Annonce

Annonce

Svar: Søvn og temperament - 12 mdr.


3. juli 2012

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte mor

Tak for dit brev og velkommen til - det lyder for mig som om at der er flere ting som spiller ind hos jer og jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig.

For det første, så lyder det som om at jeres dreng altid har haft svært ved at sove. Han har haft svært ved at overgive sig til søvnen og har haft svært ved at sove roligt, når han så sov. Årsagerne til dette har sandsynligvis været mange forskellige ting de sidste år. En af årsagerne har været og er sikkert stadig, at amning har betydet rigtig meget for ham og at brystet har været hans søvnassociation. Det er det til dels stadig, men det lyder som om at I nu har fået lidt nye rutiner, som godt kan hjælpe jer fremover. Det er blevet bedre med at sove, efter du er stoppet med amning om natten ... et skridt frem er frem, selvom det nogle gange føles som om det ikke er det :)

Alder og udvikling spiller ind. Og med den alder jeres dreng har nu, så har han en stor motorisk uro, som gør at han er rastløs når han skal sove. Han har rigtig svært ved at finde fysisk ro, han har svært ved at få kroppen til at slappe af. Det kan her være en rigtig god idé at give ham et aftenbad og derefter give ham lidt massage og bevægelse af kroppen, så I på den måde hjælper ham til fysisk at slappe af. Et bad bør ligge 1-1½ time før han puttes for at have god virkning.

Mentalt er han stadig så lille at han ikke forstår, hvor I går hen, når han ikke kan se jer og føler sig derfor forladt og alene, når I er ude af syne. Han kan ikke forholde sig til at I er i stuen og han i soveværelset, men har brug for at se jer og mærke jer, for at vide at I er der for ham.

Han er begyndt i dagpleje og dette er naturligt en stor udfordring for ham og det er helt normalt at han reagerer. Han skal forholde sig til rigtig meget nyt og skal især forholde sig til at I jo netop er væk om dagen. Han kender ikke tid og ved derfor ikke når I afleverer ham og går fra ham, om I kommer igen om 5 minutter eller om 5 timer - det skal han stille og roligt lære, men det er svær og hård læring og det reagerer han naturligt på.

Alt hvad han oplever i løbet af dagen skal bearbejdes når han sover og derfor drømmer han ekstra meget lige nu. Og faktisk lyder det også som om at han først på aftenen, når han vågner med skrig og virker helt ukontaktbar og svær at trøste, faktisk har et anfald af natteskræk. Hos de fleste børn starter dette først omkring 18 måneders alderen, men det lyder faktisk til at være tilfældet hos jer og netop derfor han reagerer som han gør.

Prøv om I kan undgå at vække ham når I oplever dette. Altså undgå at tage ham med rundt i huset og i stedet tage ham over til jer. Du skriver at han ofte sover hos jer fra kl 02 om natten og jeg tænker at det kunne være en idé at I lige nu lader ham søge jer lidt mere og få den ekstra fysiske kontakt og nærhed. Det lyder som om at han har brug for det.

Du skriver at hans seng står op af jeres seng og at du arbejder på at få ham til at lægge sig i sengen. Jeg vil foreslå at du prøver at fjerne den ene side af tremmesengen og kobler de to senge sammen, så det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Stil evt sengene helt op ...


Annonce

... af væggen, så jeres seng på den måde "bare" forlænges i bredden. På den måde kan han ligge i egen seng og du kan ligge i din og du kan berolige ham med dine hænder, kærtegn osv. Læg dig ved siden af ham, læs en godnathistorie, vis ham billeder osv. og hold som nu fast i at han skal ligge ned og slappe af.

Hvis han har brug for ekstra nærhed og fysiske kontakt så kan han kravle ud af sin seng og putte sig ind til dig og sove videre og det synes jeg er okay. Det lyder som om at I har kæmpet rigtig meget med søvnen og at intet af det lige nu rigtigt virker og jeg tænker derfor at det handler meget om at I alle lige nu skal forsøge at få sovet bedst muligt og at I måske netop kan dette, hvis I kan sove sammen.

