Svar: Opstart på skemad = dalende appetit
Kære Winnie
Tak for dit brev :)
For det første lyder det som om at jeres datter har brug for lidt andet end majsgrød og I må gerne give hende grød af ris, hirse, boghvede og quinoa. Stille og roligt kan I begynde at supplere med lidt frugtmos som topping, så hun får lidt forskellig smag og grøden stadig er spændende og interessant at spise :)
For det andet er det meget vigtigt at I ikke giver hende for meget grød. Det er vigtigt at I giver hende små smagsprøver i starten, også selvom hun gaber højt og viser tegn til gerne at ville spise en større portion. Det er vigtigt at holde mængden af skemad nede, fordi hun stadig skal drikke ligeså meget mælk som hun plejer. Det betyder at det er bedre at give hende ½ dl 2 gange dagligt end at give hende 1 dl. på en gang.
Det er også en rigtig god idé at forsøge at skabe en rytme, hvor hun får skemad, når hun vågner og får vand sammen med sin skemad, og får sin flaske før hun skal sove. På den måde går der let 1-1 ½ time imellem at hun får skemad og mælk og derved er der også bedre plads i maven til begge dele.
Det er også vigtigt at I sikrer jer at hendes mave fungerer. Hvis hun har tendens til forstoppelse, så kan det også gøre at hendes appetit daler og at lysten til både skemad og mælk forsvinder .. så maven skal holdes igang. Hun bør stadig have afføring en gang i døgnet og den skal være grødet og meget blød og let for hende ...
... at komme af med. Hvis den ikke er der, så vil det være en god idé at give hende lidt laktulose eller tale med lægen om hvorvidt hun kan have glæde af at få movicol.
En plan for dagen kan se således ud:
Tidlig morgen 06: Flaske og sover videre
Formiddag 9-9.30: Flaske og puttes til formiddagslur
Frokost 11.30: Tilbydes ½ dl. grød, vand af kop. Evt lidt frugtmos som topping men stadig max ½ dl i alt.
Flaske og puttes til middagslur ca kl 13
Eftermiddag 16-16.30: Flaske
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Sover dagens 3. lur
Aften 18: Kan tilbydes lidt grøntsagsmos her, når skemaden til frokost fungerer godt, maven fungerer osv. og igen gives max ½ dl.. Vand af kop
Flaske og puttes til natten 19.30-20
Sen aften 23-24: Flaske
Midt nat 03: Evt. flaske
Jeg ved at jeres datter tidligere har været god til at sove igennem om natten og måske vil hun have en rytme, hvor hun får flaske, når hun puttes f.eks. kl 19.30-20 og så sover til først på natten kl 01/02 og får flaske igen og sover videre til næste morgen tidlig og får flaske igen og det er helt okay. Sådan må hun gerne sove og spise. Så de måske fem timer hun kan sove i træk ligger enten mellem midnat og 05 om morgenen eller ligger fra kl 20 - 01/02 ... :)
Læs også meget gerne min bog "Helens bog om børn og mad", hvor I finder opskrifter, dagsplaner og meget andet :)
Jeg håber ovenstående hjælper lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
CE-mærket
Se efter CE-mærket når du køber legetøj
Legetøj skal være CE-mærket. Det er en sikkerhed for at legetøjet opfylder en række krav til sundhed, sikkerhed og miljø. CE-mærket er fælles for Europa og det er Forbrugerstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der holder øje med at reglerne for CE-mærkning overholdes. Der foretages løbende stikprøvekontroller for at kontrollere at det legetøj, vi kan købe til vores børn, er i orden.
Du skal også være opmærksom på...
Fostervandsprøve
En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.
Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.
Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.
Tak fordi du har skrevet den!
Hilsen de glade forældre