Annonce

Annonce

Svar: Hvordan putter vi rigtigt?


2. juli 2012

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Louise

Tak for dit brev og velkommen til :)

Der er sandsynligvis flere ting der spiller ind hos jer og jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig, så må du selv vælge til og fra i forhold til, hvad du synes du kan bruge :)

Når jeg læser din beskrivelse, så lyder det som om at I ikke rigtig har nogen fast rytme. Det er lidt forskelligt, hvornår dagen begynder og hvornår jeres dreng sover i løbet af dagen og det er på mange måder fint at lade ham selv styre det - hvis det fungerer - men faktisk tror jeg at det hos jer ville hjælpe, hvis I forsøge at få lidt mere fast rytme ind. Det betyder at I skal begynde at vække ham om morgenen, hvis ikke han vågner af sig selv, så han naturligt kommer op til samme tid hver dag. Det betyder også at han skal have sine måltider til faste tider hver dag, ligesom han skal puttes til sine to lure til fast tid - og det betyder at han sandsynligvis vil begynde at sove lidt tidligere end han gør lige nu .. og måske også spise lidt mere.

Hvordan dagen fungerer, hvordan hele dagens rytme er, vil naturligt have betydning for hvordan aftenen og natten også fungerer. Du spørger om du skal tage ham ind i stuen igen om aftenen eller om du skal give ham grød - og svaret til dette afhænger helt af hvordan hans rytme generelt er. Som du beskriver det lige nu, så nej, så skal han ikke ind i stuen igen, hvis han sover om dagen som jeg skitserer og ja, han må meget gerne få en godnatgrød som del af sit putteritual.

En dagsplan ser således ud:

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt at gumle på og tilbydes også frugtmos (jerntilskud), vand af kop.

Puttes til formiddagslur ca 9.30, sover her måske 45-60 minutter

Frokost 11.30: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med grøntsagsmos med kød eller fisk. Det kan være rester fra aftensmaden eller mos fra glas. Det er vigtigt at han får både mod og hapsere. Vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca kl 13-13.30. Tidspunktet variere efter hvor lang en ...


Annonce

... formiddagslur han har taget. Må her meget gerne sove 1 ½ -2 timer og du må gerne trille ham i barnevognen for at holde ham sovende og sikre ham en længere lur midt på dagen.

Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. Tilbydes lidt tykmælk med revne æbler, rugbrødsdrys eller lignende, vand af kop.

Aften 18: Udgangspunktet er familiemaden, almindelige børnevenlige retter som pasta med kødsovs, boller i karry, frikadeller med kartofler og sovs. Laks fra ovnen, rødspættefilet, fiskefrikadeller osv. Der skal være mad i stykker og også moset mad. Vand af kop.

Kommer i bad og gøres klar til natten .

Tilbydes en godnatgrød ca kl 19.30


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Ammes og puttes til natten derefter

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt fra begge bryster og sover uden yderligere mælk til næste morgen tidlig hvor dagen starter med morgengrød.

Ud over at arbejde på rytmen i løbet af dagen, så er det også rigtig vigtigt at jeres dreng nu lærer at sove uden at have brystet i munden. Det lyder som om at han er afhængig af brystet for at sove og derfor vågner gentagende gange og søger brystet hver gang, for at kunne sove igen.

Det er derfor vigtigt at du lige nu arbejder på at lære ham at sove uden bryst. Han skal stadig ammes 3 gange i døgnet og have sin mælk, men det er vigtigt at han puttes fra din favn og ned hvor han skal sove lige der, hvor han registrerer hvor han bliver lagt. Så han lige når at fornemme at han ligger i sengen og ikke med brystet i munden. Han skal ikke være vågen og grædende, når du putter ham, men døsig og lige ved at falde i søvn, - lige der hvor øjnene kører rundt i hovedet og du tydeligt kan fornemme at han er ved at sove, lige der skal du flytte ham og putte ham.

Han er også i separationsfasen og det påvirker ham naturligt også i øjeblikket, så han drømmer mere og også søger ekstra fysisk kontakt og nærhed. Og han skal naturligvis mærke at du er der, at han ikke er forladt. Men prøv med dine hænder, kærtegn, beroligende ord osv. og uden brystet .. :)

Håber du / I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vedligeholdelse af barnevogn

Med det danske vejr skal en barnevogn kunne tåle lidt af hvert, men hvis man vil have at den skal kunne holde længe, så er man nødt til at gøre sig nogle tanker om vedligeholdelse og også medtænke at bruge tid på vedligeholdelse.

For eksempel kan kalecherne ikke tåle stærkt sollys, så vognen skal ind i skyggen, hvis man vil undgå, at den falmer. Stellet kan heller ikke tåle salt fra snesjappet og skal derfor skylles af, når man kommer hjem, hvis man vil undgå rust. Og kassen...

Læs mere i Babylex

Røgede fisk og børn

Grillede og røgede fisk kan have et højt indhold af PAH (tjærestoffer), som kan være kræftfremkaldende. Derfor bør man ikke spise store mængder røget og grillet fisk, men det kan indgå som en del af en varieret kost.

Til børn er det en god idé at følge disse råd:

- Anvend så vidt muligt koldrøgning, fremfor varmt røgede fisk.

- Undgå røgeksponering af spiselige flader. På grillen bør fisken pakkes ind i folie.

- Vær opmærksom på at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når man læser din brevkasse får man indtryk af at mødre har lettere ved at betro sig til dig via brevkassen, samt at du ligesom kan noget i forhold til at "ramme" plet i forhold til, hvad det er folk har behov for.

For mit vedkommende har dine svar kunne give mig noget andet og mere værdifuldt i forhold til min rolle som mor som mine egne sundhedsplejersker (jeg har haft en 4 - 5 stykker) ikke har kunne give mig.

Tak fra en taknemmelig mor


Annonce