Annonce

Annonce

Svar: Svært ved at give slip - søvn


4. juli 2012

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Det er rigtigt godt at du allerede arbejder på at få din dreng til at sove uden brystet for det har stor betydning for hans evne til at kunne komme videre i søvnen. Men derudover handler det også meget om at puttetidspunktet skal være rigtigt.

Du skal forestille dig at der kører et søvntog og det handler om at springe på toget, når det holder ved perron. Hvis man kommer for sent til toget, så er det enormt frustrerende at vente på det næste tog. Kommer man for tidligt til toget, så er det ligeså frustrerende - det er altså bare frustrerende at vente, og hvis toget ikke er der, så kan man ligeså godt udnytte tiden og lave noget andet imens.

Når det lykkes dig at putte jeres dreng inden for 10-15 minutter, så har du ramt søvntoget, så er du nået at springe på toget, når det kom forbi. Men hvis putningen tager længere tid og han tydeligt bliver ked af det, frustreret og bare ikke vil sove, så er det fordi du ikke har ramt toget. Det kan ske både om aftenen og om dagen og nogle gange kan det være nødvendigt at se lidt mere på klokken end på barnet.

Når man har en dreng som du, der har tendens til at powernappe og ikke sover særligt lange lur, så får man naturligt lyst til at putte ham hver gang han gaber og viser træthedstegn og det er i og for sig også fornuftigt. Men nogle gange så risikerer man at få lullet ham i søvn lidt for tidligt og hvor han så når at powernappe og så vågner han igen og har egentlig ikke sovet helt nok og helt godt nok.

Derfor kan det nogle gange være bedre at aktivere ham, tumle med ham, eller lade ham sidde ...


Annonce

... op i barnevognen og trille ham en lang tur, hvor han kan sidde og kikke på verden mærke vinden i ansigtet osv. Og så først putte ham, når han tydeligt viser sig parat. Og her skal du så holde øje med klokken. For det kan godt være at du f.eks. tænker at han er træt og parat til at sove, når klokken er 12.30, fordi han gaber der, men faktisk så sover han ikke før kl er 13.30, når du triller ham og han selv får lov til at vise hvornår han er parat og det kan give dig en idé om, at han så måske ikke skal puttes før 13.30 ...

Så nogle gange når du bumper ham over brostenene, så luller du ham måske i søvn, hvor han egentlig ville have haft det rigtig dejligt med at blive aktiveret 20-30 minutter ekstra hvorefter han så måske ville være mere parat til at sove og derfor ville lægge sig til at sove når du puttede ham - uden gråd. Altså netop ville have lettere ved at give slip, som du selv så fint skriver.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og når det er sagt, så er der også børn der græder lidt før de skal sove. De kan gøre det i mange måneder, men vokser ofte fra det. Man siger at de har brug for at "lukke lidt overskuds energi ud" på denne måde. Det er en slags ventil for dem lige at græde lidt før de så bagefter er parate til at sove - og det er okay :)

Suttekluden er fin, fordi den kan virke lidt tryghedsgivende og genkendelig. Men de fleste børn er mellem 12-18 måneder før de kan bruge den bevidst, så det er fint at du giver ham den, men forvent ikke at han allerede nu kan putte sig med den :) Bare til orientering .. :)

Håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klumpfod

Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.

Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.

Drenge fødes hyppigere...

Læs mere i Babylex

Lægeundersøgelser baby og børn

I Danmark er det fastlagt ved lov, at alle børn skal tilbydes forebyggende helbredsundersøgelser ved egen læge. Det anbefales at bestille tid hos lægen, når barnet er henholdsvis 5 uger, 3 mdr., 5 mdr., 1 år, 15 mdr., 2 år, 3 år, 4 år, 5 år og 12 år.

Undersøgelserne indeholder også vaccinationer og en samtale med lægen, hvor I taler om barnets trivsel, og om barnet udvikler sig som forventet. Lægen vil måle og veje barnet og her se, om barnet følger sin vækstkurve. Barnets...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Mange tusinde tak for dit svar, jeg kan helt sikkert bruge det til noget!

Tak fra Karlas mor


Annonce