Annonce

Annonce

Svar: Aktivitet og mad


8. juni 2012

Alder:
17 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Jeg er helt enig med dig i at det er et skråplan, at jeres dreng ikke sidder ved bordet, når han spiser, men får lov til at gå rundt og komme hen til dig, hvor han så får en skefuld mad i munden ... Det går ikke :) Derfor er I nødt til at lave lidt regler om, at når han spiser, så sidder han ved bordet, i sin høje stol.

Du skal naturligvis servere mad, som han kan spise. Gode børnevenlige retter og mad som han selv kan styre med gaffel, ske og med fingrene. Hvis det går lettere med at spise med fingrene, er det okay, bare han spiser :)

Hvis du skønner at han har brug for mere mad, når han giver tegn til at ville fra bordet, så må du godt sige til ham at han skal spise lidt mere "spis lige lidt frikadelle, så kan du gå fra bordet bagefter" eller lignende. Men det er en balance, for du skal ikke presse ham til at spise, hvis han har vist tegn på at være mæt. Så er det i stedet bedre at lade ham rejse sig og gå fra bordet. MEN, når han så efter lidt tid kommer tilbage til bordet, fordi han kan spise mere, så skal du kræve at han sætter sig på sin stol. "Du må godt få mere. Sæt dig på din stol, så får du lidt ekstra" eller lignene. Så han hele tiden forbinder det at spise, med at sidde på stolen.

Det samme gælder også i løbet af dagen, det er slut med at komme ud i køkkenet og du så stikker ham et eller andet i hånden og han så løber rundt med det. Hver gang han giver indtryk af at være sulten og han skal have mad, så skal han sætte sig på sin stol, så han hele tiden forbinder det at spise med at sidde på stolen ved bordet. Det er en simpel regel, som du bør hjælpe ham med at følge.

Om aftenen kan han godt være træt og det kan være svært at overskue måltidet. Da I også er adskilt i løbet af dagen, kan han godt have ekstra meget brug for at mærke dig og derfor kan det nogle gange være en god idé ...


Annonce

... at bruge dit skød som "mellemstation". Så han starter med at sidde på sin stol, og når han ikke vil det mere, så kommer han over på skødet hos mor eller far og spiser færdig derfra. Evt. får lidt mad fra jeres tallerken, fordi det smager bedre synes han og derefter kan han så komme ned og lege. Men så han stadig holdes ved bordet til han er færdig med at spise.

Han skal stadig have mange små måltider dagen igennem, for at få sit behov for mad og næring dækket. Og det er rigtig fint at give ham en godnatgrød som del af hans putteritual. Den bør serveres adskilt fra aftensmaden. En plan for dagen kunne se således ud:

Morgen: Havregrød, letmælk af kop.

Formiddag: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. Vand af kop.

evt. formiddagslur

Frokost: Rugbrød med forskelligt smørbart pålæg suppleret med kogte grøntsager, hårdkogt æg, pasta eller lignende. Må også meget gerne få varm middagsret til frokost bestående af kød, fisk, grøntsager, karofler, ris, pasta osv. som han også får i vuggestuen. Det er fint. Vand af kop.

Middagslur


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. En portion tykmælk med revne æbler, rugbrødsdrys, mysli eller lignende, vand af kop

Før aftensmad: En portion råkost eller lidt grønt at gnave i, vand af kop.

Aften: Familiemad, almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, grøntsager, katofler, ris, pasta, sovs. Letmælk af kop.

Kommer i bad, gøres klar til natten.

Godnatgrød, mælk af kop og puttes.

Det er vigtigt at I spiser sammen og at det er hyggeligt at sidde ved bordet. Det skal være noget I prioriterer som familie. Giv ham mad, som han selv kan spise og giv ham madro til at gå igang. Tal også lidt med ham om dagen, oplevelserne osv. så der er en hyggelig stemning og så lysten til at sidde ved bordet er større :)

Jeg håber at ovenstående hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Autostol

Til transport i bil skal barnet sidde i en godkendt autostol. Det lille barn skal helst sidde fastspændt med ryggen mod kørselsretningen.

Autostole skal være godkendt efter ECE (R)-44-03 eller 44-04. Der skal være et E-mærke på stolen, og den lange talrække under eller efter E-mærket skal starte med enten 03 eller 04.

For fastmonterede autostole hedder godkendelsen ECE (R) 44-05.

Autostole med andre mærkninger skal også være E-mærket, for at de er...

Læs mere i Babylex

Indeklima

Et godt indeklima er vigtigt for vores helbred og for blandt andet at mindske risikoen for husstøvmideallergi. Miljøstyrelsen har følgende 5 råd til bedre indeklimavaner:

1. Luk luften ind. Sørg for gennemtræk 2x5 minutter hver dag. Luften indenfor kan være mere forurenet end luften udenfor, og der skal gennemtræk til, for at luften bliver skiftet ud. Vinduer på klem giver ikke samme effekt.

2. Gør hyppigt rent. Fjern støv en gang om ugen f.eks. ved støvsugning og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for kampen i medierne mod ’skrig dig i søvn’ metoden. Den er godt nok sej!

Jeg videresendte dit indlæg fra din egen side til en kollega, som var grædefærdig af tvivl over om hun var en dum og dårlig mor, når hun bare blev ved med at gå ind til sin grædende søn om aftenen. Hun var simpelthen så lettet og følte sig så godt bakket op. Hun havde fået mange ’gode råd’ fra venner og familie, som også havde forsikret hende om at hun både forkælede barnet og gjorde det utrygt (?!?) med sin inkonsekvens og blødsødenhed.

Det er en vigtig, vigtig kamp du kæmper for at få spredt et væsentligt budskab!


Annonce