Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke sove om dagen - 9 mdr.


7. juli 2012

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Signe

Tak for dit brev og hvor lyder det dejligt at far og datter har haft barsel sammen og at du og lillepigen nu har sommeren sammen hjemme :)

Planen for dagen ser rigtig fin ud, men jeres datter går lige nu igennem en stor udvikling og viser mere og mere selvstændighed. Hun protesterer naturligt mod at ligge på puslebordet, hun vil ikke have tøj eller sko på, hun lukker munden for skeen og vil spise selv og - hun vil ikke sove. Det er helt normalt at børn i denne alder har rigtig svært ved at overgive sig til søvnen, hun vil ikke, kæmper imod og vil hellere lege, være vågen, opleve, undersøge osv. Og det må hun naturligvis også godt, men stadig skal hun også have sin søvn.

Det er derfor vigtigt at du stadig prøver at holder fast i at hun skal sove i løbet af dagen, men en balance, hvor du giver hende mulighed for at falde i søvn og samtidig ikke presser hende unødigt, så hun begynder at forbinde det at sove med noget ubehageligt.

Mange børn vil i din datters alder sove samlet 2 ½ time i løbet af dagen. Ofte en kort formiddagslur på 45-60 minutter og så en middagslur på måske 1 ½ time og det er okay. Mange børn vil også have svært ved at falde i søvn lige over middag og det kan derfor være en god idé at du prøver at putte hende lidt senere, f.eks. kl 13.30-14.

For at imødekomme hendes lyst til at opleve og mærke verden, så vil det være en god idé at du lader hende sidde op i barnevognen og triller hende en tur. Lad hende sidde og mærke vinden i ansigtet, se på ting I kommer forbi, tal med hende undervejs og lad hende blive lullet til ro ved vognens ...


Annonce

... bevægelser og ved at lade hende få en masse indtryk. Det kan være en god idé at give hende en rosinbolle eller lidt frugt, som hun kan sidde og pille ved fordi det også gør hende træt at koncentrere sig om det. Banan og lidt mælk kan også være godt inden hun puttes til middagsluren. Ligesom det kan være en god idé at forsøge med en drypfri kop/flaske med vand, som hun kan drikke og falde til ro med - hun må gerne få den i barnevognen. Netop den drypfri kop vil hun også kunne få med sig i vuggestuen :)

Sørg for at I står op til samme tid hver dag uanset om det er hverdag eller weekend, for jo mere fast stå op tidspunkt I har, jo bedre vil du også kunne regne med faste sovetider i løbet af dagen.

Hold øje med klokken og hvornår hun plejer at falde i søvn og prøv at putte hende, når du fornemmer at kende det rette puttetidspunkt igen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis det er rigtig dårligt vejr og I er nødt til at være indenfor, så kan det være en god idé at du lægger dig med hende i dobbeltsengen og prøver at få ro på hende på denne måde, holder hende tæt, nogle gange lader som om du selv sover, sige ssh-ssh osv. så hun falder til ro og forstår at det er det I skal nu ... naturligvis passe på at hun ikke triller ned af sengen, for hun er jo meget mobil nu :)

Så selvom det er lidt frustrerende med en datter der lige nu bare ikke vil sove, men hellere vil lege og opleve, så er det tegn på en god og sund udvikling og du skal som sagt prøve at finde balancen mellem at stimulere hende og også kræve at hun får sin søvn - for hun har stadig brug for den :)

Rigtig meget held og lykke med hende :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Jordemoder

En jordemoder er uddannet til at hjælpe gravide, fødende og nye familier. Når du bliver gravid, så skal du i første omgang kontakte din læge. Lægen vil herefter automatisk sørge for at give besked til dit fødested, og dermed en jordemoder, som så vil indkalde dig til undersøgelse.

Som gravid er du, så vidt det er muligt, tilknyttet een jordemoder i hele graviditetsforløbet. Du (og din partner) vil blive kaldt til samtale og undersøgelser løbende gennem hele graviditeten, og I...

Læs mere i Babylex

Suttebehov

Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.

Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.

Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dine altid yderst brugbare svar. Det er en fantastisk service at kunne skrive til dig og få din kyndige vejledning igen og igen.

- Tak fra tvillingernes mor


Annonce