Svar: Tackle en viljebestemt tumling
Kære frustrerede
Der er ingen tvivl om at der sker rigtig meget med jeres datter og at hun, som du så fint selv skriver, virkelig har fået øjnene op for at hun har egen vilje og mulighed for at påvirke tingene og at ting kan gradbøjes, forhandles og ændres ... Og det er jo et eller andet sted meget positivt og en følge af at komme i børnehave og pludselig være en del større og blive mødt som et større, et ældre barn :)
Jeres datter brager igennem selvstændighedsfasen og netop det at hun nu viser egen vilje og mere selvstændighed gør også at hun naturligt prøver grænser og gør det modsatte af jer. Det er netop måde hun viser jer at hun er sin egen. Hun er nødt til at ville det modsatte, for ellers kan hun ikke adskille sig/separere sig og afprøve sin selvstændighed. Og derfor skal I nogle gange lade hende gøre det hun vil og acceptere at hun har sin egen måde. Der kan være mange måder at gøre ting på og hendes kan være ligeså god ... Og andre gange skal I naturligvis holde fast i at det er som I vil, fordi I er de voksne og det er jer, der ved bedst og i sidste ende jer der bestemmer.
Jeg får indtryk af at jeres datter er ret kvik og på mange måder måske virker lidt mere moden og ældre end hun egentlig er. Hun er trods alt kun lige blevet tre år, men lyder til at være ret god til at sætte ord på sine tanker og følelser og det skal I naturligvis anerkende. Og jeg tænker at hendes voldsomme reaktion på at gå igennem selvstændighedsfasen lige nu, kan handle om at hun et eller andet sted har rigtig svært ved at finde ud af både at være lille og være stor. Det er rigtigt svært for jeres datter at finde sig selv og finde ud af hvem hun er og hvad hun kan og ikke kan i en hverdag, som lige nu er fyldt med at blive storesøster, starte i børnehave, smide sutten osv. og så samtidig have en alder, hvor hun øver sin selvstændighed og naturligt derfor også har ekstra meget brug for jer.
Med den alder hun har, så er følelserne ikke særligt nuancerede og hendes reaktioner kan virke meget urimelige i forhold til hvad der udløser dem. Hun kan således blive utroligt vred over noget som du synes er en bagatel og det kan godt skabe en situation, hvor du synes hun må tage sig sammen og opføre sig som den store pige hun er, men hvor hun på grund af alle de ting der sker i hende, faktisk har rigtig svært ved at leve op til de krav. For i visse situationer er hun faktisk stadig meget lille.
Hendes selvstændighedstrang er dominerende og det er helt normalt at sige Nej! Det er også helt normalt at gøre det modsatte af hvad hun får besked på, at overdrive sine følelser helt vildt - græde højere og mere hysterisk når mor og far er i nærheden end når I ikke er. Hun er også i stand til at føle skam og skyldfølelse og hun kan således begynde at få lidt dårlig samvittighed, hvis en anden får skæld ud over noget hun har gjort osv.
Det lyder meget fint med måden I putter hende på og det ritual I har. Jeg tænker at I skal prøve at vurdere om I efter godnathistorie og snak om dagen, skal vælge at gå ud af værelset ...
... eller i en periode skal vælge at blive der. Hvis hun virker okay med at I går, er glad, tumler rundt, ligger og snakker, synger eller andet, så er det fint at gå ud. Men hvis hun bliver ked af det, protesterer over at I går, så er det vigtigt at I bliver der fordi det netop er ved sengekanten om aftenen, at hun kan have jer for sig selv. Der kan hun føle at hun stadig har en plads i jeres hjerte og at I prioriterer hende, netop fordi der er kommet en lille baby i familien.
Nogle gange kan I også have glæde af at brug det jeg kalder for "stryge-tøj-metoden".
Det handler om at I stiller jer i nærheden og laver noget praktisk som f.eks. at stryge tøj eller lægge tøj sammen. I skal stå på værelset eller lige uden for hendes dør - det er vigtigt at hun kan se jer og I kan se hende. Dette fordi hun så ikke behøver stige ud af sin seng, for at sikre at I er der.
I skal naturligvis starte som I gør nu. Putte hende kærligt, nænsomt, læse en godnathistorie, kysse godnat osv. og derefter stille jer og lave praktiske ting.
Jeres datter vil kunne kalde "mooaar?!" og du vil kunne bekræfte "ja jeg er lige her skat, sove nu, nat-nat". Og hvis hun sætter sig op, gør tegn til at ville stige ud af sengen osv. så kan du sige "læg dig ned skat, jeg er lige her" og på den måde holde fast i at det er sovetid nu og at hun trygt kan sove, fordi du er der stadig væk.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er vigtigt at du laver noget praktisk og ikke bare sidder og venter. Det at lave noget praktisk signalerer at når hun skal sove, så sker der ikke noget spændende. Der er ikke noget sjov for hende, det er kedeligt det der foregår. Netop fordi hun har en alder nu, hvor hun er meget bevidst om at I sidder I stuen og hygger, når hun er lagt i seng, så er det en god idé at signalerer at I har noget kedeligt at lave, når hun skal sove.
Stille og roligt kan denne metode udvides, sådan at I begynder at gå til og fra hendes værelse fordi I igen har et praktisk formål med det. I kan f.eks. sige "jeg henter lige noget af dit tøj, så kommer jeg igen" og så gør I det. Formålet med at gå er altså praktisk og det signalerer noget helt andet end at sige "nu skal du sove, jeg går og så kikker jeg ind til dig om lidt" - at gå frem og tilbage med tøj giver ikke et pres om at hun skal sove, som det andet gør.
Denne metode giver altså mulighed for at være der, men være der på afstand, så hun stille og roligt lærer trygt at sove i sin seng og blive i sengen om aftenen :)
Og ellers så lyder det rigtig fint alt det I allerede forsøger og alle de overvejelser I gør jer. Og det er rigtig godt at I forældre som udgangspunkt er enige og signalerer denne enighed overfor jeres datter :)
Og jo - jeg synes faktisk godt at I kan forsøge at smide bleen, - hvis det så viser sig at være for meget for hende, så må I droppe det igen, men I kan godt forsøge. Jeg tolker nemlig også at hun jo, fordi hun på mange måder gerne vil være stor, også vil være motiveret for at slippe den nu :)
Håber ovenstående hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Tøj tjekliste - Grundudstyr nyfødt
Barnet har brug for tøj, der passer i størrelsen, og som er blødt og behageligt at have på. Hvis tøjet er for småt og strammer, kan barnets bløde knogler påvirkes. Tøjet bør endvidere passe til årstidernes skiften.
Det kan være svært at købe alt babytøjet, imens du er gravid, da du ikke ved, hvor meget din baby måler og vejer. Når den lille først er kommet til verden, så er det lettere at købe tøj i den rette størrelse.
Som grundudstyr til en nyfødt kan...
Vestibulærsans
Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.
Vestibulærsansen registrerer hovedets bevægelser i forhold til tyngekraften, og den hjælper os med at finde ud af, hvad der er op og ned, når vi bevæger os. Dette sker via receptorer, som er beliggende i det indre øre....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.