Det er som du også selv er inde på vigtigt med en nogenlunde fast rytme for dagen og da I lige nu arbejder på kun en lur dagligt, sender jeg her en plan for, hvordan en dag kan se ud:

Morgen 7.30: Havregrød, letmælk af kop

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, evt. frugtmos, vand af kop.

Frokost 11-11.30: Rugbrød med forskelligt smørbart pålæg, suppleret med kogte grøntsager, pasta, stykker af kød, fisk osv. Eller tilbydes varm mad til frokost - grøntsager, kartofler, ris, pasta, kød, fisk, sovs osv. Vand af kop.

Tilbydes en banan og en kop lun mælk og puttes til middagslur ca kl 12 og må her meget gerne sove 2-3 timer

Eftermiddag 15: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. En portion tykmælk med rugbrødsdrys, revne æbler eller lignende, vand af kop.

Før aftensmad 17: En tallerken med lidt forskelligt grønt imens du laver maden klar


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Aften 18: Familiemad, - almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, grøntsager, ris, pasta, kartofler, sovs. Der skal være mad i stykker og moset mad. Vand eller letmælk af kop.

Kommer i bad og får efterfølgende lidt massage og gøres klar til natten

Tilbydes en godnatgrød

Ammes og puttes ca kl 20.

Kan tilbydes vand i løbet af natten, hvis han vågner og er tørstig

Det er vigtigt, når du putter ham, at du ikke ammer ham til han sover helt, men arbejder på at han falder i søvn ved siden af dig uden at have brystet i munden. Det er vigtigt for at han kan komme videre i søvnen på egen hånd. Prøv derfor at amme ham og læs så for ham, så han falder i søvn til lyden af din stemme og uden brystet, men stadig får lov til at ligge og slappe af ved siden af dig. Vurder stille og roligt hvornår det så er tid til at putte ham i egen seng - samme godnatritual osv. men lidt mere på afstand af dig og stadig så han kan søge dig, når og hvis han har behov for det i løbet af natten.

At storebror flytter hjem vil naturligt også påvirke lillebror. Han forstår jo heller ikke hvor storebror er eller hvornår de skal se hinanden igen og det drømmer han naturligt også om og bliver påvirket af. På samme måde skal I naturligvis også være opmærksomme på at han jo også kan have ondt eller vågne fordi han ikke er helt rask - men det lyder som om at I er opmærksomme på dette :)

Så mange ting kan spille ind og jeg håber at jeg har givet lidt idé om, hvad der mon er tale om hos jer og hvordan I kan prøve at komme lidt videre.

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Prævention - efter fødsel

Man kan godt blive gravid kort tid efter en fødsel - også selv om man ammer. Har I lyst til at genoptage jeres sexliv, er det derfor en god idé at finde en brugbar præventionsform.

Så længe du ammer, bør du ikke tage p-piller eller mini-piller, fordi østrogen nedsætter mælkeproduktionen, og fordi man endnu ikke kender langtidsvirkningerne, når medicinen går i modermælken.

I stedet kan det være en god idé at bruge kondom, også fordi det beskytter dig mod infektion....

Læs mere i Babylex

Jordemoder

En jordemoder er uddannet til at hjælpe gravide, fødende og nye familier. Når du bliver gravid, så skal du i første omgang kontakte din læge. Lægen vil herefter automatisk sørge for at give besked til dit fødested, og dermed en jordemoder, som så vil indkalde dig til undersøgelse.

Som gravid er du, så vidt det er muligt, tilknyttet een jordemoder i hele graviditetsforløbet. Du (og din partner) vil blive kaldt til samtale og undersøgelser løbende gennem hele graviditeten, og I...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for kampen i medierne mod ’skrig dig i søvn’ metoden. Den er godt nok sej!

Jeg videresendte dit indlæg fra din egen side til en kollega, som var grædefærdig af tvivl over om hun var en dum og dårlig mor, når hun bare blev ved med at gå ind til sin grædende søn om aftenen. Hun var simpelthen så lettet og følte sig så godt bakket op. Hun havde fået mange ’gode råd’ fra venner og familie, som også havde forsikret hende om at hun både forkælede barnet og gjorde det utrygt (?!?) med sin inkonsekvens og blødsødenhed.

Det er en vigtig, vigtig kamp du kæmper for at få spredt et væsentligt budskab!


Annonce