Annonce

Annonce

Svar: Natteroderi - baby 6 måneder


2. juli 2012

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Mor

Tak for dit brev og velkommen til :)

Jeres datter gennemgår en meget stor udvikling netop nu, der sker rigtig meget med hende både motorisk og mentalt og netop når børn tager disse store udviklingsspring, så sover de naturligt også ofte dårligt.

Motorisk handler det om at hun lige nu begynder at kunne flytte mere på sig. Hun triller omkring, sparker, bruger sine hænder, griber ud osv. og er meget bevidst om rummet hun er i, legetøj hun ser og vil have fat i osv. Hun forsøger sandsynligvis også at krybe efter det, trække eller skubbe sig frem og måske går det ofte baglæns til stor frustration, fordi det er det modsatte hun vil.

Den motoriske uro i kroppen påvirker hende også om natten og det betyder at hun får sig lagt i stillinger som hun ikke mestrer at komme væk fra. Hun triller over mod sengens side, skubber sig op i hjørnet, sparker dynen af osv. og hun har brug for at du hjælper hende med stillingskift om natten.

Det mentale handler om at netop fordi hun begynder at opleve verden mere bevidst, kan bevæge sig lidt mere rundt, får lidt mere fornemmelse for rummet osv. så oplever hun også mere og får flere stimuli - og dermed drømmer hun også mere. Børn vil derfor naturligt i denne alder sove meget uroligt, de vil vågne op, småklynke, kan ligge og virre med hovedet, slå ud med armene, græde og nogle gange også grine i søvne, netop fordi de drømmer rigtig meget.

Natteroderi hører således alderen til og ændrer sig med tiden. Det der er vigtigt er at du ikke begynder at indføre dårlige vaner i løbet af natten, at du f.eks. ikke begynder at tilbyde hende en sut eller give hende brystet i munden hver gang hun vågner, for så risikerer du at hun får en vane med kun at kunne sove med dette ... din nærhed, kærtegn, stillingskift osv. er fint :)

Du skal naturligvis sikre dig at hun ikke søger ...


Annonce

... dig om natten fordi hun har brug for mælk og at hun således får både mad og mælk nok hele dagen igennem. Jeg vil derfor lige sende dig en plan for, hvordan en dag kan se ud nu:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover videre

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop

Formiddag 9: Frugtmos (jerntilskud), frisk blød frugt i hånden at gumle på, vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16: Frugtmos, frisk frugt i hånden og ammes ofte også her

Powernapper evt. men nogle gange kan den springes over

Aften 18: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk, suppleres igen med lidt agurk eller lignende at gumle på, vand af kop

Ammes og puttes til natten ca kl 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt fra begge bryster, det der også kaldes et drømmemåltid og forsøg herefter at få hende til at sove uden brystet til næste morgen tidligt.

Vågner hun i løbet af natten og søger brystet, så giv hende det, men gør det kortvarigt, så hun ikke fylder sig med mælk og så hun lærer at sove videre. At sove igennem i denne alder er af at sove 5-6 timer uden mælk og det kan I godt arbejde på nu, men det er en forudsætning at hun får både mælk og mad nok hele dagen igennem :)

Prøv også at koble hendes tremmeseng til jeres seng. Fjern tremmerne fra den ene side og sæt de to senge sammen, naturligvis sikre dig at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt. På den måde kan du lærer hende at sove i egen seng, samtidig med at du kan ligge ved siden af, berolige og betrygge med dine hænder, kærtegn osv. og stadig hjælpe hende videre i søvnen uden at du behøver tage hende op :)

Rigtig meget held og lykke, håber du er hjulpet videre på vej :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Amning og medicin

Når du spiser og drikker, så går det du indtager via din blodbane over i mælken og vil således blive overført til dit barn. Derfor er det meget vigtigt at du taler med din læge, hvis du har behov for at tage medicin, når du ammer dit barn.

Der kan være mange grunde til at man får medicin, når man ammer. Der kan være behov for smertestillende, der kan være behov for antidepressiv medicin, antibiotika og mange andre ting og der findes næsten altid præparater, som kan tages selvom...

Læs mere i Babylex

Babynest

En babynest er oprindeligt en svensk opfindelse, som efterhånden har spredt sig over hele verden. Også i Danmark er det meget populært at bruge en nest til sit barn.

En babynest kaldes også en babyrede, og den bruges til at lægge dit barn i, når du gerne vil have, at dit barn skal føle sig omsluttet og holdt, og du ikke selv kan have dit barn i armene. Det vil sige, at hver gang du lægger dit barn fra dig, fordi du f.eks. skal ordne vasketøj, lave mad, tale i telefon eller...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for en god brevkasse. Den har i mange sammenhænge givet mig brugbare svar på de spørgsmål, der dukker op for en førstegangsmor.

De bedste hilsener
Den forvirrede førstegangsmor


Annonce