Brev:
Konsekvens i opdragelse
Kære Helen
Jeg skriver til dig for at få et par gode råd om opdragelse.
Vi har en søn på 2.5. Han er en fantastisk dejlig og glad dreng, ... og han har svært ved at tage et nej for et nej. Det er måske meget typisk for en dreng på hans alder, men jeg vil gerne lige høre om vi takler det ok.
Det der sker er at han ofte ikke stopper sin (u)gerning, når vi siger nej. Det kan f.eks være at han tegner på bordet, tager chokolade i skabet eller trykker på fladskærmen. Måske er vi ikke lige ved siden af ham når han gør disse ting, og vi siger nej og stop, indtil vi kan nå at fjerne ham fra sit forehavende og imens bliver han ofte mere og mere ivrig for at fortsætte.
Andre gange synes han det er sjovt f.eks at løbe ud af døren i nattøj, eller på anden vis at gøre det til en leg, at vi skal "jagte ham" hvis han f.eks skal have en jakke på osv. Hvordan takler vi sådanne situationer?
Vi er for nylig flyttet i et bofællesskab hvor der er præcise regler omkring spisning. Han ved, at hvis han ikke sidder på sin stol mens der spises, må vi gå hjem. Hvis han hopper ned fra stolen (i det ...
... kvarter der spises) får han en påmindelse og bliver sat op igen, - kravler han ned igen, så går vi hjem. Men måske skal han ingen advarsel have, når han kender reglerne? Jeg tænker jo også at han er et barn der måske bliver optaget af noget spændende og derfor glemmer reglerne, så derfor påmindelsen. På samme måde er der regler for at børnene ikke må løbe i spisesalen, jeg er enig, men tænker også at børn jo løber, og voksne går, derfor skal de som minimum mindes om det først.
Denne form for advarsel+konsekvens bruges også i andre situationer; vi må stoppe legen/gå hjem, hvis han ikke opfører sig ordenligt.
Eftersom det virker rimelig effektiv iforhold til en almindelig irettesættelse (feks et nej uden konsekvens), er jeg bange for at brugen af konsekvens eskalerer lidt for os som forældre, og jeg synes nogle gange at vi ofte siger "hvis du ikke, ... så...! Hvilket jeg faktisk ikke bryder mig om, da der jo ligger både en trussel og en konsekvens i det. På den anden side er der jo konsekvenser for alt hvad man gør, og det er han jo også ved at lære...
Hvad tænker du om det?
Kærlig hilsen
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
22. november 2024 | Opdragelse | 3 år
Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....
17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....
31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...
Viden om børn:
Kravle
De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.
Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...
Søskende
Det er helt normalt at der kan opstå jalousi, når der pludselig kommer en lille ny, som kræver at få noget af den opmærksomhed, der tidligere var forbeholdt storesøster eller storebror. Her er lidt råd til hvordan du kan imødegå nogle af de problemer der kan opstå:
- Husk at give den store opmærksomhed. Vær opmærksom på at den store har savnet dig imens du har været indlagt med den lille ny. Gør familien opmærksom på at de gerne må komme med gaver til den lille, men det er næsten...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar til min ældste søn og hans spørgsmål om ’bierne og blomsterne’. Vi har læst et par bøger sammen, han grinede rigtig meget … men fik stillet sin nysgerrighed!
Det var en rigtig god idé at læse bøger sammen, for du har jo fuldstændig ret: Det kan være grænseoverskridende for både barn og voksen af snakke om den slags sammen, mens en bog oplyser nøgternt og godt. Intimsfæren bevares intakt, genialt!