Svar: Gider ikke spise aftensmaden
Kære Nadia
Tak for dit brev :)
Jeg vil begynde med et svar på dit sidste spørgsmål om hvorvidt du allerede skal begynde at ændre rytme - og ja, det synes jeg du skal. Dette fordi den rytme din datter har, naturligt vil spille ind på flere af de andre spørgsmål du stiller og nogle ting vil måske løse sig netop fordi du forsøger at skabe den rytme, som din datter skal have, når hun starter i vuggestue.
Det vil derfor være en rigtig god idé at I begynder at stå op til den tid, du regner med at skulle starte dagen, når hun skal i vuggestue. Det at stå op til samme tid hver dag, uanset om det er hverdag eller weekend vil påvirke hendes indre ur og vil også påvirke hendes rytme for resten af dagen. Det har altså betydning for hendes behov for mad, spisetidspunkter og også hendes søvnbehov og hvad tid hun sover på dagen igennem.
Hvis stå op tidspunktet I har nu, bliver det samme, når hun starter i vuggestue, så skal du ikke ændre på noget. Så følger du bare den rytme I har og så vil dette regulere sig ind stille og roligt. Hun vil naturligt godt kunne blive ekstra træt, når hun starter i vuggestue og her vil hun så kunne sove det ekstra - det modsatte vil også kunne ske, at der sker så meget nyt og spændende at hun har sværere ved at sove og så vil hun måske sove det mindre i en periode. Her må du se hvad hverdagen bringer.
Det vil være en god idé at fjerne amningen om formiddagen før hun starter i vuggestue, så hun har lært at sove uden bryst / mælk inden denne lur. Her kan hun så suppleres med ½ bolle med lidt smør og ost, ved siden af den frugt hun allerede får. Og med hensyn til mælken inden middagsluren, så synes jeg du skal overveje om hun vil have glæde af en flaske. Du behøver ikke give flaske, du kan fint amme hende aften, sen aften og tidlig morgen når hun ...
... bliver 8-9 måneder, men hvis hun vil tage imod en flaske, så kan det være dejligt for hende, at få den at sove på. Det giver en ro og gør måske at hun sover bedre og også har lettere ved at overgive sig til søvnen. Så nogle gange er flaske en god idé og det kan være en idé at forsøge dette før hun starter.
Ellers kan pædagogerne prøve med lidt mælk af en kop inden putning. Du kan tale med dem om, hvordan de gerne vil gøre det, da du jo plejer at amme på dette tidspunkt. Det er synd for både din datter og for pædagogerne, hvis hun aldrig har fået andet end bryst og så pludselig helt skal undvære - det kan næsten kun give gråd og ulykkelighed ...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er helt rigtigt at det måske vil være nødvendigt i en overgangsperiode at give hende aftensmad tidligt, fordi hun bliver for træt om aftenen og er så fyldt op med indtryk og stimuli hele dagen igennem, at hun ikke kan overskue at spise, til normal spisetid. Også her må du være fleksibel og det er helt okay at gøre som du har tænkt - tilbyde aftensmaden tidligere og så stille og roligt flytte tidspunktet og komme ind på normal spisetid for jer igen.
Du skal sørge for at hun får mange små måltider dagen igennem og du skal hjælpe hende med at få mad nok, netop fordi hun ikke er ældre end hun er, bliver træt og har svært ved at overskue det hele. Men du skal modsat ikke gå op i om hun spiser x antal gram. Det vigtigste lige nu er at hun spiser, er glad for at spise, forbinder det med noget dejligt og rart og så skal du naturligvis også se på, hvordan hun trives og udvikler sig. Det at starte i vuggestue vil måske også gøre noget ved appetitten, - måske bliver hun en af dem, der spiser rigtig godt til frokost, fordi hun nyder selskabet af de andre børn, - det er hørt før :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Børneeksem
Børneeksem hedder også atopisk eksem eller dermatitis. Barnet får meget tør hud og hos de små børn kan eksemet sidde over alt på kroppen. Hos de lidt større børn sidder eksemen ofte i albuebøjninger og knæhaser.
Atopisk eksem kaldes børneeksem fordi det stort set kun rammer børn og ofte starter indenfor det første leveår. Hvis barnet har meget eksem og er generet af dette, vil det altid være en god idé at få barnet undersøgt, for at afklare om eksemen skulle hænge sammen med...
Barneseng
Når man skal vælge seng til sit barn er der visse ting, man kan gå efter. Noget af det vigtigste er at sengen er sikkerhedsmæssigt i orden.
Forbrugerrådet tester jævnligt de børnesenge som er på markedet og her ser man bl.a. på at sengen skal kunne tåle at blive slået, banket på og hevet i. Sengene bliver tjekket for at barnet ikke kan få fingrene i klemme og at tremmeafstanden er korrekt, så barnet ikke kan komme i klemme med sit hoved og sidde fast i sengen.
Den...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.