Annonce

Annonce

Svar: Døgnrytme med allergihensyn


10. juli 2012

Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Og først - hvor er det dejligt at høre at lægerne har udelukket epilepsi! :) Tak for besked.

Det lyder som om at I har mange udfordringer madmæssigt hos jer, når jeres dreng ikke tåler mælk, æg, nødder og også gluten i større mængder .. Jeg kan godt forstå du bliver frustreret og synes det er svært.

Planen for dagen ser umiddelbart rigtig fin ud. Jeg tænker at noget af det du kan begynde at supplere med er lidt grovere grødtyper f.eks. havregrød eller øllebrød, som kun indholder ganske lidt gluten. Og faktisk har jeg ladet mig fortælle at man godt kan købe glutenfri havregryn, så det kunne måske være en idé hos jer. Brød bagt med boghvedemel, rismel, majsmel, quinoaflager og glutenfri havregryn lavet med vand, gær og olie kunne måske være en idé hos jer. På den måde kunne du bage nogle boller, som kunne bruges til mellemmåltider formiddag og eftermiddag og være en variation til det nuværende grød og rugbrød ...

Du kan finde opskrifter på brød (og kager:)) uden æg, mælk og gluten på nettet. Det er lettere at søge på nettet end at finde det i bøger, synes jeg :)

Til frokost bør han suppleres med grøntsager af forskellig slags og også gerne ris eller måske lidt pasta (kan også fåes uden æg og gluten, men man skal se sig for og måske skal du selv købe det og lade ham få det med hjemmefra). Han kan også suppleres med rejer, muslinger eller lignende, for at få lidt variation. Frugt og bær kan bruges som pålæg, men man kan også sagtens komme lidt smørbar grøntsagsmos på som pålæg og på den måde få lidt variation ind.

Om eftermiddagen vil det være fint at give ham lidt grød, lidt hjemmebagt brød som han tåler, lidt grøntsager. Da han ikke er så gammel, så er det svært at variere så meget, men i takt med at han bliver ældre, vil du kunne lave lidt råkost til ham - f.eks. lidt fint revet gulerod med æble, appelsin og måske lidt rosiner. Det sikrer ham lidt ekstra grøntsager og giver også lidt sødme, som kan være rigtig dejligt om eftermiddagen :)

Hvis han får mellem 350-500ml mælk (nutramigen) dagligt, så burde han være dækket ind i ...


Annonce

... forhold til sit behov for kalk. Men prøv at tale med jeres læge om det. Han må gerne bibeholde sine 2 flasker, så han får sin mælk.

D-vitamin bør du stadig give ham. Det anbefales at give D-vitamin til han er 2 år og D-vitamin er netop vigtigt for optagelsen af kalk. Han bør få 10 mikrogram (400 IE) dagligt også selvom han får mme.

Forstoppelsesproblemerne kan godt skyldes at sammensætningen af mad naturligt ikke varierer så meget, da der er flere ting han ikke tåler og det kan naturligvis også hænge sammen med at han måske ikke helt drikker nok vand i løbet af dagen. Frugt er generelt godt til at sætte lidt gang i maven og du kan give ham frugtmos eller en gammeldags frugtgrød - en lille portion frugtgrød om eftermiddagen kunne også være en idé og han kan evt. få lidt Nutramigen på :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Fødevaredirektoratet har lavet to pjecer, som du sandsynligvis allerede kender: "Allergi over for mælk, æg, fisk og skaldyr" og "Allergi overfor Korn, jordnødder, nødder og soja". Hvis ikke du kender dem, vil de være gode at læse. Du kan finde dem på nettet.

Det lyder for mig som om at jeres søn har brug for to lure dagligt stadigvæk og det vil være rigtig godt, hvis dagplejer vil forsøge at lægge ham - hun kan naturligvis ikke få ham til at sove på kommando, men jeg synes at man bør forsøge, når han ikke er ældre og umiddelbart viser behov. Man kan se det som et tilbud, hvor han får mulighed for at sove og falder han i søvn, så er det godt og gør han ikke, så er det også okay, så er det forsøgt og måske har han så fået hvilet sig lidt. Hjemme skal I give ham de lure han naturligt viser behov for.

Hvis han en dag viser ekstra stort behov for at komme tidligere i seng, så skal I bare putte ham tidligere. Det er vigtigt at han får den søvn han har behov for. Det er vigtigt fordi det blandt andet også styrker hans immunforsvar at få sovet og han skal naturligvis sove, når han har brug for det. Så hvis han en dag tydeligt er parat til at blive puttet allerede kl 18.30-19, så må I gøre det :)

Jeg håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børnemad

De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.

Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...

Læs mere i Babylex

Menstruation - efter fødsel

Det er meget forskelligt, hvornår menstruationen begynder igen efter en fødsel. Hos nogle kvinder kommer menstruationen allerede efter ca. 8 uger, men det er også helt normalt, at menstruationen først kommer et år efter, at du har født.

Hvis du ammer, vil det ofte udskyde din menstruation, så menstruationen først vender tilbage, når du begynder at trappe ned i antallet af amninger eller helt er stoppet. Men menstruationen kan vende tilbage på forskelligt tidspunkt, uanset om du...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak igen for dine altid gode råd!! Herhjemme er du "Hende net-fidusen med de gode råd", som min mand kalder dig med stor veneration - hehe ;)

Hilsen familien fra Frederiksberg


Annonce