Annonce

Annonce

Svar: Putteterror


18. juni 2012

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev og velkommen til :) dejligt at høre at du har fulgt med på sidelinjen og nu har fået lyst til selv at skrive...

Netop i 13-14 måneders alderen oplever forældre ofte at barnet protesterer over at skulle sove. Det at blive puttet er forbundet med gråd og barnet klynger sig til sine forældre, vil tydeligt ikke ligge alene og har meget svært ved at ligge for sig selv.

Mange forældre oplever deres børn ekstra klyngende, når de er i 8-10 måneders alderen. Det jeg også kalder separationsfasen, hvilket ofte hænger sammen med at de i den alder begynder at kravle og dermed udforske verden lidt mere på egen hånd. Og så sker det samme igen når barnet bliver 13-14 måneder og ofte begynder at gå mere omkring. Jeres datter er nu begyndt at gå og dermed opleve verden mere og mere på egen hånd og det er et stort udviklingsspring hun derfor lige nu gennemgår.

Man kan tale om en separation-gentilnærmelses-fase, hvor barnet på den ene side søger væk fra forældrene og på den anden side også klynger sig ekstra meget. Og det er nødvendigt. Barnet har brug for at klynge sig, barnet har brug for at føle sig ekstra tilknyttet mor eller far for at kunne separere sig. Man kan ikke separere sig, hvis man ikke er tilknyttet

Jeres datter er stadig så lille at hun ikke har hjernemæssig bevidsthed om at I er der, når hun ikke kan se jer. Hun kan ikke forholde sig til at I er i et andet rum end hun er. Hun forstår ikke at du er i køkkenet, når hun er i stuen eller at I stadig er der, når hun ligger i sin seng på værelset. Når hun ikke kan se jer, så føler hun sig forladt og alene. Først omkring 16 måneders alderen vil hun begynde at få lidt bevidsthed om at I ikke er forsvundet helt.

Det er derfor en rigtig god idé at I lige nu prioriterer at sidde hos hende, når I skal sove og i den forbindelse vil jeg foreslå jer, at I ændrer på putteritualet, så hun med det samme puttes i egen seng på værelset. som det er hos jer, får hun vælling i stuen - det har fungeret rigtig godt, men det fungerer ikke nu og det handler sandsynligvis om at hun netop oplever det som at separationen bliver forstærket.

Det at skulle sove vil altid være forbundet med adskillelse fra forældrene, så når man vælger at lave halvdelen af ritualet i stuen, så er der en risiko for, at jeres datter oplever det at skulle flytte over i sin egen seng, som noget der ikke er helt så rart og trygt. I forlader jo det hyggelige, det rare for at komme i seng og I signalerer derved, at nu slutter det dejlige, og i stedet starter "den forfærdelige" separation. Derfor vil det være en rigtig god idé at I nu forsøger at putte hende i seng med det samme. Evt. give hende flasken med mælk på skødet ved siden af sengen og læse lidt historie og ...


Annonce

... så få hende over i sengen, læse videre, stadig sidde der, holde i hånden osv.

Stille og roligt skal flasken dog helt væk og det vil være rigtig godt, at hun begynder at få mælk, derefter børstet tænder og så bliver puttet. Jeg vil foreslå jer at I indfører en godnatgrød som en del af hendes putteritual, så I er sikre på at hun får mad og er mæt inden hun skal puttes og sammen med grøden kan hun så få lidt mælk af en kop.

Mængden af mælk i flasken bør skrues ned, så hun får mindre og mindre og tilsidst helt kan undvære. Hvis hun har behov for ekstra væske og I derfor gerne vil bibeholde flasken om aftenen, så giv hende vand i flasken, så hun får sit væskebehov dækket, men så hun får noget der ikke skader hendes tænder. Så grød og mælk, derefter børstet tænder og så puttet med godnathistorie, sang osv. og evt. lidt vand, hvis hun er yderligere tørstig.

Hvis det lige nu virker for svært at gå direkte fra ritualet i stuen og over til at putte i egen seng med det samme, så kan en måde at gøre det på også være at give en kop lun mælk i stuen (kop i stedet for flaske), putte lidt og så børste tænder, give hende vand i sengen og der samtidig læse lidt for hende, synge lidt, holde lidt i hånden osv. På den måde vil I på sigt lettere kunne "komme til at springe mælken over" i stuen og så gå direkte til det I plejer med vand, historie og godnatsang i sengen ...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det kan være en idé at fjerne tremmerne fra den ene side af hendes seng og koble hendes seng til jeres seng. I skal naturligvis sikre jer at hun ikke kan komme til skade og at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Men så kan hun blive puttet i egen seng, samtidig med at I kan være lige ved siden af hende, holde i hånden, berolige, betrygge osv. Det kan godt give hende ro til at falde mere trygt i søvn og når hun så vågner senere i løbet af natten, så kan I på samme måde give hende nærhed og ro, så hun stadig sover videre - tæt på jer men stadig i egen seng. I stedet for at hun ligger i smørhullet :)

Hvis hun normalt sover på eget værelse, så kan I prøve at putte hende direkte i tremmesengen fra starten, men hvis hun er helt ulykkeligt og tydeligt ikke vil ned i sin seng og forbinder den med noget der ikke er rart, så kan det også være en idé at lægge jer sammen med hende på en stor madras på gulvet. På den måde lærer hun igen at det at skulle sove er noget dejligt og noget hun kan se frem til. I kan sidde ved siden af hende, når hun skal sove, stadig læse højt osv. og give hende den nærhed hun behøver og stille og roligt, kan hun så igen lægges i egen seng og samme ritual bibeholdes og I er der :)

Jeg håber at ovenstående giver lidt idé om hvad der foregår i jeres datter i øjeblikket og hvordan I kan komme lidt videre.

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Angst hos børn

Børn vil i løbet af deres liv have perioder, hvor de er bange for forskellige ting. Man kan skelne lidt imellem frygt og angst. Barnet kan f.eks. blive bange for en stor hund der står og gør - her er der tale om frygt, og det kan være hensigtsmæssigt, fordi det er med til at holde barnet fra en situation, som måske kan være farlig.

Angst ligger lidt dybere og det kan f.eks. være når barnet ikke kan falde i søvn på grund af f.eks. tordenvejr. Når barnet oplever angst, så oplever...

Læs mere i Babylex

Akupunktur

Der findes mange former for akupunktur. Oprindeligt er akupunktur en gammel kinesisk behandlingsform, som går ud på, at man ved at sætte nåle ind forskellige steder i kroppen, blandt andet kan bedøve eller lindre smerte.

Behandlingen har været brugt i mange tusinde år. Det er en behandling, der baserer sig på en holistisk opfattelse af kroppen og hvor man med nåle regulerer energiblokeringer i kroppen.

Akupunktur er blevet mere og mere almindeligt at bruge i...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.

Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.

Så tusind tak for din hjælp!

Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder


Annonce