Annonce

Annonce

Svar: Hvor meget må/bør børn lære?


20. juni 2012

Kategori:
Alder:
21 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Jeg kan sagtens forstå din bekymring og alle dine tanker og naturligvis spiller den skolegang både du og din mand har haft, også ind og giver nogle ekstra tanker om jeres datters fremtid og hvad der vil være bedst for hende.

For det første så synes jeg ikke man skal forhindre børn i at lære. Hvis jeres datter viser interesse for at lære tal, farver, bogstaver osv. så skal I naturligvis lære hende dette og ikke holde igen, fordi I så tænker at det kan "skade" hende at lære det senere. Det er dog ikke det samme som at pace hende - der er altså forskel på om I bevidst styrer efter at lære hende noget bestemt eller om I lader hendes lyst være det styrende for hvad hun lærer ... Det er som du skriver vigtigt, at "den del hun kan lege ind nu, skal hun naturligt have lov til".

I forhold til skole, så vil jeg anbefale at I til den tid vælger en skole med et højt fagligt niveau, hvor man prioriterer netop fagligheden og hvor der netop er mulighed for differentieret undervisning. Netop problematikken med at det er mere "in ikke at lave noget" og at man bliver "mobbet hvis man laver sine lektier" kommer man normalt uden om, hvis man vælger en skole som netop vægter det faglige højt og I må her I må her vælge ud fra hvad skoler I har i jeres nærhed og se både på hvad tilbud de kommunale og de private skoler tilbyder.

Der er ingen tvivl om at børn kan mere, når de starter i skole i dag, end vi kunne da vi startede i skole i 70´erne og 80´erne. Børn får allerede i 0.klasse / børnehaveklassen, kendskab til tal og bogstaver og de fleste knækker læsekoden i 1. eller 2. klasse. Du kan på undervisningsministeriets hjemmeside uvm.dk finde bekendtgørelser om undervisningsmål for de forskellige klassetrin.

Med hensyn til hvornår hun skal starte i skole, så vil I tage stilling til dette sammen med børnehaven og deres indtryk af hende til den tid. ...


Annonce

... De fleste børn starter i skole det år, hvor de fylder 6. Så nogle børn er 5 år, andre er 6 år og atter andre har bedst af at vente til de er 7 år. Det er rigtigt at man godt kan tænke, hvordan det vil gå, når hun så kommer i puberteten osv. men det er der jo i princippet ingen af os der ved og jeg synes altid at udgangspunktet må være "hvad er bedst for barnet nu" og hvis det skønnes bedst at jeres datter starter, så bør hun starte. Skønnes det bedre at hun vil have glæde af at være et år mere i børnehaven, så er det sådan det er. Udgangpunktet er hvad der er bedst for hende nu og ikke hvad man måske kan forestille sig vil ske om 5 år eller mere ... :)

Når børn starter i skole, så er der ikke nogen forventninger om at de skal kunne læse eller regne. Men de skal have en lyst til at ville lære det. De skal interessere sig for tal og bogstaver og de skal have lyst til at forsøge at skrive dem og skal også ville øve sig i at lære dem. De skal også virke parate til nye udfordringer, de skal have lyst til og se frem til at skulle starte i skole. De skal kunne tage imod en fælles besked, så når læreren siger noget til dem alle, så skal hver især kunne fange det og gøre det. De skal kunne sidde stille i mindst 20 minutter og koncentrere sig. De skal kunne tage tøj af og på og kunne snøre deres sko og kunne gå på toilettet selv og også tørre sig og vaske deres hænder. De skal kunne stå på et ben, kunne kaste og gribe en bold og skal også kunne holde på en blyant og føre den i bevidste bevægelser.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I forhold til hvad børn skal kunne, når de er 2, 3, og 4 år gamle, så vil jeg anbefale dig at læse min bog "Helens bog om dit barns udvikling", som går op til 36 måneder. Du kan også læse bøgerne "Forstå dit barn" af Stein Erik Ulvund. Det er en bogserie der dækker 0-8 år og det kan give lidt overblik over de forskellige aldre :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hoppegynge

En hoppegynge anbefales ikke. Sundhedsstyrelsen skriver: "Til sunde børn frarådes hoppegynge og gangstole, da de forsinker normal udvikling. For handicappede børn gælder særlige regler, spørg sundhedsplejersken, lægen eller fysioterapeuten". Kilde, Sunde Børn, sst. 2003.

En hoppegynge belaster barnets ryg og ben og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge, det er ren underholdning og det kan barnet få på anden måde. Når barnet sidder i en hoppegynge er det en...

Læs mere i Babylex

Sove inde

Når barnet sover inde, så er det sikreste at sove i egen seng, men i samme rum som forældrene - i hvert fald, når der er tale om et spædbarn. Det nedsætter risikoen for vuggedød.

Vælger du at sove sammen med dit barn, skal dit barn have ligeså meget plads, som hvis det sov i egen seng. Det skal have sin egen dyne og skal sove på en fast madras uden løse lagner, tæpper eller lignende.

Temperaturen skal være mellem 18-20 grader og barnet skal iklædes tøj, der passer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.

De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!

Tak fra drengens forældre


Annonce