimprægneret. Det er en god idé at vælge regntøj af tekstil, nylon (polyamid) eller plasttypen polyurethan (PUR). Gå derimod uden om regntøj af PVC som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
Spørg evt. i forretningen og bed evt. om dokumentation fra producenten.
Regntøjet skal sidde godt uden at stramme. Det...
Suttekæde
En suttekæde er en kæde, som holder sutten ved barnet. Den fungerer ved at den sidder både på sutten og sættes fast i barnets tøj. Det kan være meget praktisk for forældrene, men kæden skal opfylde visse krav, for ikke at være farlig for barnet.
Sikkerhedsstyrelsen tester jævnligt suttekæder og det er desværre ikke alle suttekæder, der lever op til sikkerheden.
Det anbefales at:
- En kæde må ikke være mere end 22 cm lang, da barnet så kan få den...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.