Svar: Søvnrytmen driller - 4 mdr.
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Som udgangspunkt skal I ikke holde jeres datter vågen mod hendes vilje, når hun har brug for at sove, så skal hun naturligvis have lov til at sove og hun kan godt have en periode, hvor hun er naturligt mere træt og har brug for lidt ekstra søvn. Og det er helt okay. Men I skal, med den alder hun har nu, prøve at vurdere om hun altid gaber fordi hun er træt, eller om hun nogle gange gaber fordi hun keder sig. For hvis I altid skal bruge 1/2 time eller mere på at få hende til at overgive sig til søvnen, hvor hun græder, protesterer osv. og hun så kun sover en lille times tid, så kan det godt være at hun har brug for at I nu prøver at aktivere hende lidt mere i de vågne perioder.
Når børn bliver 3-4 måneder gamle, så oplever mange forældre en ændring i barnets søvnmønster. Jeres datter er nu mere opmærksom på verden, hun følger tydeligt med, hun bruger sig selv mere fysisk og mentalt, drejer hovedet bevidst efter ting, skelner mere og mere tydelig mellem om hun er hjemme eller ude, om hun er i favn hos jer forældre eller en fremmed osv. Det betyder at børn i denne alder meget let lader sig forstyrre f.eks. når de skal spise. De ammes, spiser, slipper - kigger efter ting, tager måske fat igen, slipper og gider så alligevel ikke mere, det er sjovere at lege og være opmærksom på verden.
Denne uro kan godt gøre at man kommer ind i en rutine, hvor barnet mere eller mindre slatspiser, slatsover, slatspiser og atter slatsover - hele dagen igennem og måske er det dette I lige nu oplever hos jer ... :)
Det kan her være en god idé at arbejde på en lidt mere fast plan for dagen, hvor I forsøger at holde fast i et nogenlunde ens stå op ...
... tidspunkt og også puttetidspunkt og det er her helt normalt at børn først går til ro for natten, når klokken er 22, som er tilfældet hos jer. Det er lige efter bogen - i hvert fald den bog jeg har skrevet:)
Det vil også være en rigtig god idé at forsøge at skabe en rytme, hvor hun får mælk inden hun skal puttes - uanset om hun ammes eller får flaske, så vil det være rigtig godt at mælke indgår som en fast del af hendes putteritual.
Det vil også være rigtig godt at arbejde på at hun nu sover 3 lure dagligt. En formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen/først på aftenen. Da hun ofte sover nattesøvn mellem kl 22 og 07, så sover hun lige nu 9 timer om natten og vil derfor have brug for ca. 6 timers søvn i løbet af dagen, så hun samlet sover ca. 15 timer i døgnet. Dagssøvnen kan f.eks. være fordelt sådan at hun sover 2 timer om formiddagen, sover 21/2-3 timer til middag og sover en lille times tid ved 3. lur.
Det kan også være fordelt anderledes og det er også okay, så længe hun får sit samlede behov for søvn dækket og sover 3 lure dagligt er det rigtig fint :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Prøv at stimulere og aktivere hende rigtig godt imellem hendes lure, så hun bruger sig selv rigtig meget både motorisk og mentalt og også derfor har lettere ved at sove, når hun så puttes til sine lure :) Prøv at se hendes døgn inddelt i mere aktive og vågne perioder og så perioder, hvor hun sover og slapper af og samler fornyede kræfter til at lege, være aktiv osv. igen.
Jeg håber I kan bruge dette videre. I kan også have glæde af filmklippet med Anton fra min dvd "Sådan sover dit barn" - klippet kan købes for 35 kroner og hedder "Det lille barns søvn" :)
Rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Fennikel, Fennikelte og børn
Fra 6 mdr´s alderen kan du give børn rigtig mange forskellige slags grøntsager. Vær dog opmærksom på bl.a. fennikel, som indeholder nitrat, og som derfor ikke bør udgøre mere end 1/10 af portionen. Alternativt bør det kun gives med 14 dages mellemrum.
Nitrat omdannes let til nitrit. Nitrit i stor mængde giver opkastninger og blåfavning af huden, fordi det reagerer med blodets hæmoglobin, så det ikke kan binde sig og transportere ilt rundt i kroppen.
Det anbefales...
Vælling
Vælling er en tilskudsblanding, og det minder i sammensætning om en tynd grød. Tilskudsblading adskiller sig fra modermælkserstatning ved at have et højere indhold af protein og visse mineraler. I følge sundhedsstyrelsen er der ikke grund til at give barnet tilskudsblanding fremfor modermælkserstatning. Og børn der bliver ammet har heller ikke ernæringsmæssigt brug for at få vælling.
Vælling kan tidligst gives til barnet fra 6 mdr.´s alderen, og det anbefales, at man ikke giver...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...